Güncelleme Tarihi:
Hamilelikle beraber artan diş problemleri, anne ve bebek sağlığında önemli rol oynuyor. Tedavi edilmeyen diş problemleri erken doğum riskini de artırıyor. Hamilelik dönemi doyunca diş muayenelerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Okan Acar, hamilelik döneminde diş sağlığı için yapılması gerekenleri anlattı.
Hamilelikte hormon seviyeleri belirgin bir şekilde artar. Bu dönemde, hormon seviyelerindeki değişime bağlı olarak dişeti problemleri ve diş çürükleri oluşma riski de artmaktadır. Bu dönemde ağız, hijyen eksikliğine bağlı olarak meydana gelen plak birikiminin ve buna bağlı gelişen dişeti iltihabının yani gingivitislerin hamilelerde, hamile olmayan bireylere göre daha şiddetli seyrettiği görülür. Hamilelik öncesinde başlamış olan başlangıç çürükleri ise hızlı bir ilerleme göstererek daha ileri ve ağrılı diş çürükleri halini alır.
Diş Hastalıkları Hamilelerde Nasıl Problemlere Yol Açar?
Tedavi edilmeyen dişeti hastalıklarının hamilelerde ciddi bir erken doğum riski oluşturur ve düşük doğum ağırlığında bebeklerin dünyaya gelebilme riski de vardır. Dişeti hastalığına sahip hamilelerde, sağlıklı bireylere göre düşük doğum ağırlıklı bebeklerin dünyaya gelme riski 7,5 kat daha fazla.
Hamilelik Döneminde Diş Bakımı
Kontrol altına alınmayan çürükler ise, diş yüzeyinde önce opak beyaz lekelenmelere daha sonrasında da koyu kahverengi görüntülere neden olur. Beyaz lekelenmeler yeni ortaya çıktığında flor uygulamaları ile doğal diş rengine yeniden kavuşabilir. Ancak, opak beyazlık ilerlerse maalesef, dolguya ihtiyaç duyulur. Hamilelik esnasında flor uygulamaları, diş dolguları, diş taşı temizliği ve lazer ile dişeti dezenfeksiyonu yapılarak sağlıklı bir ağız yapısı sağlanır. Sağlıklı ağızlı annenin yeni doğacak bebeğe bakteri bulaştırmaması açısından hamilelikte diş tedavileri önem taşır. Hamilelik döneminde karşılaşılabilecek olan dişeti hastalıkları, 20 yaş dişi ağrıları ve dişlerdeki çürüklerin hızlanması nedeni ile oluşan ağrıların önlenebilmesi için hamilelik öncesi diş hekimi kontrolünün ihmal edilmemesi gerekir.