Güncelleme Tarihi:
KONTROLÜ ZOR
ETKİLEŞİM ŞART
AKLIM HEP OYUNLARDA
Esad Akkaya (12): Daha çok ‘Brawl Stars’ ve ‘Among Us’ oynuyorum. Among Us katil kim oyunu. Brawl Stars da savaş oyunu. Daha çok böyle oyunları seviyorum. Aslında sürekli oynamak istiyorum ama derslerim olunca bırakıyorum. Yine de aklım oyunlarda kalıyor. Yenilince sinirleniyorum. Telefona falan vuruyorum. Ama ailelerin de etkisi var. Çocuğa bebekken telefon öğretmezsen gelecekte de bunlarla çok uğraşmaz. Ama çocuğa sürekli telefon verince alışkanlık oluyor.
Emirhan Uzun (13): ‘Pubg’ ve ‘Brawl Stars’ oynuyorum. Savaş oyunları bunlar. Gerçek oyuncularla oynuyoruz. Ara sıra yenildiğimde sinirleniyorum. Bir kere telefonu yere atmıştım. Yenilgiyi hazmedemiyorum.
Münevver Eymen (13): Ben de savaş oyunlarını seviyorum. Günde 3-4 saat kadar oynuyorum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum hatta. Ben kaybedince pek sinirlenmiyorum ama arkadaşlarımdan küfredenler, bilgisayara vuranlar oluyor.
MUHABBETLERİ HEP OYUN ÜZERİNE
Sultan Akkaya (Veli): Böyle haberler bizi çok endişelendiriyor. Tüyler ürpertici bir olay. Benim de aynı yaşlarda oğlum var. Bilgisayara yapışık yaşıyor resmen. Etrafındaki tüm arkadaşları aynı oyunları oynuyor. Muhabbetleri de hep bunun üzerine. Çocuk oynamayınca bu kez arkadaşlarının arasında dışlanmış gibi hissediyor. Elinden almak da zor çünkü internet üzerinden oynuyorlar. Uyarınca biraz daha zaman istiyor. Alınca da öfkeleniyor. Hatta internette çok kısa kesinti olunca bile sinirleniyor.
SANAL MUTLULUK
Oxford İnternet Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada, uzun süre video oyunu oynayan bireylerin daha mutlu olduğu gözlendi. 18 yaş üstü 3 bin 274 oyuncunun katıldığı çalışmada günde dört saat video oyunu oynayan kişinin oynamayandan çok daha mutlu hissettiği sonucuna varıldı. Ancak uzmanlar bu çalışmanın ortaya koyduğu sonuca ihtiyatlı yaklaşıyor. Esra Ezmeci bu durumu şöyle değerlendirdi:
“Bu gerçek mutluluk değil. Sahte mutluluklar ise geçici oluyor. Buna ‘hedonik mutluluk’ deniyor ve sonrasında daha derin bir mutsuzluk getiriyor."