Güncelleme Tarihi:
FEDERAL İstatistik Dairesi’nin verilerine göre haziran ayındaki ölüm oranı, 2018 ila 2021 yılları arasındaki haziran ayı ortalamasından 5 bin 477 (yüzde 8) daha yüksek.
Ölümlerin sayısı özellikle çok yüksek sıcaklıkların kaydedildiği ayın ikinci yarısında daha da çoğaldı. 13-26 Haziran tarihleri arasında ölüm sayısı yüzde 10 ve yüzde 14 artışla karşılaştırmalı değerlerden önemli ölçüde yüksek olduğu bildirildi. Federal İstatistik Ofisi’nin açıklamasında, “Sıcak hava dalgaları sırasında ölümlerin sayısının artması, önceki yıllarda da gözlemlenen iyi bilinen bir etkidir” denildi. Öte yandan rakamlarda, koronavirüs salgınının doğrudan bir etkisi olası değil. Robert Koch Enstitüsü 13-19 Haziran tarihleri arasında daha fazla Kovid-19 vakası kaydetmiş olsa da ağır hastaların sayısı henüz önemli ölçüde artmadı. Uzmanlar, şimdiye kadar yapılan karşılaştırmanın ancak 19 Haziran’a kadar mümkün olduğunu vurguladı.
‘ALMANYA HAZIR DEĞİL’
Helmholtz Zentrum München’den biyolog ve epidemiyolog Franziska Matthies-Wiesler, AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Almanya büyük sıcak hava dalgalarına hazırlıklı değil” dedi. Matthies-Wiesler, iklimle ilgili bu tür sağlık risklerine karşı kapsamlı bir yasal düzenleme bulunmadığını vurgularken, sıcaktan kaynaklanan sağlık sorunlarına daha fazla öncelik verilmesinin gerekli olduğunu ifade etti. Almanya’da neredeyse hiçbir büyük hastane veya üniversite kliniğinin ısıdan korunmak için somut eylem planları yok. Bu konuda önemli bir boşluk gören Matthies-Wiesler, “Hastaları ve orada çalışanları korumak söz konusu, öneriler tek başına yeterli değil” diyor. Erfurt, Dresden veya Mannheim gibi sadece birkaç belediye şu ana kadar ısı eylem planlarını hayata geçirdi. Bu nedenle çoğu durumda, doktorlar, hemşireler, hastaneler ve kurtarma hizmetleri gibi sağlık sektöründen paydaşları dahil etmek mümkün olmuyor.