2000’li yılların başına kadar en popüler kablosuz iletişim kanalı olan çağrı cihazları, Lübnan’daki saldırıların ardından yeniden gündeme geldi. Günümüzde ABD, Rusya gibi ülkelerde sadece sağlık, güvenlik gibi sektörlerde kullanılan bu cihazlar Macaristan, Tayvan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde siparişe yönelik üretiliyor. Türkiye ise yaklaşık 20 yıl önce bu cihazlara veda etti. Ancak, gizlilik ve güvenlik isteyen Hizbullah gibi gruplar eski cihazları temin ederek kullanmayı sürdürüyor.
#LübnanGüvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) verilerine göre 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 750 bin kişinin özel güvenlik görevlisi kimliği sahibi olmasına rağmen, aktif olarak 371 bin özel güvenlik görevlisi hizmet veriyor. “Sektörümüz çok ciddi istihdam açığıyla karşı karşıya” diyen GÜSOD Başkanı Turgay Şahan, “Özel güvenlik görevlileri sık sık iş değiştiriyor, sektörde bir turnover yaşanıyor. Ücretlerin ve özlük hakların iyileştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.
#Özel GüvenlikDünyayı sarsan ve CrowdStrike şirketinin güncellemesinden dolayı bilgisayarları mavi ekrana düşüren, mağduriyetlere yol açan yazılımsal soruna ilişkin olarak DEİK Dijital Teknoloji İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul açıklamalarda bulundu. Erkul "Yapmamız gereken genel ulusal strateji belirlemek" dedi.
#CrowdstrikeGeçtiğimiz gün Kayseri'de yaşanan provokatif eylemlerin ardından Suriye'nin kuzeyinde de Türk TIR'larına saldırı girişimi olmuştu. Yaşanılan olayları CNN TÜRK'te değerlendiren TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yayman, "Kayseri'de başlayan olaylar Afrin'de devam ederken temel hedef Türkiye'nin Suriye politikasıydı. Kayseri'deki eylemi yapanlar ile El Bab'ta Türk bayrağına yönelik eylemi yapan irade aynı. Üst akıl ifadesinin en çok denk düştüğü yer bura." dedi.
#Hüseyin Yayman2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gelecek yıl ekonomik büyümenin yüzde 4.4 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2024’te yatırıma 1.6 trilyon, savunmaya 1.1 trilyon, yerel yönetime 859.6 milyar TL, tarıma 384 milyar TL ayrıldı” dedi. Yılmaz, önceliğin deprem bölgesi ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu vurguladı.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı'na katılıyor. Yılmaz "Enflasyonla mücadelemizi sürdürürken, hayat pahalılığının yol açtığı zorlukları telafi edecek gerekli politikaları da uygulamaktan vazgeçmiyoruz. Daha önce de başardığımız gibi, güven ve istikrar ortamında, akılcı adımlarla enflasyonu yeniden tek haneye indirecek ve halkımızın alım gücünü artıracağız" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı'na katılıyor. Yılmaz "Enflasyonla mücadelemizi sürdürürken, hayat pahalılığının yol açtığı zorlukları telafi edecek gerekli politikaları da uygulamaktan vazgeçmiyoruz. Daha önce de başardığımız gibi, güven ve istikrar ortamında, akılcı adımlarla enflasyonu yeniden tek haneye indirecek ve halkımızın alım gücünü artıracağız" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’yle ilgili bilgilendirme toplantısında, “2023 yılında bütçe giderlerinin 4 trilyon 470 milyar lira, bütçe gelirlerinin 3 trilyon 810 milyar lira olacağı öngörülmektedir. Ekonomimizin 2023’te de üretim ve talep yönüyle dengeli bir görünüm sergilemesi ve yüzde 5 büyümesi beklenmektedir” açıklamasını yaptı.
