Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birikim yapabilecek. İşte detaylar...
#Bireysel Emeklilik SistemiSigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre mikro ve küçük ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini, 30 Haziran 2022'ye kadar kullandıkları kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşebilecek. Ayrıca ebeveynler, 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına BES'te birikim yapabilecek.
#TBMMOn sekiz yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamına alınması, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan hizmet sunucularının BES'e aktarımına imkan sağlanması, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamı dışında kalan konuların yeniden düzenlenmesini de içeren Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
#BESToplumun büyük bölümünü yakından ilgilendiren borçları yeniden yapılandıran düzenleme önceki gece Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 500 milyar liralık bir büyüklüğü kapsayacağı belirtilen yapılandırmanın merak edilen tüm ayrıntılarını, 10 soru ve yanıtları ile birlikte ele aldık.
#GazetehaberleriSon dakika haberine göre; Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
#SGKÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, topraksız ve yeterli toprağı olmayıp ekip biçmek isteyen çiftçilere yönelik 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama projesi, ilk etapta 6 pilot ilde uygulanacak. 6 ilde toplam 41,5 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi, çiftçilere kiralanmak üzere gelecek hafta ilana çıkılacak.
#AraziKoronavirüs salgını ile birlikte tarımsal üretimin önemi daha iyi anlaşılırken, kır yaşamına ilgi de arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı Milli Emlak Genel Tebliği ile köyünde hiç toprağı olmayıp ekip biçmek isteyenlere, 60 dönüme kadar hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama olanağı sağladı. Kira süresi 10 yılın sonunda 10 yıl daha uzatılabilecek.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "AA Özel Yayını"nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tarım ve hayvancılık alanında alınan tedbirler, çiftçilere yapılacak destek ödemeleri, ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerine yönelik önlemler ve Türkiye’nin gıda stokuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Pademirli pide satışları nasıl yapılacağını belirtirken, ek destek ödemeleri müjdesini verdi.
#Son DakikaKoronavirüs salgını nedeniyle sıkıntıya düşen piyasalara nefes aldırmaya yönelik düzenlemeler önceki gece ekonomiye ilişkin torba yasayla birlikte Meclis’ten geçti. İlk işaretini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın verdiği sicil affı, karşılıksız çek mahkûmiyetlerinin önlenmesi, kısa çalışma ödeneğinin kapsamının genişletilmesi, en düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılması ve kirasını ödeyemeyen esnafa, temmuza kadar nefes aldırılması gibi önemli yenilikleri içeren düzenlemeler şöyle:
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca, tarımsal yerli üretim için 200 milyon metrekare Hazine arazisi çiftçilere kiraya verilecek. Tıbbi ve aromatik bitkilere ek olarak bu sene aronya, frenk inciri, hodan otu, ıtır, kızılcık, laden, maviyemiş, moringa türleri de teşvik kapsamına alındı. Teşviklerle 139 çeşit bitki türünün yerli üretiminin arttırılması hedefleniyor.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanlığıİmar Barışı fırsatçılarının Antalya'da özellikle denize yakın hazine arazilerini sahiplenmek için buralara kaçak yapı yapıp, 'Yapı Kayıt Belgesi' başvurusunda bulunduğu tespit edildi. Uydu görüntüleriyle arazilerin 1 Ocak 2018 öncesi ve sonrası halini ortaya çıkaran müfettişlerin incelemeleriyle 65 belge iptal edildi. 64 bina yıkılırken, devam eden inşaat sayısının 350 olduğu belirlendi.
#AntalyaÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde, yerli üretiminin artırılması amacıyla ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkilerinin yetiştirilmesine ilişkin üç projeyle 64 ilde 41,7 milyon metrekare Hazine arazisi uygun koşullarda vatandaşlara kiralanacak.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıAntalya’da şahıs arazileri, turizm tesisleri, tarım alanları ve meralarda binlerce yapının yasal durumunda değişikliklere neden olacak ‘İmar Barışı’ düzenlemesi başvuruları hızla artıyor. Düzenlemedeki belirsizliklerin aydınlatılmasını isteyen kent dinamikleri, Antalya’da içine antik kentlerinde yer aldığı pek çok alanın etkileneceğini belirterek uyarıda bulunuyor.
#TÜROFED BaşkanıÇevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışını, imar alanında son 30 yılın en önemli olayı olarak değerlendirdi. Geçmişte Türkiye’de 13 farklı imar affının yapıldığını, ancak bunların kalıcı bir çözüm getirmediğini belirten Bakan Özhaseki, İmar Barışı'nda, 13 milyon yapıyı kapsayan Yapı Kayıt Belgesi'ne vatandaşların 8 Haziran cuma gününden itibaren başvurabilecekleri, sürenin 31 Ekim'de sona ereceğini açıkladı. Bakan Özhasaki, konut affıyla ilgili birçok soruya yanıt verdi
#Konut AffıSGK'ya verilmesi gereken bildirge, beyanname, belge veya defterlere istinaden sigortalıların ve çalışma gün sayılarının eksiksiz bildirilmesi şartıyla bildirilen prime esas kazanç tutarında, fiilin işlendiği tarihteki brüt asgari ücretin üçte birini geçmemek ve yüzde birini aşmayacak şekilde eksiklik tespit edilmesi durumunda, eksikliğin 15 gün içinde düzeltilmesi için ilgiliye ihtar verilecek.
#Sgk