Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilajı temizleme çalışmalarının gölgesinde balık sezonu açıldı. Vatandaş "Müsilaj balıkları nasıl etkiledi? Balıkları yiyebilir miyiz?" diye soruyor, balıkçılar ise "Müsilaj hortlarsa avlanma yasaklanır mı?" diye tartışıyor... Hurriyet.com.tr hem sektörün temsilcilerine hem de uzmanlara sordu, denizdeki son durumun fotoğrafını çekti...
#MüsilajBakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son dönemde hamsi avcılığının kamuoyunu çok meşgul ettiğini söyledi.
#HamsiTarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ''Hamsi avcılığına kapalı olan İstanbul’un doğusu ve Kocaeli sınırları içerisinde kalan alan 7 Şubat 2021 tarihini beklemeksizin avcılığa açılmıştır'' ifadelerine yer verildi.
#Hamsi AvıTRABZON'da, avına 3’üncü kez 10 günlük yasak getirilen hamsinin balıkçı tezgahlarındaki yerini istavrit, çupra, sarıkanat, çinekop, levrek, somon gibi balıklar aldı. Av yasağının uygulanmadığı İğneada'dan ve buzhaneden gelen hamsiler ise 20 ila 30 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor.
#TrabzonTRABZON'da, avına 3’üncü kez 10 günlük yasak getirilen hamsinin balıkçı tezgahlarındaki yerini istavrit, çupra, sarıkanat, çinekop, levrek, somon gibi balıklar aldı. Av yasağının uygulanmadığı İğneada'dan ve buzhaneden gelen hamsiler ise 20 ila 30 lira arasında fiyatlardan alıcı buluyor.
#KaradenizTARIM ve Orman Bakanlığı'nca Karadeniz'de hamsi avına getirilen yasağın 28 Ocak'a kadar uzatılması, vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer de yasağın 1 yıl uzatılması çağrısında bulundu.
#KTÜKaradeniz’de avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonunu kurtarmak için av yasağı çağrısı geldi. Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Avlanan 100 kilo balığın 10 kilosu tezgâha geliyor, 90 kilosu denize dökülüyor. Avcılık en az 1 ay yasaklanmalı” dedi.
#Hamsi1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.
#BalıkçıKüresel ısınma ile denizlerde balıkların kışlama göçüne değinen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, "Karadeniz sularının ısınmasıyla balıklar, kışlama göçü ihtiyacı duymayabilir. Göç olmayınca daha az miktarda hamsinin kuzeybatı kıyılarından Türkiye kıyılarına doğru inebileceğini öngörüyoruz. Bu durum da balıkçılarımızı olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.
#HamsiKüresel ısınma ile denizlerde balıkların kışlama göçüne değinen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktuğ Dalgıç, "Karadeniz sularının ısınmasıyla balıklar, kışlama göçü ihtiyacı duymayabilir. Göç olmayınca daha az miktarda hamsinin kuzeybatı kıyılarından Türkiye kıyılarına doğru inebileceğini öngörüyoruz. Bu durum da balıkçılarımızı olumsuz yönde etkileyebilir" dedi.
#HamsiKışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeSon zamanlarda Atatürk’e yönelik saldırıların en ağırı Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ndeki üç okulda gerçekleştirildi. Bütün partiler saldırıyı kınarken, hainlerin derhal yakalanması istendi. Saldırıyı İran menşeli bir örgütün yaptığı ileri sürüldü.
#Yazar