Tatil dönüşü en sık rastlanan cilt sorunlarında biri güneş lekeleridir. Güneş lekeleri, fazla güneşe maruz kalınması sonucu oluşan koyu kahverengi cilt lekeleri olarak bilinir. Sıklıkla alın, yanak, dudak üstü, burun, kol ve çene bölgelerinde görülür. Büyük güneş lekeleri kişilere görünüm açısından rahatsızlık verebilir.
#Güneş LekeleriYoğun güneşe maruz kalınan yaz ayları ve uzun plaj günlerinin ardından yüzde ve ciltte ortaya çıkan lekeler moral bozucu olabiliyor. Özellikle yüzde güneşi dik olarak gören bölgelerde alın, burun, yanaklar, dudak üzeri gibi bölgelerin yanı sıra bazen de tüm yüzde yaygın açık kahve-koyu kahve arası lekeler meydana gelebiliyor. Yaz sonrası birden fark edilen ve can sıkan güneş lekeleri için ne yapılmalı? Lekeler bir deri hastalığına yol açabilir mi, yüz ya da ciltten tamamen giderilebilir mi?
#Güneş LekesiGüneş lekelerinin tedavisi ve cilt bakımına yönelik bilgiler paylaşan Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, cilt tedavisi ve bakımıyla, kış aylarında görülen deri kuruluğu ve kaşıntılı kızarıkla seyreden egzamaların da önüne geçileceğini söyledi.
#Güneş LekeleriGüneş lekelerinin tedavisi ve cilt bakımına yönelik bilgiler paylaşan Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, cilt tedavisi ve bakımıyla, kış aylarında görülen deri kuruluğu ve kaşıntılı kızarıkla seyreden egzamaların da önüne geçileceğini söyledi.
#Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu Cesurİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, “Bol su içmek, taze sebze ve meyve yemek, sigara içmemek, nemlendirici kullanmak, düzenli uyumak, cilt temizliği ve masaj gibi uygulamalar güneşte cildi zarar görmüş birçok kişinin kışa canlı bir ciltle girmesini sağlar” dedi.
Aşırı sıcaklardan bunaldığımız bugünlerde cilt sağlığımızı korumak oldukça güçleşti. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki yıkıcı etkileri, bu yıl çok daha fazla hissediliyor gibi. Özellikle yaz aylarıyla birlikte tetiklenen melazma, yüz güzelliğini gölgeleyen önemli bir cilt sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
#Süheyla BuyrukçuCilt lekeleri, cildin hassas bölgelerinde, özellikle güneşe maruz kalan yerlerde yaygın olarak görülebilir. Bu lekeler, yaş ilerledikçe her cilt tipinde ortaya çıkabilir ve genellikle yaşlı, yorgun bir görünüme neden olurlar. Tedavide “Leke tedavisi kişiye özeldir” prensibi vurgulanır.
#Neslihan DolarYaz aylarında güneşin tadını çıkarmak oldukça keyifli olsa da cildimizde belirginleştirdiği cilt lekeleri, özellikle bu mevsimde moralimizi bozabiliyor. Güneş koruyucu kremleri yeterli miktarda sürmemek ve sık sık yenilememek, cildimizde çillerin ve lekelerin de artmasına neden olabiliyor. Ancak iyi haber şu ki, bu sorundan kurtulmanın da yolları var.
#Süheyla BuyrukçuTüm cilt tiplerinde karşılaşılabilen cilt lekeleri, cildin hassas olduğu, güneşe ve kimyasal maddelere en çok maruz kaldığı bölgeler başta olmak üzere, ilerleyen yaşla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Cildimizi olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu lekeler kadın erkek herkesi belli bir yaşın üstünde rahatsız eder hale gelir.
#Dermatolog Dr Neslihan DolarGüneş lekeleri UV ışınları ile temas sonucu oluşur. Tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak zamanla kademeli olarak gelişebilirler. Bu noktalarda oluşan yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lentijinleri terimlerini de duyabilirsiniz.
