Mimarlık ofisi Erginoğlu & Çalışlar’ın kurucu ortakları Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar, İtalya’nın en saygın akademilerinden biri olan ve tasarım araştırmalarını teşvik etmeyi amaçlayan Bologna’daki Yacademy’nin ofis mimarisi ve çalışma mekanları üzerine başlattığı eğitim programı kapsamında konferans verdi.
#Kerem Erginoğluİş dünyasının ikonik kişiliği Nevzat Aydın’ın üç arkadaşıyla birlikte kurduğu Yemeksepeti’nin mimar Hasan Çalışlar ve Kerem Erginoğlu tarafından tasarlanan sıradışı, çalışan dostu ofis binasının tasarım hikâyesi, sıra dışı bir tasarım kitabıyla taçlandı. ‘Yemeksepeti.ofis- Bir Vizyonun Mimari Anatomisi’ kitabınının tasarım hikayesini editörü İzzeddin Çalışlar, Hürriyet Kitap Sanat için kaleme aldı.
#Yemeksepeti‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser2006’da açtığı ‘Big Chefs’ restoranıyla 10 yılda Türkiye’nin önde gelen restoran zincirini yaratan Gamze Cizreli, otel işine de el attı. Ortağı Saruhan Tan ile birlikte ‘Monden’ isimli otel zinciri yaratmak için kolları sıvayan Cizreli, “İlk oteli bu yıl içinde 3.5 milyon Euro yatırımla Karaköy’de açacağız. Devamı gelecek” yorumunu yapıyor.
#Elif ErguTarihi İstanbul’un önemli bir parçası olan Tarlabaşı, değişim ve dönüşüm için gün saymaya başladı. Bölgedeki binalar büyük 1870 yangınından sonra evsiz kalan İstanbulluları yerleştirmek için yapılmıştı. Yüzyıl önce semtte Rum, Ermeni, Polonyalı, Yahudi ve Bulgar nüfusu ağırlıktaydı. Bu özelliğini 40 yıl öncesine kadar sürdürdü.
Çin orijinli mekan seçme ve düzenleme öğretisi Feng Shui önce evlerimize girdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok insan sadece evini değil işyerini de binlerce yıllık Çin öğretisinden yola çıkarak düzenlemeye başladı. Feng Shui artık fabrikalarda, tıp merkezlerinde, iş merkezlerinde de uygulama alanı buluyor. İş Kuleler, Sabancı Center gibi mekanlarda da Feng Shui uygulandığı anlatılıyor.
Şişli Belediyesi ve Kollektif Prodüksyon'un hazırladığı ‘‘İstanbul Yaya Sergileri 1’’ yarın başlıyor, 28 Ekim'e kadar sürecek. Sergi, Vali Konağı Caddesi'nden başlayıp, Abdi İpekçi Caddesi'ne kadar dairesel bir parkuru içeriyor. Sokaklar, kaldırımlar, kafeler, dükkan vitrinleri kullanılarak oluşturulan sergide amaç sanatı sokağa taşımak.
Daha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#Eylülİstanbul'un bazı ilçelerinde elektrik kesintisi yaşanıyor. Planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Anadolu ve Avrupa Yakası'ndaki bazı ilçelere elektrik verilemiyor. Kesintilerden etkilenen ilçe ve mahallelerde ikamet eden vatandaşlar, BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi programını inceliyor. İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek?
#İstanbul’Da Elektrikler Ne Zaman GelecekYemeğin başlama saatine neredeyse yarım saat var ama herkes çoktan gelmiş, hatta koyu bir sohbete dalmış bile. Yılda bir kez, aralık ayında buluşup hem anıları yad ediyor hem de hayatlarındaki yenilikleri konuşuyorlar. Kimin torunu olmuş, kim kitap yazmış, kim bağ bahçeyle ilgileniyor, kim artık resim yapıyor... Onlar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ya da en bilinen adıyla Mülkiye’nin 1984 mezunları. Mülkiyeliler Birliği her yıl okulun kuruluş tarihi olan 4 Aralık’ta bütün mezunlar için bir balo düzenliyor ama ‘84 mezunları son dokuz yıldır bir ‘kaz partisi’nde de buluşuyor. Bu yemekte ‘iyi çiftçi’, ‘yılın şairi’ gibi ödüller vererek birbirlerini mutlu ediyor, eğitime destek olmayı da unutmuyorlar. Maddi imkânı yetersiz Siyasal Bilgiler öğrencilerine burs veren ekibin geçen pazar günkü yemeğine Mülkiye’nin 160’ıncı yaşı vesilesiyle biz de konuk olduk. Mezunlardan Erdal Batmaz, Cahit Yılmaz ve Nejla Anıl’a fakültenin geleneklerini, temsil ettiklerini, toplumda bıraktığı izleri sorduk. Mülkiye’nin neden ve nasıl efsaneleştiğini, Türk modernleşmesinde nerede durduğunu öğrendik.
#Ünsal OskayAYEDAŞ ve BEDAŞ, vatandaşları elektrik kesintisi programı konusunda uyardı. Planlı kesinti programına göre, bugün Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki birçok ilçede elektrik kesintisi yaşanacak. Peki, elektrik kesintileri hangi ilçelerde yaşanacak, hangi mahalleler kesintiden etkilenecek? Elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?İstanbul'un bazı ilçelerinde elektrik kesintisi yaşanıyor. Bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelere ve mahallelere elektrik verilemiyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ, elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri, mahalleleri ve kesintilerin süreceği saat aralıklarını paylaştı. İşte, 3 Temmuz elektrik kesintisi programı...
#Elektrikler Ne Zaman GelecekBEDAŞ (Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş), İstanbul Avrupa Yakası’nın birçok ilçesinde elektrik kesintisi yaşanacağını duyurdu. Yapılan duyuruda elektrik kesintisinden etkilenecek mahalleler ve kesintilerin saat aralığı paylaşıldı. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ 25 Haziran programı…
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek