Türk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ALICE deneyine kabul edilen tek üniversite oldu. YTÜ öğrencileri, ALICE deneyinde çalışarak evrenin başlangıcını bulmaya çalışacak ve CERN’e giderek deney üstünde birebir çalışabilecek.
#ALICEGüçlü etkileşim, kuarklar ve gluonlar arası etkileşime denilmektedir. Kuark, maddenin temel bileşimlerinden birini temsil eder. Gluon ise kuarklar arasındaki kuvvetli etkileşimi sağlayan temel parçacıktır. Güçlü etkileşimlerin hangileri olduğunu detayları ile derledik.
#Güçlü EtkileşimTürkiye’de ilk olarak, Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık’ın gündeme getirdiği toryum rezervleri ve yeşil nükleer enerji projesiyle ilgili, eşi Prof. Dr. Metin Arık’ın da aralarında bulunduğu fizik profesörleri ’Yeşil Nükleer Enerji’ başlıklı çalışma hazırladı. Bilim insanları, sadece Isparta Aksu’daki 20 bin tonluk toryum rezervinin, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.
#ToryumKonya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal'ın, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Ortak Üyeliği kapsamında, European Committee for Future Accelerators (ECFA) Komitesi Genel Kurul üyeliğine seçildiği bildirildi.
#ÜniversiteBoğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Mezunu Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni bir laboratuvar kurmaya hazırlanıyor. CERN ortaklığı ve TÜBİTAK'ın finansal desteğiyle açılacak laboratuvarda CERN'ün Büyük Hadron Çarpıtıcısı deneylerinde kullanılan elektronik cihazların geliştirilmesi için çalışılacak. Ancak Dr. Akgün'ün önünde bir engel var: Koronavirüs salgını...
#TÜBİTAKİstanbul Bilgi Üniversitesi, “CERN: Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı ve Liseler için Demet Hattı Yarışması” konulu etkinlikte lise öğrencilerini santralistanbul Kampüsü’nde ağırladı. BİLGİ Yüksek Enerji Fiziği Araştırma Merkezi Müdürü ve yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından gerçekleştirilen sunumda öğrenciler “Liseler İçin Demet Hattı Yarışması” hakkında bilgi aldı.
#CernTemel parçacıkların, Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (LHC) ve Higgs bozonunun altında yatan fizik nedir? Kuarkların, leptonların ve bunların aralarında olan, doğadaki temel simetrilerce düzenlenen etkileşmelerin dünyasını masaya yatıran Higgs ve Cern isimli kitap, bu dünya ile sonsuz küçük ve sonsuz büyük arasındaki bağıntıyı da sunuyor.
#Higgs Ve CernBir vakfı Üniversitesi, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı CERN ile işbirliği yapacak. Üniversite, Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı Çalışma Grubu ile mutabakat metni imzaladı. Buna göre, yükseköğretim kurumundan bir ekip CERN laboratuvar ve altyapısını kullanarak araştırmalar gerçekleştirecek. Çalışmalarda, teknoloji ürünlerinin ilk örnekleri sanayi-üniversite işbirliğiyle üretilecek.
#CERN