Açlık olmamasına rağmen haz veren yiyeceklerin fazlaca yenmesinin obezite potansiyeli barındırdığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı bazen ruh halimizi iyileştirmek için yemek yediğimizi belirtti.
#SağlıkSosyal medyada gördüğünüz iştah açıcı yemeklerden sonra soluğu mutfakta alıyorsanız, hedonik açlık yaşıyor olabilirsiniz. Araştırmalar, sosyal medyanın cazip yiyecekleri teşvik etmesinin bu açlık türünü artırdığını ve modern beslenme alışkanlıklarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Peki, hedonik açlık hangi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz?
#SağlıkTürk kamuoyu vicdanlara sığmayan cinayet gibi kazanın ardından oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’u konuşuyor, ‘Annelik bu mu?’ sorusu tartışılıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Tok’un tavrını ‘helikopter ebeveyn’ olarak tanımladı ve bu tutumun çocuklara verdiği zararları anlattı...
#Eylem TokSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıGeçen cumartesi günü tüm Türkiye, 13 yaşındaki bir çocuğun evine gelen aynı yaştaki ikiz kardeşlerden birini çekiçle öldürmesi, diğerini ise yaralamasıyla sarsıldı. Olayın sebebinin bilgisayar oyunu olması ise ikinci bir şok etkisi yarattı. Şimdi pek çok ailenin aklında aynı soru: Bilgisayar oyunları ne kadar tehlikeli? İşte uzmanların cevapları...
#GazetehaberleriSigaranın beslenme durumuna etkilerini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Indrani Kalkan, “Sigara da koronavirüs gibi tat ve koku alma duyumuzu, iştahı etkiliyor. Çalışmalar, sigaradaki nikotinin tat tomurcuklarını morfolojik değişime uğrattığını göstermiştir” dedi.
#Dr. Indrani Kalkanİzmirli Waffle'cı Akın, bu lezzetin ana vatanı Belçika'dan büyük ödül aldı. 3 yıl önce merkezi Brüksel’de olan Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsünce (iTQi) "Üstün Lezzet Ödülü" alan Waffle'cı Akın, bu kez yine Michelin yıldızlı şeflerin değerlendirmesiyle Üstün Lezzet Ödülü'nün sahibi oldu. Waffle'cı Akın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Geren, "İlk ödülümüz, yüksek kalitede ürün elde etmek için gösterdiğimiz çabamızın karşılığı. İkinci ödülümüz ise lezzetimizin değişmediğinin kanıtı" dedi.
#Waffle’Cı AkınEn önemli rolü iştahı düzenlemek olan ve “açlık hormonu” olarak da bilinen Ghrelin hormonu, mideniz boşken salgılanmaya başlanır, beyin hücrelerine taşıdığı sinyallerle açlık hissini artırırken, gasrtrik asit üretimini de tetikleyerek vücudu sindirime hazırlar. Aynı zamanda hipofiz bezinin işlevini kolaylaştırır, insülini kontrol eder ve kardiyovasküler sağlığı korur. Ancak vücutta fazla üretilmesi durumunda kilo alımına yol açar. Dr. Sinan Akkurt, vücudundaki ghrelin düzeyini azaltmak isteyenlerin izlemesi gereken doğal yolları anlatıyor.
#Ghrelin HormonuHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuOkuduğum her romanından, onunla yaptığım her röportajdan ayrı zevk alıyorum. Çünkü bir sürü şey öğreniyorum. Yani bu röportajları sizin için yapıyorum sanıyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz! Çok sürprizli bir kadın Azra Kohen. Beni zenginleştiren, müthiş derin ve birikimli bir kadın. Benim için UFO gibi bir şey. Tanımlayamadığım bir organizma. “Uzaylı” diyorum ben ona. Şaka değil. Bazen, “Hadi itiraf et, sen görevli mi geldin bu dünyaya?” diye soruyorum. Gülüyor. Ama ben hâlâ bir insanın bu kadar geniş ve farklı ilgi alanları olmasını kavrayamıyorum. Çok okuyan, kendini sürekli geliştiren, merak eden, sorgulayan, büyük resme bakan ve hayata katkı sağlayan, bunun için uğraşan şahane bir kadın. Bir de dünya güzeli. Ama bedeniyle değil, aklıyla var olan kadınlardan. Pek çok kitap yazdı. ‘Fi’, ‘Çi’, ‘Pİ’, ‘Aeden’, şimdi de ‘Gör Beni’… “Toplamda dokuz kitap yazacağım!” diyor. ‘Fi’, ‘Çi’, ‘Pi’yi tek kitap sayıyor, ‘Aeaden’ ve ‘Gör Beni’ etti üç... Yazacağı altı kitap daha kaldı! Hepsini şimdiden biliyor. Bir plan dahilinde hareket ediyor. Kitapları deli gibi satıyor. Ama asla kendini ‘yazar’ olarak kabul etmiyor. Yazmak, onun için düşüncelerini, öğrendiklerini paylaşmanın bir yolu. Edebiyatçı filan olma gibi dertleri asla yok. “Ben bu dünyaya çiftçi olmak için geldim” diyor. Salı günü beklenen son kitabı ‘Gör Beni’ çıkıyor, aynı anda ‘Fi’, İtalya’nın en büyük yayınevi tarafından basıldı, o da salı günü tüm İtalya’da çıkıyor. 2019 Azra’nın yılı olacak.
#YazarŞeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketiminin artarak, Türk halkının sağlığının bozulacağı iddiaları sürerken Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, "Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır" ifadeleri yer aldı.
#Şeker