‘Evlendikten sonra neden kilo alıyoruz’ sorusunun net bir cevabı yok ama çoğu çift bu konuda sorun yaşıyor. Bazen eşlerin ikisi birden kilo alıyor bazen biri alırken diğeri bu durumdan rahatsızlık duyuyor. Biz de bu serimizde hem benzer sorunlar yaşayanlarla hem de konunun uzmanları ile konuştuk.
#Evlilik<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikÜreme karmaşık bir süreçtir ve tüm canlı varlıkların karakteristik bir özelliğidir. Erkek ve dişi gametlerin katılımını gerektiren yeni bir yavru üretmek için yürütülen bu evrede Dişi üreme sistemini anlamak oldukça önemlidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dişi ÜremesiCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSAHormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişeti iltihabı (dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), dişetinde hamilelik tümörü gelişebilir. Peki, hamilelik öncesinde ağız ve diş sağlığı konusunda nelere dikkat edilmeli? Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla önemli bilgiler aktardı.
#HamileHamilelikte oruç konusu ramazan ayında birçok gebenin kafasını karıştıran bir konudur. Hamilelikte oruç tutulabilir mi? Oruç bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte oruç tutulursa nelere dikkat edilmelidir? Ve buna benzer birçok soru… Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer hamilelikte oruç ile ilgi tüm merak edilenleri yanıtladı.
#Hamilelik“Halk arasında bilinen ‘Her hamilelik, bir dişi çürütür’, ‘Hamileyken diş hekimine gidilmez’, ‘Bebek annenin dişlerindeki kalsiyumu alır’ gibi yanlış bilgilere asla inanılmamalıdır” diyen Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gözde Turgut, açıkladı.
#Hamilelikte Diş Çürükleri“Yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik döneminde yaşanan diş eti problemlerinin; erken veya düşük ağırlıklı doğuma neden olabileceği gösterilmiştir” diyen Periodontoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ekin Beşiroğlu, anne adaylarını bilgilendirdi.
#Erken Doğum BelirtileriTedavi edilmeyen çürükler zamanla ilerleyerek daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi sistemik hastalıkları tetikliyor. Dt. Aslı Tapan, diş çürüklerinin sebep olduğu hastalıklar ve çürükten korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Çürük Dişler Hasta EdiyorSöz konusu gebelikle ilgili konular olduğunda birçok engelleyici unsur göz önüne alınsa da diş eti hastalıkları önemsenmeyip görmezden gelinebiliyor. Ancak diş eti hastalıkları birçok hastalığı beslediği gibi gebe kalma ihtimalini düşürüyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş eti hastalıklarının gebelik üzerindeki olumsuz sonuçlarını ve önlemek için yapılması gerekenleri anlatıyor.
#Düşük RiskiHamilelikte ağız ve diş bakımına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Düzenli doktor kontrolünde olunmadığı zaman diş ve diş eti rahatsızlıkları hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor. Diş eti hastalığının tedavi edilmemesi erken doğuma da yol açabiliyor.
#Erken DoğumGüzel bir dönemi kabusa çevirebilen bu yaygın sorunun çözümüne yönelik yeni çalışmalar yapılıyor. Hamilelik ve doğum, hormonal değişiklikler ve artmış karın içi basıncı nedeniyle kadınlarda hemoroid gelişimine yol açar. Gebelik ve doğum sürecinde filizlenen hemoroid sorunu, kadınların önemli bir kısmında uzun vadede de devam edebilmektedir.
#Hemoroid