TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal "Öğrenciler, özel yurt ile sözleşme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceği hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleşmeye yazdırmalı. Öğrenciler seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi okuyarak imzalamalı" dedi.
#Konutİmara aykırı yapıların kayıt altına alınması hedeflenen imar barışı düzenlemesi için vatandaşlar e-devlet üzerinden 8 Haziran’da başvurularını yapmaya başladı. Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak, "Süreç şu anda çok iyi gidiyor. Haziran’dan bu yana çok ciddi bir başvuru var. Her geçen gün de artıyor. Şu ana kadar 4 milyon 650 bin kişi başvuru yapmış. Bu da yaklaşık 1 milyon bağımsız yapıya tekabül ediyor. Yaklaşık 2 milyar liranın üzerinde gelir elde edilmiş durumda" dedi.
#İmar BarışıTÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal, yurtlara kayıt yaptıracak veya ev kiralaycak öğrencileri, "Özel yurtta kalmaya karar veren öğrenciler sözleşme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceği hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleşmeye yazdırmalı. Kiralık evlerde en çok karşılaşılan sorun öğrencinin arkadaşıyla kalması. Sözleşme yaparken evde kaç kişinin kalacağı gibi durumlar mutlaka sözleşmede belirtilmeli. Beşiktaş, Kadıköy gibi lüks semtlerde bazı dolandırıcılar, kiralık dairelerin fotoğraflarını temin ederek (sırf telefonla konuşarak kapora almak için) internet sitelerinde ilana koyuyor. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamak için mutlaka daire görülmeli" diyerek uyardı.
#YurtTapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Doğru ve tam ödenmeyen tapu harçları alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil ediliyor. Bu nedenle ev alırken de satarken de bedeli düşük göstermek isteyenlerin iki defa düşünmesinde fayda var
#Son DakikaTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, 1 Mart'ta başlayan kira geliri beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğini belirterek, 2015'te kira geliri elde edenlerin cezalı duruma düşmemeleri için beyanda bulunması gerektiğini söyledi.
#Kira Geliri BeyannameleriTürkiye'nin yoğun gündeminde TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı'ndan bir son dakika uyarısı geldi. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak. Tüm son dakika haberlerini hurriyet.com.tr'den takip edebilirsiniz.
#Son Dakika- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak:- "1 Mart'ta başlayan kira geliri beyanı 25 Mart'ta son bulacak. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanlar beyan vermeli"- "Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesecek. Ceza kesilenler, devletin verdiği 3 bin 600 lira istisna oranından da faydalanamayacak"
Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, Maliye Bakanlığının, kira geliri elde edenleri banka, PTT, elektrik, doğalgaz, tapu gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kolayca tespit edebildiğini vurgulayarak, "Kira geliri elde edenler, beyan vermemesi ya da hatalı beyan vermesi durumunda değişik cezalarla karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.
#Kira Geliri- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak:- "Maliye Bakanlığı, kira geliri elde edenleri banka, PTT, elektrik, doğalgaz, tapu gibi kurumlardan aldığı bilgilerle kolayca tespit edebiliyor. Kira geliri elde edenler, beyan vermemesi ya da hatalı beyan vermesi durumunda değişik cezalarla karşı karşıya kalabilir"- "2015'de, 3 bin 600 lira ve üstünde konut kira geliri olanlar ile 29 bin liranın üzerinde iş yeri kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor"- "Mükellefler, internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girerek kolayca beyannamede bulunabilir. Kira geliri olup da beyan vermeyenler istisna oranından yararlanamazlar. Ayrıca kendilerine usulsüzlük cezasıyla vergi kaybı cezası kesilecektir"
Banka kredisiyle konut satın alan tüketicilerin, beyan ettikleri emlak vergi değerinin kullandıkları kredi miktarından düşük olması durumunda ciddi vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri, bu durumu yaşamamaları için belediye ve tapu müdürlüklerine dilekçe vererek düzeltme yapmaları gerektiği bildirildi.
#Konut KredisiTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, tatil sezonuna girilmesiyle yazlık evlerde kira fiyatlarının aşırı arttığını belirterek, "Denizin yanı başında 50-60 metrekare kutu gibi evler için sezonluk 30 bin lira kira istenilen yerler var. Bu fırsatçılıktır. Üstelik bunların birçoğu kira gelirini beyan etmiyor, dolayısıyla vergi de vermiyorlar" dedi.
