Dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden biri olan Mavi Bayrak’ta Türkiye yine önemli bir başarıya imza attı. Bu yıl 519 plaj, 22 marina, 6 bireysel yat ve ilk kez 10 turizm teknesi Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Dünya sıralamasında bu yıl da üçüncü olurken, listeye sürpriz bir şehir daha girdi. İşte detaylar…
#Mavi BayrakKuzey Ege, deniz kadar yerel kültürün zenginliklerini de yaşamaktan zevk alan tatilcilerin mekanı. Rüzgarı tükenmeyen, denizi temiz, koyları sakin Çanakkale sahil kasabalarında fiyatlar Bodrum, Marmaris, Antalya’ya oranla ucuz. Göz alabildiğine uzanan kumsallarda denizin tadını çıkarmak, Gökçeada’nın Sualtı Parkı’nda, Saros Körfezi ve Gökçeada’da sualtındaki canlı zenginliğini gözlemek mümkün. Uygun fiyatlara konaklama imkanı sunan pansiyonların kalitesi her yıl artıyor.
Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzanır ve çok ilginç bir kara parçasıdır. 3 bin yılı aşan yerleşim tarihi ve Büyük Çanakkale Zaferinin yaşandığı Gelibolu yarımadasına adını veren kentten bahsetmek istiyorum size bu pazar.
#Bursaİzmir, Balıkesir ve Çanakkale sahillerindeki toplam Mavi Bayrak sayısı 72’ye yükseldi. Bozcaada ve Gökçeada’ya yeni restoranlar, tavernalar açıldı. Dalış turizminin gözde bölgesi yine Ayvalık. Çeşme ve Alaçatı’da beach club’lar mekânlarını ve eğlence programlarını güncelledi.
#BalıkesirMarmara bölgesinin temiz sahilleri gittikçe azalıyor. 1980’lere kadar çok popüler olan İstanbul - Tekirdağ sahil şeridinin büyük bölümünde bugün kirlenme gözle görülebilir düzeyde. Marmara Denizi’nin Çanakkale’ye yakın bölümleri nispeten temiz. Avşa, Marmara adaları en gözde tatil mekanları. Marmara’nın güney kıyılarında ise Kapıdağ Yarımadası ile Armutlu - Çınarcık arasındaki sahiller doğallığını koruyor. Ancak Trakya’nın Karadeniz kıyılarında çok daha cazip alternatifler mevcut.