Amerikan şirketi Intuitive Machines tarafından geliştirilen “Odysseus” isimli uzay aracı Ay’ın yüzeyine başarılı şekilde iniş yaptı. ABD, 50 yıldan uzun bir süre sonra yeniden Ay misyonu gerçekleştirirken Odysseus, özel bir şirket tarafından Ay'a gönderilen ilk uzay aracı olarak tarihe geçti.
#AbdAğrı’da lise 9’uncu sınıf öğrencisi Muhammed Aydemir, danışman öğretmeni Gökçehan Bulut ile yapay zekaya sahip robotların ısınan dış yüzeylerinin, bir insan gibi terleyerek soğumalarını sağlayacak proje geliştirdi. Projesiyle Van'da düzenlenen TÜBİTAK 2204- A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge finalinde 1'inci olan Muhammed Aydemir, bölgeyi Türkiye finallerinde temsil edecek. Aydemir, "Robotlar, projemizle insansı özelliklere biraz daha yaklaştı" dedi.
#Muhammed AydemirYörüngeden güneş enerjisi toplama yöntemi, ilk önce Çin’in gündeme getirdiği fütüristik bir projeydi. Uzay araştırmalarının giderek gerekli hale gelmesiyle birlikte yatırımlar çoğaldı ve güneş enerjisini ‘yerinde’ toplamak gerçekçi bir fikre dönüşmeye başladı.
#Umut Fırat EroğluGraphane, bal peteğine benzeyen şekli ile sanayi sektöründe talebi yüksek metallerin arasında yer almaktadır. Diğer metallerden farklı oluşu ve dayanıklı yapısı ile elektronik malzemelerin yapımında sıklık ile tercih edilmektedir. Yüksek ısı kaynaklarına karşı etkili olan graphane bazı kıyafetlerin yapım aşamasında kullanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AraştırmaAslında hepimizin umudu bu... Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın son bulması, dünyanın ve insanlığın salgın ile hemen ardından gelen savaşın sonrasında rahatlaması, huzur bulması. Bir de bu barış İstanbul’dan çıkarsa tarihi önemde bir olay olur. Peki müzakereler İstanbul’a nasıl ve neden taşındı?
#MüzakereSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kısa adı KOP KÖSİP olan ‘Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’nı hayata geçirerek bölgemizdeki su yönetimi konusunda çok önemli işlere imza attık. Program kapsamında uyguladığımız 885 proje ile 1 milyon 310 bin dekar alanı rehabilite edip, modern sulama alt yapısına kavuşturduk. Bu rehabilitasyonlar neticesinde yılda yaklaşık 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladık” dedi.
#Konya Bilim FestivaliKoronavirüs aşısının grafen içerdiği iddiası sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu aşıların yüzde 90'ının grafen içerdiğini iddia eden bir video kısa sürede sosyal medyada viral oldu. Video 'grafenin elektromanyetik deşarjlara maruz kaldığında nasıl tepki verdiğini ve 5G'nin grafenin insan vücudunda agresif davranmasına neden olduğunu gösterdiği’ iddiasını taşırken uzmanlardan açıklama geldi. Ekip tarafından yapılan araştırmaya göre, söz konusu videonun aşılar ile hiçbir bağlantısı yok. Zira video, ilk olarak bir Stanford Üniversitesi öğrenci kulübü olan Stanford Complexity Group tarafından YouTube'ta yayınlandı. Peki, grafen nedir? Grafen nelerde kullanılır?
#Grafen Nedir?Doğru akım (DC), günümüzde elektrik elektronik alanında çok sıklıkla kullanılan bir terimdir. Özellikle kullanımı ve anlamı bakımından oldukça önemlidir. Bu nedenle doğru akım kelimesinin anlamını öğrenebilir ve günlük hayatta sıkça kullanabilirsiniz. Doğru akım nedir? Dc ne demek? Doğru akım özellikleri nelerdir? Kaynakları ve formülleri nedir? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Doğru Akım Nedir?Yarattığı ilkler ve yaşattığı ilkeleriyle Türkiye’nin iş, kültür, eğitim ve spor alanlarında müstesna bir yere sahip olan Selçuk Yaşar’ın vizyonunu geleceğe taşımak üzere hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, 1996 yılında Avusturya hükümetinden ordinaryüs profesörlük unvanını alan, Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi oldu.
#Dr. Niyazi Serdar SarıçiftçiEsasında bir ölçü birimi olan “nano”, günümüzde gözle görülemeyecek şekillerde yapılan teknolojik çalışmaları kapsamaktadır. Günümüzde yapılma durumunda bulunan fazlaca teknolojik çalışmada nano teknoloji kullanılır. İşte tüm detaylar.
#Nano Teknoloji NedirElazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun teknoloji firmaları ile üniversitelerin güneş pili araştırmalarında ihtiyaç duyduğu yüksek maliyetli ithal cihazlara alternatif ürettiği "solar simülatör" cihazı, yurt dışında da ilgi görüyor.
#ElazığFen bilimlerinin en önemli konuları içerisinde ışığın soğurulması gelir. Şimdi ışığın soğurulması nedir ve nasıl olur bunları inceleyeceğiz. Bazı örnekler üzerinden ele alacağız ve aynı zamanda etkilerine bakacağız. İşte 7. sınıf fen bilimleri ışığın soğurulması konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Işığın Soğurulması Konu AnlatımıYenilenebilir enerji olarak günümüzde ve geleceğin en önemli kaynakları arasında güneş enerjisi gelmektedir. Doğrudan ve güvenli şekilde düşük maliyetler üzerinden pek çok farklı alan için kullanılabilecek enerji imkanı sağlamaktadır. Peki, güneş enerjisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Güneş enerjisinden elektrik üretimi hakkında bilgileri derledik.
#Güneş Enerjisi Nedir?İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Yardımcısı, Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, geçen hafta Münih’te gerçekleşen iş, inşaat ve maden makineleri fuarı Bauma’ya gidişim öncesi fotoğraflı bir mesaj gönderdi:
#YazarErkek çalışanların ağırlıkta olduğu enerji sektörü başta olmak üzere tüm alanlarda kadın istihdamını artırmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan ‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ ödül törenine bu yıl kadınların yoğun enerjisi damga vurdu.
#GazetehaberleriAbudllah Gül Üniversitesi (AGÜ) akademisyenlerinin araştırma makaleleri, İngiltere ve Almanya'nın prestijli dergilerinde kapak oldu. Makaleler, İngiliz Kraliyet Akademisi Kimya Topluluğu (RSC) ve Almanya’nın Wiley’ dergilerinde yayınlandı.
#İngiliz Kraliyet Akademisi Kimya Topluluğu