Kadıköy'ün tarihine ışık tutan Haydarpaşa Garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı ve peronlar kaldırıldı. Peronların kaldırılmasıyla birlikte, Helenistik döneme ait bir mezar, yeni bir çoklu mezar, bir döküm atölyesi ile peron alanı dışında Osmanlı dönemine ait bir çeşme, Bizans dönemine ait bir ayazma, 2'nci Dünya Savaşı zamanında kurulan bir sığınak bulundu. Çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, "Kapalı mekanların, açık hava müzesinin tasarımını devam ettiriyoruz. Hedefimiz 2 yıl içerisinde bunları tamamlamak" dedi.
#KadıköyKadıköy'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar kapsamında 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilise kalıntıları, toplu mezarlar, mimari kalıntılar ile yaklaşık 6 bine yakın sikke bulundu.
#Haydarpaşa Garı2018'den bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Haydarpaşa Gar Sahası, 17-26 Mayıs 'Müzeler Haftası' kapsamında ziyarete açıldı. Arkeoloji meraklıları, farklı dönemlere ait birçok eserin açığa çıktığı kazı alanında tarihe yolculuk yaptı.
#İSTANBULKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme dair sorularını yanıtladı. CHP lideri Özgür Özel'in 'atık su arıtma tesisi' iddialarına yanıt veren Ersoy, "Siz Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetmeye talipseniz, hesabı doğru yapacaksınız. Hesap yapmayı bilmiyor. 10 kat yük yok. Hesabı doğru yapmak lazım." şeklinde konuştu. Öte yandan Bakan Ersoy, Ege'deki kanalizasyon çalışmalarına ilişkin ise "Bodrum'da zarar ettik. Neden? Büyükşehir bağlama işlemini yapmadı, süreyi kaçırdığı için yapamadı. Mavi bayraklar söz konusu olunca, turizm geliri söz konusu olunca biz devreye giriyoruz. Bodrum'da hiç kanalizasyon yoktu. Denize basılıyordu. Mavi bayrak giderse turizm ölür." ifadelerini kullandı.
#Mehmet Nuri ErsoyUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Karaismailoğlu, "İstanbul'daki yollar depreme hazır mı?" sorusuna "Yaptığımız tüm yatırımların arkasındayız. İnşallah böyle bir afetlerle karşılaşmayız ama yaptığımız yollar sapasağlam ayakta kalır. Köprülerimiz depremde güvenli durumda diyebiliriz" yanıtını verdi. Bakan Karaismailoğlu Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren hattı projesiyle ilgili de "Kadıköy'den Kızılay'a 80 dakika sürecek" dedi. Öte yandan Bakan Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli'nin 3 Mayıs'ta açılacağını açıkladı.
#Adil KaraiamailoğluKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hürriyet Ankara Bürosu’nun gelenekselleşen kahvaltılı sohbetlerinin konuğu oldu. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, “İstanbul uzun bir aradan sonra dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor. Birleşmiş Milletler gibi oldu diyebiliriz. Otellerde yer yok ve her milletten turist var”dedi. İşte turizm hedeflerinden Ayasofya’nın tahrip edilmesi tartışmalarına, yasaklanan festivallerden Avrupa’dan beklenen ‘doğalgaz turistleri’ne kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy’un mesajları...
#Mehmet Nuri Ersoyİstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda Geç Helenistik döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, “İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. İstanbul’un tarihi yeniden yazılıyor” dedi.
#Haydarpaşa GarıKadıköy'deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda İstanbul için önemli ve ilk olma niteliği taşıyan Geç Helenistik Döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, "İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. Helenistik döneme ait ne yazık ki elimizde çok veri yok. Hele hele mimari ve mezarda çok az. Bu nedenle çok önemli bir buluntu ile karşı karşıyayız. İstanbul'un tarihi yeniden yazılıyor" dedi.
