Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ön ödemeli konut satışlarında noterde düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesinin, kanunen zorunlu hale getirildiği halde yapılmadığını iddia ederek, "Konut satışı yapan firmalar, noter huzurunda düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesini maliyeti artırdığı gerekçesiyle yapmaktan kaçınıyor ya da alıcıya yansıtıyor" dedi.
Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak sektöründe, ön ödemeli konut satışlarında, ev almak isterken ellerindeki birikimlerinden olan tüketicilerin şikayetlerinin arttığını söyledi.
Vatandaşların dikkatli olması ve sözleşmelere dair noter ücretlerinde özel düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Kolçak, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanununa göre, noterde hazırlanmayan satış vaadi sözleşmelerinin tüketici hukukuna aykırı olduğunu anlattı. Bu konuda firmaya ceza uygulanması gerektiğini ve ayrıca kanunun belirttiği koşullar sağlanmadan ön ödemeli konut satış sözleşmesi imzalayan tüketicilerin risk altına gireceğini dile getiren Kolçak, şöyle konuştu:
"Ön ödemeli konut satışlarında noterde düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesi, kanunen zorunlu hale getirildiği halde, uygulamada yer bulmuyor. Konut satışı yapan firmalar, noter huzurunda düzenlenmesi gereken satış vaadi sözleşmesini maliyeti artırdığı gerekçesiyle yapmaktan kaçınıyor ya da alıcıya yansıtıyor. Alıcı konumundaki tüketiciler ise genellikle bu masrafın altına girmek istemiyor ve sözleşme eskiden olduğu gibi satıcının ofisinde firmanın antetli kağıdı karşılıklı imzalanarak sonuçlanıyor. Noter sözleşmesi, hukuken zorunludur. Noter ücretlerinin çok yüksek olmasından ötürü bu masraf satıcı tarafından ödenecek olsa bile konut alıcısına yansıtıldığından mağduriyetler yaşanabiliyor. Örneğin 150 bin liraya satın alınan konutun noter ücreti ortalama 3 bin lirayı buluyor. Tüketiciye yüklenmesi kaçınılmaz olan bu ücretin ödenebilecek makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Aksi halde hukuka aykırı sözleşmelerle satışa devam edileceğinden tüketici risk altına girecek, yüklenici firma ise hukuka aykırı hareket etmiş olacaktır."
Kolçak, aynı işlem için noter ücretlerinin değişiklik gösterdiği bilgisini vererek, bundan dolayı sözleşme masrafının her noterde standart olması gerektiğine değindi.
Ücretin, sözleşme sayfası, imza sayısı, yazı gibi ölçütlere göre artabildiğini bildiren Kolçak, bankaların da tüketiciye konut kredisi kullandırırken kanunun ön gördüğü koşulları yerine getirmesi, inşaat ruhsatı, noter sözleşmesi, kat irtifaklı tapu ve satışın tapuya tescil edilmesini dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.