Haddeleme, maddeleri işlemden geçirerek işlevini artırmaktır. Sıcak ya da soğuk haddeleme işlemi yapılabilmektedir. Yaygın olarak yapılan haddeleme işlemleri, kaynaksız halka üretimi, boruya diş açmak, dikişsiz boru üretimi ve vida dişi açmaktır. Haddeleme işlemine tabi tutulacak maddelerin kalınlığı düşürülerek kolay işlenir hale getirilmektedir. Haddeleme nedir? Ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Haddeleme nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.
#Haddeleme NedirDemir-çelik sektöründe hizmet veren Doğanay Boru Profil’in yöneticisi Fatih Sipahi, pandemiye rağmen yeni yatırımlarla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Salgın sürecinde üretimin azalması, buna karşın artan talep nedeniyle ürün tedariğinin zorlaştığını belirten Sipahi, yine de 30 milyon dolarlık yatırımla haddeleme ve tavlama fabrikası kuracaklarını, tesisin önümüzdeki eylülde faaliyete geçeceğini kaydetti.
#İzmirCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan cari açık sorunun kökten çözme niyetiyle gerçekleştirilen proje bazlı teşvik sistemiyle 135 milyar TL yatırım değeri olan 23 yatırımın teşvikedileceğini söyledi. Süper teşvikten 19 firma yararlanacak. 23 projenin hayata geçeceği 135 milyar liralık yatırımlarla 35 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
#TeşvikTürkiye’nin en çok ihracat yapan 4’üncü şirketi olan Kibar Holding, 2015’te 23 milyar lira olan cirosunu 2023 yılında 50 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye’nin sanayide yatırım atağına geçip katma değer yaratan ürünler geliştirmesi gerektiğini söylerken, “Ancak bunları yaparsak ileride gelişmiş ülkeler arasına girebiliriz” diyor.
#Kibar HoldingYassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, “Yassı mamüle uygulanan gümrük vergisi; cari açık ve enflasyon yükseltici, piyasa bozucu, sektörler arası servet transferine yol açan bir yapısal bozukluktur. 15 bin ihracat mücahidi bu yükü kaldıramaz. Gümrük vergisinin yassı çelik mamullerinden kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi. Türkiye’de 14 milyon ton yassı çelik tüketimi, 10 milyon ton üretim mevcut ve bu üretimin 2 milyon tonunun ihrac edildiğini kaydeden Ali Eren, “Dolayısı ile Türkiye’de 6 milyon ton yassı çelik ithalatına ihtiyaç var. Gümrük vergisinin kalkması, metal ihracatını artıracak, enflasyon ve cari açık azalacaktır” diye konuştu.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, kamuoyunda "işçilik maliyeti arttı" diye bahsedilen hususlarla Darphane'nin ilgilisi olmadığını, Darphane'nin geçmişte ne kadar alıyorsa bugün de aynı oranda işçilik ve fire oranı aldığını belirtti.
Güney Kore, kendi topraklarında canlarını veren Türk şehitleri ve gazileri unutmuyor. Birçok kez Türkiye'ye jest yapan Güney Kore devletinin yanında bazı Koreli şirketler de sosyal sorumluluk kampanyaları ile 60 yıl sonra bile Kore gazileri ve şehitlerine yardım ediyor.
Kibar Holding gelecek yıl bazı sektörlerde sürpriz atılımlara hazırlanıyor. Bünyelerinde kurdukları stateji geliştirme bölümünün raporlarına dayanarak, 2012 yılında gayrimenkul, turizm ve enerji alanlarında önemli yatırımlara hazırlandıklarını söyleyen ali Kibar, grubun bu ve diğer alanlardaki yatırımlarının gelecek iki yıl içinde 1 milyar doları bulacağını açıkladı.
Güney Kore merkezli Pohang Iron and Steel Company (POSCO) Paslanmaz Çelik Grubu Başkan Yardımcısı Chul Jeon, “Kocaeli'de kuracağımız yassı paslanmaz çelik haddeleme tesisine ilk etapta bin kişi alacağız. Personel alırken de istenilen niteliklere sahip oldukları takdirde öncelik Kore şehit ve gazi yakınlarına verilecek” dedi.
Özkaya ve Saban ailelerinin 1999’da 200 bin lira sermaye ile başladıkları ‘pet mama ve yem’ ithalatı, 2005’te yapılan üretim yatırımıyla 30 milyon lira cirolu bir işe dönüştü. Türkiye kedi-köpek maması pazarının hızla büyüyeceğini hesaplayan yabancılar şirketin yüzde 60’ını aldı ve kapasiteyi yıllık 7 bin tondan 30 bin tona çıkardı.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası'nda gerçekleşen 100 ölümden 33'ünün kanser nedenli olduğunu öne sürerek, “2005'te yapılan araştırmada, bölgede 10 yıl ve üzerinde yaşayanlarda ölme riskinin 10 yıldan daha az yaşayanlara göre 4,5 kat fazla olduğu hesaplandı” dedi.
Ekimde 24 milyon dolarlık yatırımla Bursa’da üretime başlayan Güney Koreli küresel demir-çelik devi Posco, 350 milyon dolarlık ikinci bir yatırım kararı aldı. Bu kez Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuracak Posco, ilk etapta 1000 kişiye istihdam sağlayacak.
Borusan Holding, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla dün lojistik, enerji ve çelik sektöründe 3 yatırımı hizmete sokarken, bir üretim tesisinin de temelini attı. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, toplam 450 milyon dolarlık bu yatırımların 850 kişilik istihdam yarattığını söyledi.