Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul, havası kirli şehirler arasında bulunuyor. Hava kirliliğinin erken ölümlere yol açabildiğini belirten Dr. Nilüfer Aykaç, “İstanbul’da son yıllarda kentleşmenin plansız yapılması, nüfus artışı, ısınmanın fosil yakıtlar aracılığıyla yapılması hava kirliliğindeki artışa katkı sunmaktadır” dedi.
#Nilüfer AykaçÇevre ve Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) 2017 yılı için hazırladığı rapor, Başkent’in bütün bölgelerinde hava kirliliğinin kritik seviyeyi aştığını ortaya koydu. ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara’da ulaşım politikası ve ısınmada kullanılan kalitesiz kömürün hava kirliliğini tetiklediğini belirtti.
#ÇMO Başkanı Baran BozoğluHava kirliliği sigara içmek kadar insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ), Prof. Dr. Hüseyin Toros’un nüfusu en fazla olan 4 büyük ili baz alarak yaptığı hesaplamaya göre İstanbul’un havasını solumak yılda 16 paket sigara içmeye eş değer. Bu rakam Ankara’da 17, İzmir’de 23, Bursa’da ise 38 paket olarak belirlendi.
#İstanbulTürk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken, en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.
#Türk Hava Hakkı PlatformuDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Avrupa’da en kirli havaya sahip 10 şehir açıklandı. Bu sıralamada havası en kirli metropol İstanbul seçildi. Ayrıca açıklanan verilerde her yıl 7 milyondan fazla insan hava kirliliğinden dolayı yaşamını yitirdiği gözlendi. İşte Türkiye’deki hava kirliliği problemi olan şehirler…
#Hava Kirliliği