Hafıza haberleri sayfasında Hafıza hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7754 Hafıza haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Trafik kazası geçirdikten sonra 1980 yılının Mart ayında olduğunu düşünen Luciano D'Adamo, gerçeği öğrenince dehşete kapıldı. Eşini ve oğlunu hatırlamayan Luciano'nun, 2019'da geçirdiği kaza nedeniyle 39 senesi hafızasından silindi.
#İtalyaBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkAkademisyen yazar Elif Akpolat ikinci romanı ‘Unutmak’ta farklı profil ve sınıflardan kadınların izinde, okuru Türkiye tarihinin en unutulmaması gereken dönemlerinde bir yola çıkarıyor. Tarihçi bakışıyla, roman kurgusu içinde bir tür siyasal hesaplaşmaya girişiyor...
#UnutmakHafızayı geliştirmek için zekâ oyunları oynamak gibi pek çok şey yapılır. Ancak yeni bir araştırma belleği geliştirmek için çok daha ilginç yöntemler ortaya koyuyor. İşte çikolata yemekten geriye doğru yürümeye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış en tuhaf yöntemler…
#SağlıkKısa ya da uzun bir süreliğine evden uzaklaştınız, kedinizin gündelik ihtiyaçlarını karşılaması, onun bakımını yapması için bir arkadaşınız ya da tanıdığınızdan yardım istediniz. Bu süre sona erince eve dönüş yolunda siz de kedinizin size nasıl tepki vereceğini merak ediyor musunuz? Küskün mü davranacak yoksa olanları yaşanmamış mı sayacak? Ya da zaten bütün bunlar onun hiç umurunda değil mi? Esasında onun üzülmemiş olmasını dilemek açısından, bunları hiç umursamamış olması en doğru senaryo. Ama o zaman aramızda kurduğumuzu sandığımız bağ ne olacak? Boşuna mı yaşandı her şey yani?
#KediKONYA'nın Karapınar ilçesinde, bir okulda hademe olarak görev yapan ve daha önce 18 yıl çobanlık yapan 'Bilgisayar Tahir' lakaplı Tahir Alkış (56), güçlü hafızasıyla görenleri şaşırtıyor. Süper Lig'in 1992-93 sezonundan 2020 sezonuna kadar birçok detayı hafızasında tutan Alkış, üç hanelilere kadar matematik hesaplamalarını hızlıca yapıyor. Çocukluğunda devlet parasız yatılı okulu kazandığını anlatan Alkış, "Ama elimden tutup götüren olmadı. O zamanlar sağ-sol davası vardı. Okusaydım, gidebildiğim yere kadar giderdim. Belki cumhurbaşkanı olurdum. O olmazsa NASA'ya mı yerleşirdim, NASA amiri mi olurdum, filozof mu olurdum, İbn-i Sina'nın mertebesine kadar ulaşabilirdim bilemiyorum. Ama Allah nasip etmemiş" dedi.
#KonyaBiberiye bitkisinin yapraklarının kurutulup kaynatılmasıyla hazırlanan biberiye çayının vücuda pek çok faydası bulunuyor. Peki, biberiye çayı nelere iyi geliyor, biberiye çayı ne işe yarar? İşte merak edilenler...
#Hafıza Nasıl GüçlendirilirGün geçtikçe artan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
#UnutkanlıkGün geçtikçe artan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
#UnutkanlıkHer yaşta görülen unutkanlığı ve yaşlılığa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemek için bazı temel iyi sağlık alışkanlıklarını kazanmak gerekiyor. Hafızayı korumak için kazanılması gereken sağlık alışkanlıklarından en önemlisinin Akdeniz tarzı diyet olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, hafızayı güçlendiren Akdeniz diyetinin inceliklerini anlattı.
#Akdeniz DiyetiStres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, güçlü bir beyin ve hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.
#HafızaHayat kimse için dümdüz bir şekilde akıp gitmiyor elbette... O çok klasik deyimde de anlatıldığı gibi bir yanda dümdüz ve yemyeşil yolları var, diğer yanda da zorlu yokuşları. Hiç kimse bütün bir ömür boyunca bu yollardan sadece birinde yürümüyor. Bazen zorlukla ilerlediği yollardan geçerken yoruluyor, bazen de o yolların sonu aydınlığa çıkıyor. Ya da bazen tam tersi.
#Wendy Williams32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiUzun yaşamak son dönemde herkesin hayali haline geldi. Ancak uzun yaşamak kadar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı yaşamak da önemli... Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, insan beyninin yaşlanması bağlamında üç kritik dönemeç olduğunu ortaya koydu.
#SağlıkGüney Kore'de yaşanan korkunç uçak kazasının ardından acılı aileler hükümete isyan etti. Ulaştırma Bakanlığı'nın açıkladığı ölüm listesinde karışıklık olduğunu belirten aileler, kaza alanından 288 km kilometre uzaklıktaki başkent Seul'de açıklama yapılmasına tepki gösterdi. Felaketten sağ kurtulan iki uçuş görevlisi, ilk sözlerini söylerken bir yolcunun, 3 dakikada gelen felaketten hemen önce "Son sözlerimi söyleyeyim mi?" mesajı attığı bildirildi.
#Güney KoreO dünyanın en sevilen, en çok satan yazarlarının başında geliyor. Kariyeri boyunca okurlarını gizemden gizeme sürükleyen Agatha Christie'nin kendi hayatında da öylesine gizemli bir olay var ki aradan geçen 98 yıla karşın bir türlü aydınlatılamıyor.