#CiltYaz aylarında en sık karşılaşılan durumlardan biri güneş lekeleridir. Bu lekeler ile beraber yanık izleri de cilt üzerinde oluşabilmektedir. Güneş lekeleri gün içerisinde kişilerin aralıksız güneşe maruz kalması sonucunda oluşmaktadır. Bu durum kimi zaman tehlikeli bir durum haline gelebilmektedir. Bazı güneş lekeleri kalıcı şekilde cilt üzerinde yerleşmektedir. Bu nedenle kişiler güneşe çıkmadan öne mutlaka önlem alması gerekmektedir. Güneş lekesi nedir, neden olur ve kendiliğinden geçer mi, güneş lekesi nasıl geçer, tedavisi nasıl sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamGüneş ışığı hayatta kalmamız için hayati öneme sahiptir ve aynı zamanda vücudun kemikleri ve cilt sistemi için hayati önem taşıyan D vitamini kaynağıdır. Yaz tatili ve eğlence için de en temel araçtır. Ancak günümüz güneş ışınları vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tehdit unsuru içermektedir. Son 30-40 yılda yapılan araştırmalara göre güneş ışınlarının cilde ciddi şekilde zarar veren olumsuz bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınları farklı dalga boylarına sahiptir. Bu dalga boyları arasında UVA ve UVB ışınları gibi pek çok kişinin aşina olduğu cilt tabakasına en çok zarar veren ışınlar vardır. Ultraviyole ışınları cilde ciddi zararlar verebilir, bu hasarlar daha ciddi boyutlara ulaşırsa cilt kanserine bile neden olabilir.
#Güneş LekeleriBugün 6 Eylül, uzunca bir süreden sonra çocuklarımız yüz yüze eğitime döndüler. Umarım ki yaklaşık iki yıldır mücadele ettiğimiz virüs bu sefer çocuklarımızın yüz yüze eğitimine ara vermeden kontrol altına alınır. Eğitimin okulda alınması gerektiğine inanan biri olarak bu haftaki yazıma böyle bir dilekle başladım. Bu hafta sizlere okul dönüşünün sonbaharı çağrıştırmasından dolayı tam da zamanı gelen lazer tedavileri ve uygulamalarından bahsetmek istiyorum.
#EstetikSivilce, en yaygın cilt sorunları arasında yer alan ve ergenlik dönemindeki pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Özellikle yüzdeki yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerde çıkan sivilce, tedavi edilmediği takdirde kalıcı izlere neden olarak, kişileri psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda nedenler arasında karaciğerden kaynaklı sivilceler de yer alabilir. Peki, sivilce neden olur, nasıl geçer? Sivilceye ve sivilce izlerine ne iyi gelir? İşte geçmeyen sivilcenin sebepleri ve tedavisi
#Sivilce Nasıl Geçer?Koronavirüs nedeniyle evde kalmak zorunda olduğumuz zamanlarda vücudumuzun büyük ihtiyacı, güneşten aldığımız D vitamini. Hayatın normale dönmeye başlamasıyla birlikte güneşten ihtiyacımız olan D vitamini de alınıyor. Ancak unutmamak gerekir ki; dikkat edilmezse güneş, cilt lekelerini de beraberinde getiriyor. Güneş altında fazla kalmak cildimizde leke oluşturarak cildimizin hem nem dengesini bozuyor hem de kurumasına neden oluyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın mümkün olduğunu belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#CiltGüneş lekeleri (melazma) türü lekeler doğuştan olmayan genellikle yüzde görülen kahve renkli oluşumlardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Yüz bölgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetriktir. Güneş lekesi histolojik olarak yüzeysel, derin ve karışık tip olarak ikiye ayrılır. Yüzeysel güneş lekeleri tedaviye daha iyi yanıt verir. Güneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları güneş lekesini tetikler.
#CiltLeke, deri renginde koyulaşmayı ifade eden genel bir terimdir. Hiç şüphesiz en küçüğünün bile moralimizi bozmaya yettiği cilt lekeleri lokalize ya da yaygın olabilir. Çoğu kez iyi huylu bir durum olmasına rağmen bazen altta yatan önemli bir hastalığın ya da deri kanserinin göstergesi bile olabilir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp lekeyle ilgili tüm ayrıntıları ve çözüm yollarını anlattı.
#CiltCiltte görülen güneş lekeleri yaz aylarında artıyor. Sıklıkla yüz gibi güneşe yoğun maruz kalan bölgelerde görülen, yaz aylarında belirginleşen kahverengi lekelerin daha çok genç kadınlarda güneş maruziyeti, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı oluştuğunu vurgulayan Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneş lekeleri daha çok genç-orta yaş Latin-İspanyol ya da Asya, Afrika, Orta doğu kökenli kadınlarda görülür. Ten rengine göre görülme yaşı değişir. Açık ten renklilerde çocukluk çağından itibaren çillenme şeklinde ortaya çıkabilirken, koyu ten renklilerde daha ileri yaşlarda görülür ve daha kalıcı olma eğilimindedir” dedi.
#Güneş