Yaşadığımız deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'nin gündemi binaların güvenliği. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar evlerinin dayanıklılığını test ettirmek ve çıkacak sonuca göre tedbir almak için doğru şirket arayışında. Peki bu şirket nasıl seçilmeli? Test konusunda nelere dikkat edilmeli? İşlemin doğru ve güvenilir biçimde yapıldığını anlamanın yolları neler? En doğru test yöntemi hangisidir? Uzmanlar hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen binaların yıkılma biçimleri, yaşanan felakete dair pek çok işaret taşıyor. Örneğin temeliyle birlikte yerinden çıkarak devrilen ya da yan yatan binalar uzmanları da şaşırtıyor. Üstelik çoğunun temeli iki-üç metre arasında değişiyor. Peki bu nasıl oldu? Binaların yıkılma şekilleri ne anlama geliyor? Uzmanlar çok tartışılan görüntüleri yorumladı...
#Kahramanmaraş Depremiİzmir depreminde yıkılan binaların müteahhitlerinden 7’si tutuklandı. Emniyet’teki ifadelerinde şüphelilerin benzer şeyler söylediği, “Biz binaları zamanın kurallarına uygun şekilde yaptık. Sonrasında bunları denetlemeyenler sorumlu” dediği öğrenildi.
#Gazetehaberleriİstanbul'da yaşanan 5.8'lik depremin ardından vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını veya bunu nasıl anlayacaklarını merak ediyorlar. İnternette yapılan 'Binaların risk durumu' aramaları yaşanan son depremle birlikte büyük artış gösterdi. Peki oturduğunuz evin risk altında olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz.. İşte bunu anlayabileceğiniz birkaç yöntem.
#BinaDün İstanbul’da meydana gelen deprem ‘Evim ne kadar sağlam? sorusunu akla getirdi. Uzmanlar göre binasıyla ilgili endişesi olanlar için ilk adım deprem dayanıklılık raporunun alınması. Çıkan sonuç olumsuz ise bina ya güçlendirilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak.
#Nazmi Durbakayımİstanbul Kartal'da geçtiğimiz günlerde çöken bina ve Marmara Bölgesi’nde yaşanan deprem olaylarının ardından vatandaşlar oturdukları konutların sağlam olup olmadığını anlamak için çeşitli yollara başvurmaya başladı. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, vatandaşların binalarının sağlam olup olmadığı ile ilgili bir ön tespit yapabileceğini belirterek en önemli 7 maddeyi sıraladı.
#BinalarKentsel dönüşümde olduğu gibi imar barışında da kimi hak sahipleri süreci tıkıyor. 20 daireli bir apartmanda 1 kişi hayır derse tapu alınamıyor. Uzmanlar, imar barışına başvuran vatandaşların ilk aşama olan yapı kayıt belgesini alsa da ikinci aşama olan tapuda uzlaşma sorunu yaşandığını belirtiyor.
#GazetehaberleriBoğaziçi’nde yer alan toplam 14 bin dönüm büyüklüğündeki 40 mahallenin son kanun değişikliği ile imar barışı kapsamına alınması devlete yeni bir gelir kapısı oluşturacak. Yeni düzenlemeden yararlanacak bina sayısının 14 bin civarında olduğunu belirten Tektaş İmar Affı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, devletin bu değişiklikle 150 milyon lira gelir elde edebileceğini söyledi.
#İmar Barışıİmar barışının sona ermesine yaklaşık 1 ay kala, uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları da artıyor. Şimdiye kadar 8.5 milyondan fazla kişi imar barışı için başvururken, bu sayının ikiye katlanması bekleniyor. İşte 12 adımda imar barışı başvurusu
#İmar BarışıÇevre Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz haziran ayı içerisinde yürürlüğe giren ve 31 Ekim 2018 tarihinde son bulacak olan “İmar Barışı” nın uzatılmasının ekonomiye sağlayacağı katkıya değinen, Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya sürenin uzatılmasıyla ekonomiye 50 milyar liraya yakın katkı sağlanabileceğini vurguladı.
#İmar BarışıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye genelindeki riskli yapıların tespitine başlandığı 2012 yılından bu yana risk raporu için başvuran 45 bin konutun kentsel dönüşüme girdiğini aktaran Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, bu konutların yüzde 99’unun riskli bina ilan edildiğini söyledi.
İZMİR, riskli binalarını yenilemek için başvuruda İstanbul’dan sonra ikinci sırayı aldı. Türkiye’de 28 bin 617 binanın dönüşüm kapsamına girdiğini belirten Tektaş Kentsel Dünüşüm Başkanı Hasan Çatalkaya, "İstanbul 17 bin 100, İzmir ise 2162 binayla ikinci sırada. Ancak son aylarda her ay 300 bina için başvuru yapılıyor. Ay sonunda 3 bine ulaşacak" dedi.
Kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye’deki riskli yapılar tespit edilmeye devam ediyor. 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi’nde yapılan incelemelerde 100 bina için ise yenilenme raporu verildi. İlk binanın yıkım işlemi ise Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün refakatiyle bu sabah gerçekleştirildi.