#Tüketici Sorunları DerneğiTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, özellikle yeni büyükşehir statüsüne kavuşanlar olmak üzere ülkenin birçok yerinde "alışveriş merkezi yapıldı, yol geçti" diye emlak vergilerindeki artışların 8 katına ulaştığını öğrendiklerini belirterek, yüksek oranda emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatandaşlara, ödemelerini "ihtirazi kayıt" ile yapmalarını önerdi.
#Emlak VergisiYapılan bir yasal düzenleme geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile ev sahibi 10 yıllık kiracısını tahliye edebiliyor. Ancak, yapılan araştırma başka bir torba yasada önemli bir düzenlemenin yapıldığını ortaya koydu. Söz konusu yasanın geçici maddesine göre 10 yıllık süre düzenlemesi işyerlerini kapsamıyor. İşyerleri için, yasanın yürürlüğe girme tarihi 2014 değil 2020 olarak belirlendi. Uzmanlar, 10 yılını dolduran işyerlerinin tahliyesi 6 yıl sonra mümkün olabileceğini söyledi.
- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: - "Konut tasarruf hesabına aktarılacak yüzde 15 devlet katkısının sanki biriktirilen peşinat kadar değil de konut fiyatının tamamı üzerinden hesaplanacağı şeklinde anlaşıldığı görülmektedir. Oysa bankada biriktirilecek meblağın yüzde 15’ine kadar devlet katkısı yapılacak olup, tasarruf süresine göre kademeli azalabilecektir"
Son yıllarda marka konut projelerinden önemli bir artış yaşanırken kimi projelerde yaşanan sorunlar ev sahiplerine sıkıntılı günler yaşatıyor. İstanbul Ümraniye’de bulunan satın aldıkları evlerde su sızıntısı başta olmak üzere bir dizi sorun tespit eden ev sahipleri mahkemenin yolunu tuttu. Tüketici dernekleri, tespit edilen sorunların fotoğraf çekerek veya tutanak tutarak belgelenmesi gerektiğine işaret ediyor. Uzmanlar, benzer sorunların bir çok projede yaşandığına işaret etti.
Borçlar Kanunu’nun mal sahiplerine tanıdığı 10 yılını doldurmuş kiracıları gerekçe göstermeden çıkarma hakkı 1 Temmuz 2014’te başlamıştı. Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, uygulamanın ardından bazı mülk sahiplerinin eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak ve yüksek kira talebiyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarı gönderdiğini söyledi.
- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: - "2012 yılında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu'na göre 1 Temmuz 2014 itibarıyla 10 yılını doldurmuş eski kiracılar, mal sahipleri tarafından hiçbir sebep gösterilmeden tahliye edilebiliyor" - "Bazı mülk sahipleri, eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak amacı ve yüksek oranda kira talepleriyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarları göndermeye başladı. Bazıları da tahliye tehdidini öne sürerek eski kiracılarından hava parası talep ediyor" - "Türkiye'de 2 milyondan fazla 10 yılını doldurmuş eski kiracı olduğu tahmin edildiğinde sorunun boyutunun büyüklüğü ortaya çıkmaktadır"
- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: "Satıcının taahhüt ettiği, tüketicinin maket üzerinden beğenip anlaştığı konutları teslim alanların yüzde 60'ı, eksik, kusurlu, ayıp imalat nedeniyle kötü işçilik, kalitesiz malzeme kullanımı, ses, su ve ısı yalıtımı problemleri, çatı sorunları, çatlayan sıva, çalışmayan asansör gibi problemler yüzünden mağduriyet yaşıyor" - "Zamanında konutunu teslim alamayanların oranı ise şikayetler arasında ikinci sırada"
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ön ödemeli konut satışlarında noterde düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesinin, kanunen zorunlu hale getirildiği halde yapılmadığını iddia ederek, "Konut satışı yapan firmalar, noter huzurunda düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesini maliyeti artırdığı gerekçesiyle yapmaktan kaçınıyor ya da alıcıya yansıtıyor" dedi.
- TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak: "Ön ödemeli konut satışlarında noterde düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesi, kanunen zorunlu hale getirildiği halde, uygulamada yer bulmuyor" - "Konut satışı yapan firmalar, noter huzurunda düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesini maliyeti artırdığı gerekçesiyle yapmaktan kaçınıyor ya da alıcıya yansıtıyor" - "Örneğin 150 bin liraya satın alınan konutun noter ücreti ortalama 3 bin lirayı buluyor. Tüketiciye yüklenmesi kaçınılmaz olan bu ücretin makul seviyelere çekilmesi gerekiyor"