#Agatha ChristieBir insan uykusuzluğa ne kadar dayanabilir? Uzun süre uyumamak insan sağlığını nasıl etkiler? Bilim insanları çok uzun zamandır bu soruların yanıtlarını araştırıyor. Ancak uyku araştırmaları literatürüne geçmiş bir deney var ki 61 yıldır hâlâ konuşuluyor. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkDiyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin tutuklu 4 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması üçüncü gününde devam ediyor. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ramazan Dündar, "İyi niyetim suistimal edilirse milletvekilleri dahi olsa salonu boşaltacağım" dedi. Bugünkü oturumda anne Yüksel Güran'ın da savunması alındıktan sonra mahkemenin kararı açıklaması bekleniyor.
#Narin CinayetiTürk Alman Üniversitesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Burak Bilgin, çok basamaklı sayıların toplama ve çarpma işlemlerini saniyeler içerisinde yapıyor. Çocukluğundan beri zihninden işlemler yapan Bilgin’e bu özelliği nedeniyle yakın çevresi ‘yürüyen hesap makinesi’ diyor. Bilgin, bu yeteneğini geçtiğimiz haftalarda Dubai’e düzenlenen Memoriad Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda da tescilledi ve 5 basamaklı sayıları çarpma kategorisinde dünya rekoru kırdı.
#Yürüyen Hesap MakinesiDünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#DemansFibromiyalji, yaygın kas ve eklem ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Bu durum, yorgunluk, uyku sorunları, hafıza ve ruhsal anlamda kaygı, anksiyete sorunları gibi diğer belirtilerle de birlikte görülür. Fibromiyalji Uzm.Dr Erdinç Dinçer, kadınların hayatını çekilmez hale getiren, yaşam kalitesini sıfırlayan bu hastalık hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkTürkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Platform Çalışmaları 4’üncü Ulusal Öğrenci Kongresi ‘Hafıza ve Mekan' teması ile başladı. Açılışta konuşan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, "Platform çalışmalarımıza üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri başvuru yapabilir. Özellikle kız öğrencilerimizin fırsat eşitliğini, eğitim imkanlarını ön plana almak bizim için çok önemli. Kongreyi hem toplumsal hem uluslararası boyuta taşımayı temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#TÜRGEVSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaGizem’in 5,5 yaşındaki kızı Lorin yazı yazmak yerine yapay zekâya sesli komut vermeyi tercih ediyor. Gülay’ın ortaokuldaki kızı Bilge’yse el yazısıyla yazmayı hâlâ sevmiyor. Oysa uzmanlar el yazısının beyin ve motor gelişimi için bütünsel bir egzersiz olduğunu savunuyor.
#Gülay Barbaros AltanTürk-Alman Engelliler Entegrasyon Derneği (TIM e.V.), Dünya Engelliler Günü nedeniyle Fürth Firstclass Event Halle’de anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, farkındalık oluşturmayı, toplumsal kabulü güçlendirmeyi ve engelleri kaldırmayı hedefledi.
#Türk-Alman Engelliler Entegrasyon DerneğiRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
#Anita TaylorTürk Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB - Almanya) Frankfurt’taki yeni toplantısında ülkemizin geçmişte büyük yıkımlara neden olan depremleri gelecekte nasıl en az zararla atlatabileceği konusu ele alınacak. 7 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğin konuğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sinan Mert Şener olacak. Etkinlikle ilgili TMMB’nin yayımladığı davetiye şöyle:
#FrankfurtDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomBazı yapılar sadece beton ve çelikten ibaret değildir. Onlar bir kentin ruhunu, hikayesini ve hatta geleceğini temsil eder. Semboller, şehirlerin kimliğini oluşturur, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurar. İzmir’de de böyle semboller var. Basmane Çukuru ve Hilton Oteli, yıllardır tartışmaların merkezinde yer alıyor. Her ikisi de sadece fiziksel projeler değil, aynı zamanda İzmir’in zihinlerdeki düğümlerine dokunan hikayeler...
#1Bilişsel gerileme üzerine araştırmalar yapan Meksikalı nörolog Dr. Jesus Ramirez-Bermudez'e göre, 'saat çizme testi' demansın erken belirtilerini tespit etmek için etkili bir yöntem. Analog bir saati ne kadar iyi çizebildiğinizi gösteren beş dakikalık basit bir çizimle, hafıza kaybı durumunun erken bir belirtisine sahip olup olmadığınızı test edebilirsiniz.
#DemansKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#Sponsorlu İçerikKimi insanlar vardır sadece isimleri yeterlidir. Güven uyandırırlar. Yılların istikrarı, emeği, disiplini, yaşamın tüm iniş ve çıkışları karşısında mesleklerini avuçlarının içlerinde, başlarının üstünde tutarak ayakta durmalarının sadece ufak bir sonucudur güven. Türkiye’nin en güvenilen, sevilen, sayılan başarılı oyuncusu Selçuk Yöntem ile bir araya geldim. Unutulmayan dizilerden Aşk-ı Memnu’ya “Adnan” karakteri ile hayat veren, 6 yıldır aralıksız sahnelenen Amadeus’ta oynayan, içinde yer aldığı her projeyi sırtlanarak başarıyı garantileyen sanatçı-oyuncu Selçuk Yöntem ile Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de tüm merak ettiklerimi sizler için sordum. İlham almanız dileğiyle...
#1