Almanya’da Helmholtz Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürüten Türk biliminsanı Prof. Dr. Ali Ertürk, robotik bir sistem tasarladı. Alzheimer ve kalp krizinde plakları, kanserde metastazı erken teşhis eden sistem, saygın bilim dergilerinden Cell’e kapak oldu.
#AlmanyaAvrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı küresel sıcaklık ortalaması açısından tarihi bir eşik atlıyor. Sanayi öncesi döneme kıyasla, bu yıl sıcaklık ortalaması 1.5 dereceyi aşarak kayıtlardaki en sıcak yıl olabilir. Bu eşik aşılmasına rağmen, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine resmen ulaşılmadığı düşünülüyor. Çünkü bu hedef, uzun vadeli ortalamalara bakılarak değerlendiriliyor.
#AVRUPADAN HABER1) Eski CHP İzmir milletvekili, hukukçu Sabri Ergül, 1 Ağustos’ta bu köşede yer verdiğimiz Kılıçdaroğlu’na yaptığı öneriyi, CHP Parti Meclisi’nin Olağanüstü Kurultay’ın 6-9 Eylül 2024 tarihinde tüzük değişikliği gündemiyle toplanmasına oybirliğiyle karar verdiğini belirtiyor. Kılıçdaroğlu’nun tutumunu ve CHP’deki durumu şöyle değerlendiriyor:
#CHPMünih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali ErtürkAlmanya’da korona salgınının yeniden atağa geçmesi üzerine yeni önlemler tekrardan konuşulmaya başlandı. Bir yandan açık havada da maske takma mecburiyeti tartışılırken diğer yandan da araştırma enstitüleri halkı kuralları çok dikkate almaya çağırdı.
#Almanya Araştırma EnstitüleriAlmanya’nın Münih kentinde faaliyet gösteren ve yöneticiliğini Dr. Ali Ertürk’ün yaptığı Helmholtz Merkezi Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü, en küçük kanser hücrelerinin tespitini sağlayan ‘DeepMACT’ adında yeni derin öğrenme tabanlı algoritma geliştirdi. Tamamen şeffaflaştırılan doku veya denekte, yapay zekâ ile en küçük kanser hücresinin tespitini yapabilen sistem, kanser ve kanser ilaçları araştırma ve geliştirmeleri için büyük bir umut niteliğinde.
#Kanser TeşhisiİZMİR’deki Gediz Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Kanser Çalıştayı’nda, kanser ile genetik üzerine çalışan Türkiye’den ve Almanya’dan araştırmacılar bir araya geldi. İnsanlığın çare beklediği kanserin erken teşhisini sağlama yolundaki son araştırmalar ele alındı, yapılacaklar konuşuldu.