Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği, ‘Ustalar’ adlı sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Bitki Çizimi, Çini, Resim, Kaligrafi, Geleneksel Türk El Nakışı, Mum Batik Boyama, Gümüş Kazaziye Takı Tasarımı, Biçki Dikiş Abiye Giyim, Modelistlik, Mefruşat ve Porselen Boyama eserlerinden oluşan, 20 hocanın 14 branşta yaptığı yaklaşık 64 eserle kapılarını açan sergi 14 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.
#Çınar Uluslararası Kültür Ve Sanat Derneği- Trabzon'da kırsal kesimde yaşayan kadınlar, Orman Genel Müdürlüğü Orköy Daire Başkanlığınca verilen mikro kredi desteğiyle hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor, hem de hayat standartlarını yükseltiyor- Trabzon'un kırsalında yaşayan 324 kadına, 2013 yılından itibaren, 1 milyon 124 bin 188 lira mikro kredi desteği sağlandı- Trabzon Orman Bölge Müdürü Döngez: "Karadeniz'de evin yükünü sırtlayan kadındır ve Karadeniz kadını çalışkandır. Dolayısıyla bu kadınlarımızın biraz daha ekonomik bağımsızlıklarını elde etmeleri ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamak için bu kredileri veriyoruz"
Tığ işi örgü ve amigurumi ile kendi terapi yolunu bulmuş. Eğitime, eğitmenlere duyduğu saygıyla kendi atölyesini hayata geçirmenin hayalleri kurmuş. Zeynep Kaya, bu hayalini geçen yıl radikal bir kararla İstanbul’dan gelip yerleştiği Bodrum’da hayata geçirmiş. ZkayAtölyesi’ni kuran Kaya, “Burası, üretken kadınlarımızın el emeklerini sergileyip kazanca dönüştürmelerini sağlayacak bir merkez olacak” diyor.
#İzmir- Tarihten bugüne uzanan ve zaman zaman unutulmaya yüz tutan el sanatlarından telkari, kazaziye ve hasır işçiliği, Doğu Karadenizli ev kadınlarının geçim kaynağı oldu - El sanatı ustası Seyhan: "Bu ürünlerden elde edilen kazanç bizim gibi gözükse de aslında ülkemizin kültürel kazancıdır. Buna sahip çıkılmalı"
- Tarihte birçok amaçla kullanılan ve Osmanlı döneminde İstanbul beyefendisinin kıyafetinin aksesuarı, günümüzde ise belirli dini sözleri tekrarlamak ya da oyalanmak için kullanılan tespih, Karadenizli kazaziye ustalarının elinde yeniden şekilleniyor - Geçmişte kemik, boncuk ve taşların ipe dizilmesiyle üretilen tespih, son yıllarda kazaziye ustaları tarafından altın ya da gümüş tellerle üretilerek ayrı bir güzellik sunuyor - Küçük eşya gibi gözüken kazaziye tespihi için bir usta, saç teli kalınlığındaki yaklaşık 2 kilometrelik gümüş teli tamamen el emeği göz nuru ile işleyerek bir haftada üretebiliyor
Anadolu Sigorta’nın, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri, gelecek kuşaklara aktarmak için yürüttüğü, “Bir Usta Bin Usta” projesi modanın merkezi Roma’ya uzandı. Projenin, Çorum’dan Roma’ya (ÇOROME) etkinliği kapsamında “Hitit Uyanışı” adlı defilede sergilenen, kargı bezinden yapılan gelinlik büyük beğeni topladı.