#IstanbulKoronavirüs salgını nedeniyle dünyayı altüst eden 2020, Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli bilimsel arkeolojik kazılar için bereketli bir yıl oldu. Kazılar pek çok şehirde devam etti. Aynı zamanda büyükşehirlerdeki hafriyatlarda ortaya çıkan arkeolojik alanlarda kurtarma kazıları gerçekleştirildi. İşte İstanbul’dan Van’a, arkeoloji alanında bu yılki en önemli keşifler:
#GazetehaberleriEskiden Körler Ülkesi olarak da anılan İstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında, içinde mezarların da olduğu tabanı mermer bir yapı tespit edildi. Toplu mezarları, mimarisi ile kutsal olduğu düşünülen yapının gizemi arkeolojik çalışmalar ilerledikçe çözülecek.
#GazetehaberleriKadıköy Haydarpaşa’da yaklaşık iki yıl önce başlanan arkeolojik kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Rayların altından çıkan dev liman şehrinde bulunan çok sayıda tarihi yapı, sikke ve iskelet, Anadolu tarihine ışık tutuyor. ‘Körler Ülkesi’ olarak bilinen Khalkedon’a ait kalıntıların gün yüzüne çıktığı kazı çalışmalarında gelinen son durum havadan görüntülendi.
#KadıköyKADIKÖY'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar kapsamında 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilise kalıntıları, toplu mezarlar, mimari kalıntılar ile yaklaşık 6 bine yakın sikke bulundu. Devam eden kazı çalışmaları hakkında DHA'ya bilgi veren İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, "Kadıköy hep yazılarda, tarihçilerin bahsettiği antik kaynakların aktarımları ile arkeolojisi ve tarihi ile biliniyordu. Bu yaptığımız işle Kadıköy gerçekten arkeolojisi ve tarihi ile yeniden gündeme oturdu ve gün ışığına çıktı diyebiliriz” dedi.
#KadıköyKADIKÖY'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar kapsamında 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen kilise kalıntıları, toplu mezarlar, mimari kalıntılar ile yaklaşık 6 bine yakın sikke bulundu. Devam eden kazı çalışmaları hakkında DHA'ya bilgi veren İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, "Kadıköy hep yazılarda, tarihçilerin bahsettiği antik kaynakların aktarımları ile arkeolojisi ve tarihi ile biliniyordu. Bu yaptığımız işle Kadıköy gerçekten arkeolojisi ve tarihi ile yeniden gündeme oturdu ve gün ışığına çıktı diyebiliriz” dedi.
#HaydarpaşaKörler Ülkesi olarak bilinen Khalkedon (Kadıköy) gözlerini açmaya başladı. 2018 Mayıs ayında Marmaray projesi kapsamında İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazılarında, Khalkedon antik kentine ait çok önemli mimari kalıntılar, mezarlar, küçük buluntular ve 6 bine yakın sikke bulundu. T planlı, 4 adet nişi bulunan bir başka yapının ise anıtmezar olduğu düşünülüyor.
#KadıköyHaydarpaşa’daki Khalkedon (Kadıköy) kazılarının bittiği noktaya yaklaşık 300 metre mesafede yer alan İbrahimağa Mahallesi Dinlenç Caddesi’nde başlayan otel inşaatının hafriyatından da tarihi eser kalıntıları çıktı. Gardaki kazı alanıyla birleşince 2.5 kilometrelik bir alana yayılan bu kalıntıların İstanbul tarihine ışık tutacağı düşünülüyor.
#GazetehaberleriÜlkemizde 2018 yılında 350’ye yakın arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kazılara 26 milyon lira ödenek tahsis etti. Ayrıca müzeler tarafından sürdürülen 50’ye yakın kurtarma kazısı yapılıyor. Bu yıl arkeolojik kazılardan ortaya çıkarılan 10 önemli buluntu arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen Beşiktaş metro kurtarma kazılarında bulunan iki figürin de yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTarihi Haydarpaşa Garı’nın peronlarında rayların iyileştirmesi çalışmaları sırasında Khalkedon (Kadıköy) şehrine ait sur duvarları veya antik limanın mendireği bulundu. 3 metre genişliğinde ve yaklaşık 4 metre derinliğindeki duvarın özgün yapısı ve kesme taşlarla örülü olması bu iki ihtimali güçlendiriyor. Duvarın ucu bucağı ise henüz belli değil. Kazılar 20 arkeolog ve 400 işçi ile yürütülüyor.
#Gazetehaberleri