Bir litre sütün 17.5 TL’ye üretilirken satış fiyatının 14.65 TL’de kaldığını söyleyen süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye satış fiyatında artış yapmasını talep ediyor. Sanayiciler ise yurt içindeki çiğ süt fiyatının Avrupa’ya kıyasla pahalı olduğunu; bunun da ihracatta pazar kaybına yol açmaya başladığından dertli. Bu tartışmalar yaşanırken marketlerde satılan bir litre sütün perakende fiyatı ise 40 lirayı aştı. Peki ne üreticiyi ne sanayiciyi ne de tüketiciyi memnun eden süt fiyatları için neler yapılmalı? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı.
#TÜSEDADYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıAmbalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, yoğurt, peynir, ayran gibi ambalajlı ve güvenilir süt ürünlerini piyasaya arz etmeye devam ettiklerini belirterek, "Süt ürünleri sanayi tesislerimizin kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde 70, bu gelen talep doğrultusunda her an arttırılabilir. Vatandaşlarımızın stok yapmasına gerek yok." dedi.
#Ambalajlı Süt Ve Süt Ürünleri Sanayicileri DerneğiALİ Ülker, Erol Diren ve Harun Çallı’nın aralarında bulunduğu sektör temsilcilerinin 2009’da kurduğu Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) ilk işlerden biri, dünya süt üretiminin yüzde 75’ini temsil eden International Dairy Federation’a (IDF) üyelik oldu.
#YazarlarSon günlerde süt ürünlerine vatandaş yaklaşamaz oldu. Özellikle büyük markaların süt ürünleri, zincir marketlerde ardı ardına zamlandı. Çiğ süt fiyatına ağustosta yapılan 9 kuruşluk zam, beyaz peynire 5 TL, tereyağa 8.5 TL, yoğurda ise 1 TL’lik zam olarak yansıdı. Sektör temsilcileri ise zamların sebebinin üreticiler olmadığını, marketlerin fiyatların yukarı çektiğini iddia etti. Market markalı ürünlerin fiyatında ise düşüş var.
#Peynir FiyatlarıAğustos ayı enflasyonu açıklandı. Yapılan açıklamaya göre gıda fiyatları enflasyonu düşürücü etki yarattı. Ancak süt ve süt ürünlerindeki yükseliş şaşırttı. Altıncı ayın sonunda çiğ süt fiyatlarındaki 9 kuruşluk yükseliş, market raflarına zam olarak yansıdı. Geçen yılın ağustos ayına göre tereyağ fiyatları yüzde 22, ayran yüzde 8, beyaz peynir ise yüzde 6 zamlanmış oldu. Tereyağı, ayran ve beyaz peynirde 1 aylık artış ise yüzde 5’i buldu.
#Ağustos Ayı EnflasyonuUlusal Süt Konseyi 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 dönemi için çiğ süt referans fiyatını 1,3 liraya yükseltirken, sektör temsilcileri açıklanan fiyatta mutabık kaldı, üreticiler ise ancak maliyetlerini kurtarabildiklerini, emeklerinin karşılığını alabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri artırması gerektiğini belirtti.
#Çiğ Sütİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar, son dönemde artan kanser vakalarında endüstriyel yoğurdun etkisinin ilk sırada olduğunu söyleyerek uyarıda bulunmuştu. Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, endüstriyel yoğurdun kanser yaptığı iddiasına ilişkin, "Yoğurt sadece süt ve yoğurt mayasıyla üretilmektedir. Bunun ötesinde yoğurda herhangi bir katkı maddesi koymak yasalara aykırıdır, yasaktır, suçtur." ifadesini kullandı.
#YoğurtGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Okul Sütü Pogramı’nın bu yıl 17 Haziran'a kadar devam edeceğini belirterek, "Program ile toplam 57 bin ton sütün 6 milyon öğrenciye ulaşmasını sağlayacağız" dedi. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ile birlikte öğrencilere haftada üç gün okul sütü de dağıtılmaya başlandı.
#Okul SütüTürkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, şu anda süt arzının talepten daha fazla olduğunu belirterek, "Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Bahar gelince süt biraz daha fazlalaşacak, yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidilecek. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verilecek" dedi.
#SütYeni yılla birlikte artık pazarlarda marketlerde ve şarküteri reyonlarında açıkta peynir satılamayacak. Türkiye’de peynirin yüzde 50’sinden fazlasının açıkta satıldığını kaydeden sektör temsilcileri, kayıt dışının önüne geçileceğini belirtiyor. Pazarcılar ise peynirin ambalaja girmesiyle maliyetinin artacağını söylüyor.
#Market- Hollanda merkezli bir firmanın ürettiği yemleme, süt sağım, buzağı maması, ahır temizleyici robotlarıyla Balıkesir'de kurulan hayvancılık tesisi, törenle açıldı - Tesiste hayvanlara yemi, buzağıya mamayı zamanında veren robotlar, sütü el değmeden sağıyor, ahırı temizliyor
Rusya’nın batılı ülkelerden aldığı tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması sonrası en büyük ürün tedarikçisi konumuna Türkiye geldi. Rusya’ya 1.5 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan Türkiye’nin, tüm gıda üreticileri Rusya’nın kararının fırsat olduğunu düşünüyor.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye'nin süt tüketiminde çok gerilerde kaldığını söyledi. Çallı süt ürünleri ihracatının ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 282 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.