Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı." dedi. CHP'yi sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Çeşitli şehirlerde DEM ile neyin karşılığı karanlık ittifaklar kuruyor. Bundan öyle utanıyorlar ki saklamak için kırk takla atıyor. CHP'nin ihtirasları DEM'i de hallaç pamuğuna çevirdi, içini karıştırdı." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Eşsiz Şehir Eşsiz İstanbul programında sosyal belediyecilik projelerini tanıttı. Kurum, "Aile kartla 0-6 yaş arası çocuğu olan annelere ve babalara ulaşım ücretsiz olacak. Üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği verilecek." dedi. İBB'nin girişimci gençlerin yanında olacağını söyleyen Murat Kurum, ilk işini kuran gençlere 100 bin TL hibe verileceğini duyurdu. İBB'de haksız yere işten çıkarılanların işlerine geri döneceğini söyleyen Kurum "Bu şehirde kimse haksızlığa uğramayacak, işten haksız yere çıkarılmayacak." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumCHP’nin milletvekilliği adaylığına başvuranların sayısı 3500’e ulaştı. Bunların 800’ü İstanbul’u, 400’ü Ankara’yı ve 200’ü de İzmir’i tercih etti. Aday adaylarından 800’ü kadın oldu. Deprem bölgesinde aday adaylığı başvurusunda bulunanların sayısının ise 500’e yakın olduğu belirtiliyor.
#CHPCami haziresi merak edilen konular arasında yer alıyor. 88 yaşında hayata veda eden usta edebiyatçının cenazesinin Şehzadebaşı Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından caminin haziresine defnedileceğinin duyurulmasının ardından araştırmalar hız kazandı. İşte hazire hakkında bilgiler
#Hazireİstanbul'un kaderine terk edilen mezarlarından biri de Beyoğlu Emekyemez Camii'nin bahçesinde bulunuyor. Cami bahçesinde kalan ancak üzerinde camiye bitişik bir bina bulunan mezarın durumu, görenlerin tepkisini çekiyor. Tarihçi- yazar Mehmet Dilbaz, "Derler ya hani sözün bittiği yer diye. İstanbul'da tarihi ve kültürel mirasa, Osmanlı ve Bizans eserlerine saygısızca yapılan pek çok uygulama var.'' dedi.
#İstanbulİstanbul’da kiliseden camiye çevrilen ilk yapılardan biri ve İstanbul’un fethinden sonra açılan ilk tekke olan Fatih Kocamustafapaşa’daki Sümbül Efendi Külliyesi’nin, dış duvarlarına bitişik derme çatma yapılar yıkıldı. Ardından ortaya çıkan manzara ise tarihi caminin duvarlarına verilen zararı gözler önüne serdi.
#GazetehabeleriKoronavirüs salgını nedeniyle bazı vatandaşların yaptıkları akıllara durgunluk verdi. Pandemi sürecinde bazı vatandaşların imarı olmayan hazine, orman ve tarım arazilerine kaçak villalar yaptığı tespit edildi. Silivri Belediyesi ise o kaçak yapılardan birinin yıkımını gerçekleştirdi. DHA ekibinin görüntülediği villalarda havuz ve park alanlarının olması dikkat çekti. Vatandaş ise yapıların nedenini, pandemi nedeniyle şehirden uzaklaşma isteğine bağladı.
#Devlet ArazisiÜsküdar iskelesinin yerini iki cami belli eder: 16. asır yapısı Mihrimah Sultan Cami ile 18. yüzyıl eseri Yeni Valide Cami. Klasik Osmanlı mimarisinin sonu yeni sanatsal anlayışın başlangıcı olarak kabul olarak kabul edilen Valide-i Cedid Külliyesi’ni adımlayalım mı?
#ÜsküdarMihrişah Valide Sultan imareti nerede sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen binada günümüzde günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Peki, Mihrişah Valide Sultan imareti nerede ve hangi ilçede? İşte, Mihrişah Valide Sultan imaretinin tarihiyle ilgili bazı bilgiler.
