Günümüzde sağlığın, yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Dr. Tanju Yılmazer, ancak yoğun iş temposu, trafik ve uzun hastane bekleme süreleri gibi faktörlerin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesine yol açtığını söyledi.
#1RDW (Red Cell Distribution Width) insan sağlığı için önemli kan testlerinden biridir. Genellikle kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tespiti için kullanılıyor. RDW’nin ne olduğunu öğrenip buna göre tedbirinizi alabilirsiniz. RDW nedir, düşüklüğü ile yüksekliğinin nedenleri ve sebepleri nelerdir, sizler için derledik.
#RDW NedirKan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine bakılarak vücudumuzdaki pek çok hastalık için tanı konulabilir. Bazofil değerine tahlil sonuçlarında BAS olarak ifade edilir. BAS değerinin yüksek olması kişideki enfeksiyonun yüksek olması anlamına gelebilir. Peki, bazofil nedir? Bazofil normal değeri kaç olmalıdır? Bazofil yüksekliği- düşüklüğü belirtileri
#Bazofil NedirKolorektal kanserlerin üçte birinin rektumda görüldüğünü belirten bilir Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Kolorektal kanserler, dünyada yılda 1 milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Tüm kanser türleri arasında ise ikinci en sık görülen kanser türüdür” dedi.
#1Hemogram testi, kişinin genel sağlığı hakkında bilgi veren testlerden biri. Kanda yer alan lökosit (Beyaz küre), eritrosit (kırmızı küre), hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren genel bir test olan hemogram testi, 'tam kan sayımı' olarak da adlandırılıyor. Peki hemogram testi nasıl yapılır? İşte hemogram testi hakkında merak edilenler...
#Hemogram Testi Nasıl YapılırKan sayımı bazı hastalıkların teşhisi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Tam kan sayımı yapılması birçok hastalığın teşhis edilmesinde etkili olmaktadır. Tam kan sayımında hangi hastalıklar belli olur ve kanser çıkar mı? Tam kan sayımında çıkan hastalıklar hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#SağlıkBiyokimya, canlı dokularını oluşturan maddeleri ve bu maddelerin fonksiyonlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Basit ya da gelişmiş her türlü canlının kendine göre bir kimyası vardır. Bunların hepsi ise biyokimyanın konusudur. Canlı dokularından ayrıştırılan her dokunun o canlının fonksiyonlarında çeşitli görevleri bulunur. Biyokimya testi nedir, nasıl yapılır sizler için derledik.
Sağlık alanında yapılan pek çok çalışma birtakım hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde oldukça önemli olmaktadır. Bunlardan biri de kan tahlili yapılması suretiyle pek çok hastalığın tespit edilmesine yardımcı olan testler olmaktadır. Yapılması kolay olan kan testleri hem pratik olması hem de güvenilir sonuçlar vermesi nedeniyle uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen testler arasında gösterilmektedir. Peki, hemogram nedir, ne işe yarar? Tam kan sayımı testi değerleri ortalama kaç olmalı? İşte, hemogram testi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
#Hemogram NedirBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikVertigo; tek başına bir hastalık değil, belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Peki, vertigo neden olur, vertigo belirtileri nelerdir, vertigo teşhisi nasıl olur, vertigoyu neler tetikler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
#VertigoErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#ObeziteKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıKanda yer alan lökosit (Beyaz küre), eritrosit (kırmızı küre), hemoglobin, hematokrit, trombosit gibi kan hücre elemanlarının sayılarını ve oranlarını veren genel bir test olan hemogram testi, 'tam kan sayımı' olarak da adlandırılıyor. Birçok hastalık konusunda ön fikir veren bu test, rutin ya da doktorunuzun saptadığı bir tıbbi muayenenin parçası olarak yapılabilir. İşte, hemogram testi hakkında tüm merak edilenler...
#Hemogram TestiGenellikle kemoterapi alan hastalarda rastlanan nötropeni hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, Nötropeni nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, nötropeni hakkında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler...
#Nötropeni Nedir?Lösemi ya da halk arasındaki tabiri ile kan kanseri kemik iliğinde blast ismini verdiğimiz kötü huylu kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kontrolsüz çoğalan bu kötü huylu hücreler nedeni ile normal kan hücrelerimiz çoğalamaz ve görevlerini yerine getiremez. Normal kan hücrelerimiz vücudumuzun bağışıklığının devamında enfeksiyonlara karşı korunmada kanama durumunda kanımızın durmasında ve vücudumuza oksijen taşınmasında görevlidirler.
#Kan Kanseri