Mesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarKoronavirüs salgını uzun süredir gerek ülkemizde gerekse dünya basınında gündemin ilk maddesi olmaya devam ediyor. Dünyanın en ünlü dergilerinden biri olan The New Yorker da pandemi etkisini kapağına taşıdı; ses getiren kapak illüstrasyonundaysa bir Türk sanatçının imzası var...
#The New YorkerHürriyet sayfalarına bu hafta fotoğraflarıyla konuk olan isim, gezi fotoğrafının ustalarından Faruk Akbaş. Dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır fotoğraflar çeken, 18 kitap ve 10 belgesele imza atan Akbaş, Türkiye’de profesyonel fotoğraf turlarının da mimarlarından. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’den de teşekkür mektubu alan Faruk Akbaş’la fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu konuştuk:
#Rıza ÖZELÜniversite okumak isteyen her genç ilgi ve yeteneğine daha uygun olan bölümde okumak ister. Bu sebeple özellikle sanat alanında eğitim almak isteyen kişiler ilgi ve yeteneğine uygun olan bu alanlarla ilgili araştırma içine girer. Yetenekli olan kişilerin özellikle seçtiği bölümlerden bir tanesi de plastik sanatlar bölümüdür. Birçok öğrenci için plastik sanatlar bölümü tam olarak bilinmeyen bölümler arasındadır. Bu sebeple öğrenciler plastik sanatlar bölümü ile ilgili birçok detayı merak eder. Plastik sanatlar bölümü ile ilgili detayları derledik.
#Plastik Sanatlar Bölümü Nedir?Günümüz teknolojisinde pek çok kişini merak ettiği bir bölüm olan baskı sanatları bölümü yaygın olarak tercih edilmektedir. Baskı Sanatları bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı şekilde araştırdık ve derledik.
#Baskı Sanatları Bölümü Nedir?BASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BASEARTİST 2019 - 29. İstanbul Sanat Fuarı bu sene ‘Faust’ işliyor. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen Sanat Fuarı’nın 8 no’lu salonunda farklı disiplinlerden genç sanatçılar, bir tiyatro oyunu etrafında, özgün ve kolektif bir ‘Faust’ tasarımına imza atacak.
#Artist 2019Genç sanatçıların eğitimini destekleyen İyilik İçin Sanat Derneği, proje kapsamında Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki güzel sanatlar fakültelerinde eğitimlerini sürdüren, maddi olanakları kısıtlı, başarılı öğrencileri İstanbul’da konuk edip sanat etkinliklerine katılımlarını sağlıyor.
#İyilik İçin Sanat DerneğiALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) başvuru sürecinin sona ermesi ardından sınav tarihine yönelik araştırmalar hız kazandı. ALES/1 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleşecek. Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. Peki, ALES/1 ne zaman yapılacak?
#ALES37. İstanbul Kitap Fuarı’yla eşzamanlı olarak 10-18 Kasım arasında TÜYAP Büyükçekmece’de düzenlenecek Artist 2018 / 28. İstanbul Sanat Fuarı, bu yıl ‘Deneyim’ teması altında Türkiye’nin dört bir yanından 44 bağımsız sanatçı kolektifini bir araya getirecek. Bu yılki onur sanatçısı Alev Ebüzziya’nın seramikleri ile Koleksiyoner Onur Ödülü sahibi Erol Tabanca’nın koleksiyonundan bir seçki de fuarda olacak.
#TÜYAPSON iki yazımda, Hürriyet yazarlarının köşe yazılarından alıntılar yapmış ve “incelmenin itibarsızlaştırıldığı” fikrini baş köşeye oturtmuştum. Yazdıklarım, değerli okuyucunun içini burkmuş bile olsa, hoşuna da gitmiş olmalı ki, beni mesajla ve mail ortamında ödüllendirdiler. Birkaç satırı, paylaşıyorum:
#İzmirÜniversite öğrencilerinin tasarlayacağı çıkartmalar arasından seçilecek çalışmanın sahibi Milano’daki dünyaca ünlü NABA Üniversitesi’nde 1 ay boyunca İç Mimarlık, Ürün Tasarımı ile Elle İllüstrasyon ve Dijital İllüstrasyon eğitimlerinden birine katılma hakkı kazanacak.
#Yerli EmojiHP, Türkiye’nin ilk kolektif Güzel Sanatlar Fakülteleri yeni mezunlar sergisi, BASE’in sponsoru oldu. Etkinlik kapsamında, HP yaratıcılığa güç katan HP ZBook x2 ve Sprout Pro by HP isimli iki yeni ürünü genç sanatçılarla buluşturuyor. Etkinlikte gerçekleştirilen HP Yaratıcılık Atölyesi'nde sanatçıların ZBook x2 ile yaptıkları HP'ye özel tasarımlar basılı ve dijital ortamda sergileniyor. Sergilenen tüm ürünler ise Sprout Pro by HP sayesinde dijital ortamda arşivleniyor. HP ZBook x2 ile tasarlanan ürünlerin satışlarından elde edilen gelir etkinliğin sonunda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)'na bağışlanacak.
#HpALES ne zaman yapılacak sorusu, akademik kariyer yapmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan ALES sınavına Türkiye genelinde birçok kişi katılım sağlayacak. Peki, ALES ne zaman yapılacak? İşte, merakla araştırılan sınav hakkında detaylı bilgiler
#AlesALES başvurusu için beklenen tarih geldi. Yeni yönetmenliğe göre soru sayısının 100'e indirildiği sınavda, süre ise 150 dakika olarak belirlendi. Akademik kariyer yapmak için ALES başvurusu yapacak olan adaylar, sınavdan elde edecekleri sonucu 5 yıl boyunca kullanabilecek. İşte, şartları büyük oranda değiştirilen 2017 ALES başvurusu ve konuyla ilgili detaylı bilgiler
#ÖsymALES için geri sayım devam ediyor. Akademik anlamda kariyerlerini şekillendirmek isteyen öğrencilerin katılım sağlayacağı ALES, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek. Alacakları puan ile Yüksek Lisans ve doktora programlarına müracaat edecek olan vatandaşlar, eğitimlerine yön çizecek. Peki, ALES ne zaman gerçekleşecek? İşte, adayların merakla beklediği tarih hakkında detaylı bilgiler
#Ales