#Mihrişah Valide SultanCamiler manevi kültürümüzün en önemli hazineleridir. Özellikle İstanbul’da Osmanlı’dan bu yana farklı dönemlerde yapılan pek çok cami bulunuyor. Her caminin ayrı bir hikayesi, tarihimize kattığı ayrı bir değeri bulunur. Bunlardan biri de Nasuhi Mehmet Efendi Camii olmaktadır. Peki, Nasuhi Mehmet Efendi Camii nerededir? Nasıl gidilir? Tarihi hakkında bilgiler nelerdir? Özellikleri nelerdir? Mimarı Kimdir? İşte detaylar.
#Nasuhi Mehmet Efendi CamiiFatih Camii tarihi bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir. Pek çok yerli ve yabancı turist Fatih Camii'ni görmeye gelmişlerdir. Fatih Camii nerede, özellikleri, nasıl gidilir, mimarı kimdir bilgilerini sizler için derledik.
#Fatih CamiOsmanlı döneminin kuruluş yıllarına tekabül eden dönemde yaşayan ünlü alim ve mutasavvıf olan Somuncu Baba ‘bayramiye’ tarikatının kurucusu olan Hacı Bayram Veli hazretlerinin hocasıdır. Dönemin ünlü mutasavvıflarından olan Somuncu Baba’nın defnedildiği yer olan Somuncu Baba türbesi nerede ve hangi ilimizdedir? Somuncu Baba türbesi ziyaret günleri ve saatleri? Somuncu Baba türbesi hakkında bilgi? Somuncu Baba türbesi kim tarafından yapıldı ve yaptırıldı? Sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık.
#Somuncu BabaOsmanlı Devleti’nin 7. yedinci padişahı olan Sultan Mehmet, genç yaşta İstanbul’u fethederek çağ kapatıp, yeni çağ açmıştır. Bu fethi sonucunda “Fatih” unvanını almıştır. Fatih Sultan Mehmet, padişahlık döneminde adına bir külliye inşa ettirmiştir. Fatih Sultan Mehmet Türbesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Fatih Sultan MehmetCamiler, İslam dini açısından önemli bir ibadet yeridir. İslam dininde kutsal sayılan camiler cemaatin ibadetlerini gerçekleştirdiği alanlardan oluşur. Özellikle camilerin farklı bölümlerden oluşması, her bölümde ayrı bir ibadetin ve sünnetin yapılmasını sağlamaktadır. İşte camiler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Caminin Bölümleri Nelerdir?Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, yüksek tepeler arasında, akarsuların geçtiği vadilerde, karşılıklı yamaçların tabanına ve eteklerine kurulmuş tipik bir Osmanlı kasabası. 1323’den sonra Osmanlı topraklarına katılan Göynük o tarihten bu yana ‘Bir Osmanlı Kenti’ olarak anılıyor.
#GöynükİSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, tarih boyunca İstanbul’un fethi için mücadele eden sahabeler, şehitler ve gaziler başta olmak üzere Osmanlı dönemine ait türbe, hazire ve kabir yerlerinin tespiti için başlattığı envanter çalışmasını 4 ciltlik kitapta topladı.
#Gazetehaberleriİlk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan 2. Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen retorasyon çalışmalarıyla ihya edildi.
#Camiİstanbul'da Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki Yahya Efendi Haziresi'nde Osmanlı döneminden kalma 2 bin 500 mezar taşını inceleyen Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şefaattin Deniz, Sultan 2. Abdülhamit'in son zaferi olarak nitelendirilen 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nda yaralanıp tedavi edilmek üzere getirildikleri İstanbul'da şehit oldukları tahmin edilen 19 şehit Osmanlı askerinin mezarını belirledi.
#BeşiktaşFatih Sultan Mehmed’in hocası Molla Gürani’nin kabrinin de bulunduğu, mülkiyeti Vakfılar Genel Müdürlüğü’ne ait Fatih Haseki’deki eski Osmanlı mezarlığı restore ediliyor. Relöve, Restitüsyon, Restorasyon Projeleri, Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’nce hazırlanan proje, İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü’nce gerçekleştiriliyor.
#Fâtih Sultan Mehmedİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Şeyh Mustafa Devati Camii Haziresi'ndeki restorasyon çalışmalarını yapan firma hakkında soruşturma başlatıldığını ve hazire alanındaki çalışmaların, kurul kararlarına uygun bir şekilde gerçekleştirileceğini bildirdi.
#Hilti