#Fuat OktaySon günlerde konuşulan haberlerden biri ses taklidi ile dolandırıcılık... Yapay zeka teknolojisi kullanarak uluslararası bir şirketin yöneticisinin sesini taklit eden dolandırıcılar, BAE'deki bir bankadan 325 milyon TL'lik transfere onay verilmesini sağlaması ve daha önceden de benzer olayların yaşanması bu teknolojiyi yeniden gündeme getirdi. Herkes tehlike de mi? Dolandırıcılıkların önüne nasıl geçilecek? İşte detaylar...
#DolandırıcılıkCisco en önemli siber güvenlik raporu 2021 Güvenlik Sonuçları Araştırması’nın bir parçası olan 2021 KOBİ Güvenlik Sonuçları Araştırması sonuçlarını yayınladı. Araştırmada, KOBİ yöneticilerinin günümüzün sürekli değişen tehdit ortamında büyüme için neler yaptığı, önümüzdeki yılda dijitalleşme, güvenlik planlaması ve siber savunma çalışmalarını hangi alanlara yoğunlaştırmaları gerektiğine ilişkin çarpıcı bilgiler yer aldı.
#Ciscoİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Özel Güvenlik Görevlileri Günü ve Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, 698 bin 344 kişinin yeni nesil özel güvenlik görevlisi kimlik kartı sahibi olduğu, bunlardan 332 bin 796'sının aktif görev başında bulunduğunu söyledi.
#Bakan SoyluAvukat, berber, kuaför ve restoran çalışanları dün aşılanmaya başlandı. Bakan Koca, dün attığı iki tweet’le de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar, taksi-dolmuş esnafı, kargo çalışanları ve kuryelerin aşılarına da bugün başlanacağını duyurdu ve “Artık iyice hızlandık” notunu düştü.
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, perşembe günü başlayıp 17 Mayıs'a kadar sürecek tam kapanma süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni bir dönemin başladığını ve bu süreçte kısıtlamaları ihlal edenlere göz yumulmayacağını vurgulayan Bakan Soylu, "Şehir giriş ve çıkışları ciddi şekilde kontrol altında olacak'' dedi. Emekli maaşlarına ilişkin de önümüzdeki günlerde karar alınacağını söyleyen Soylu, kreşlerle ilgili de ''Bu konuya ilişkin bir değerlendirmeyi bir iki gün içinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir karar verecekler ve bu konuda bir istisna ortaya koyacağız'' ifadelerini kullandı.
#Ankaraİçinde bulunduğumuz dönem hem bugünün hem de gelecek için güvenlik ihtiyacının artmasına ve şekil değiştirmesine neden oldu. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, artan sağlık ve hijyen kaygıları güvenlik sektöründe yepyeni teknolojileri ön plana çıkardı. 2021 ve devamında da başta bulut olmak üzere, yapay zeka, uzaktan güvenlik, hizmet olarak güvenlik ve temassız geçiş kontrol sistemlerinin güvenlik sektörüne yön vermesi bekleniyor.
#Hacker2020, pandeminin de etkisiyle siber güvenlik sektörü için çok hareketli bir yıl oldu. Siber saldırı sayısı artarken, saldırılar çeşitlendi. Global olarak yıl içinde siber saldırı kaynaklı kayıpların maliyeti 3 trilyon doları aştı. Türkiye de siber saldırıların en çok artış gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye’de yılın ilk 10 ayında 102 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti. Saldırılar, ağırlıklı olarak teknoloji, e-ticaret, kamu, finans, enerji ve sağlık sektörüne yöneldi.
#TeknolojiAvrupa Polis Teşkilatı (Europol), Birleşmiş Milletler Bölgelerarası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü (UNICRI) ve Trend Micro, mevcut ve olası yapay zeka (AI) tehditlerini ve bu tehditlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda yapay zeka teknolojisinin siber saldırganlar tarafından Deepfake ve başka pek çok zararlı yazılımda nasıl kullanıldığı detaylı bir şekilde incelendi.
#TeknolojiMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı son dakika açıklamasında 'Libya'da barış ve istikrarın sağlanması için Hafter'e yapılan tüm dış yardımların bir an önce kesilmesi şarttır. Hafter güçleri ve yabancı paralı askerler güvenlik, istikrar ve diplomatik çabalar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Hepimizin kabul ettiği gibi, bu sorunun askeri bir çözümü yok' dedi.
#Hulusi AkarIDC Türkiye, COVID-19 salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü günlerde değişen gündemleri, kriz yönetimi ve uzaktan çalışma, veri odaklı hizmetler ve faydaları, ulusal siber güvenlik stratejileri, uzaktan eğitim stratejileri, dijital eşitlik ve eşitsizliklerin giderilmesi, operasyonlarn ve hizmetlerin çevikleştirilmesi ve güvenilir bilginin kamu kurumlarında dağıtımı konularının görüşüldüğü, kamu kurum ve kuruluşlarının ve STK’ların bilgi işlem daire başkanı, bilgi işlem şube müdürü, BT güvenlik yöneticisi ve BT profesyonellerinin bir araya geldiği çevrimiçi etkinlik gerçekleştirdi.
#KoronavirüsTürkiye’de 2 bin 324 TL olarak belirlenen asgari ücrete özel güvenlik şirketi Securitas Türkiye’nin başkanı Murat Kösereisoğlu’ndan itiraz geldi. Kösereisoğlu “Asgari ücret, özel güvenliklerin yaptığı işle kıyaslanınca yetersiz kalıyor. Sadece kendi şirketimiz maaş zammı yaparsa rekabet konusunda sorun olabilir. Bu yüzden ücretin ve diğer çalışan haklarının iyileşmesi için çalışma yaparak bakanlığa başvuracağız” dedi.
#GazetehaberleriSiber güvenlik kuruluşu ESET, 2020’de gündeme gelecek siber güvenlik trendlerini paylaştı. 2020 sonbaharındaki ABD seçim sürecinin önemli bir siber güvenlik gündemi oluşturacağını öngören uzmanlar; veri gizliliği, iyiler ve kötüler tarafından kullanılan makine öğrenimi teknolojisi ve siber güvenliksiz akıllı şehirlerin başlıca tartışma konularını oluşturacağını duyurdu.
#GüvenlikGüvenlik Servisleri ve Organizasyon Birliği Derneği Başkanı Levent Güler "Şartlarımız pek çok sektöre göre iyi olmasına rağmen çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz. İşsizliğin yüzde 13’lerde olduğu ülkemizde bizim en büyük derdimiz çalıştıracak eleman bulamamak" dedi.
#Özel GüvenlikKaspersky araştırmacıları tarafından "Cloud Atlas" isimli siber casusluk operasyonu düzenleyen tehdit grubunun, son dönemde Türkiye, Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkede uluslararası finans ve havacılık sektörleri ile devlet kurumları ve dini kuruluşları hedef aldığı belirlendi.
#Kaspersky2019’un üçüncü çeyreğinde gerçekleşen gelişmiş kalıcı tehdit (APT) faaliyetleri arasında Orta Doğu ve Güney Kore’yi hedef alan veya bu bölgelerden yayılan bir dizi operasyon yer aldı. Faaliyetlerin çoğu siber casusluk veya maddi kazanca odaklanırken en az bir operasyonun yanlış bilgi yayma amacı taşıdığı belirlendi. Kaspersky araştırmacıları Mayıs ayında, bir İran kurumundan siber casuslukla elde edilmiş bilgilerin internete sızdırıldığını analiz etti. Bu sızıntıların ardında, ExPetr ve 2018 Kış Olimpiyatları’na yönelik siber saldırılarla da bağlantılı olan Hades adlı grubun olduğu düşünülüyor. Bunlar ve dünya genelindeki diğer APT eğilimleri Kaspersky’nin en yeni üç aylık tehdit istihbaratı özetinde ele alındı.
#Kaspersky