Boynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu için 50 yıldır hastanenin kapısından geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.
#Guatr AmeliyatıT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirSoğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçelim. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayalım. Tuzu yemek piştikten sonra atalım. Karnabahar sevmiyorsanız bu sebzeyi bir de pizza tabanı olarak yemeyi deneyin. Sebze yemeklerinin lezzetini ve besin değerini arttıracak 13 önerim var.
#SağlıkGuatr hastalığı çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesidir. Zehirli guatr hastalığı da guatr hastalığının türleri arasında yer almaktadır. Zehirli guatr hastalığını ilk kez duyan kişiler bu hastalık ile ilgili bilgi yoklaması yapmaktadırlar. Zehirli guatr hastalığının nasıl geçeceğini ve tanısının nasıl olduğu merak edilmektedir. Peki, zehirli guatr nedir? Zehirli guatr nasıl geçer? Zehirli guatr hastalığının tanısı ve belirtileri nasıldır? İşte, zehirli guatr hastalığı ile ilgili tüm bilgiler.
#Zehirli Guatr Nedir Nasıl Geçer?Vücudumuzda önemli denetleyici ve düzenleyici sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler bilgileri vücudumuza aktarmak suretiyle sağlıklı bir yaşam sürmemize olanak tanır. Bu sistemlerden biri olarak iç salgı bezleri öne çıkmaktadır. Şimdi İç salgı bezlerini inceleyeceğiz ve görevlerine bakacağız. İşte 6. sınıf fen bilgisi iç salgı bezleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi İç Salgı Bezleri Konu AnlatımıBağışıklık sisteminin kendi tiroit dokusunu yabancı bir doku olarak algılayarak saldırmasıyla meydana gelen zehirli guatr hastalığı kadınları, erkeklere oranla 6 kat daha fazla etkiliyor. Zehirli guatr gibi tiroidin fazla çalıştığı durumlarda çarpıntı, ellerde titreme, kilo kaybı, sinirlilik, ısıya tahammülsüzlük görüldüğünü belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan zehirli guatra karşı uyardı.
#Zehirli GuatrSıklıkla iyot azlığına bağlı gelişen guatr hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde görülüyor. Genetik olmayan bu rahatsızlıkta, aile bireylerinin aynı bölgede ve aynı şartlarda yaşamasının, görülme sıklığını artırdığı kaydedildi.
#GuatrENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Alptekin Gürsoy, sağlıklı olduğu iddia edilen kaya tuzları, himalaya tuzları gibi iyot içermeyen tuz kullanımının iyot eksikliği sorununun devam etmesine yol açtığını, iyot eksikliğinin de önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarının en önemli nedeni olduğunu söyledi.
#İyot EksikliğiGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tiroid dokusundan az hormon salgılanan erişkinlerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, yaz günü bile üşüme, çalışma isteğinin kaybolması, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu olduğunu ifade ederek bu belirtilerin guatr habercisi olabileceğini dile getirdi.
#Guatr HastalığıTiroid bezi iltihabı bilimsel adıyla subakut tiroitit , hiç anlamadan ortaya çıkabiliyor. Çoğu zaman yorgun ve sinirli olmayı gün içinde yaşadığınız bir olaya, mevsim geçişlerine veya hayat telaşına bağlarız. Ancak fizyolojik olduğu kadar ruhsal olarak da kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakan subakut tiroitit , kimi zaman sinirli olmanın ilk sebebi olabiliyor. Bu hastalığı İç Hastalıkları Uzmanı Ayşegül Navdar anlattı.
#Subakut TiroidiÇoğu zaman yorgun ve sinirli olmayı gün içinde yaşadığınız bir olaya, mevsim geçişlerine veya hayat telaşına bağlarız. Ancak fizyolojik olduğu kadar ruhsal olarak da kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakan Subakut tiroidi, kimi zaman sinirli olmanın ilk sebebi olabiliyor. Daha birçok problemi beraberinde getiren bu hastalığı İç Hastalıkları Uzmanı Ayşegül Navdar anlatıyor.
#Genel SağlıkYazın oluşan güneş lekeleri nasıl geçer? Güneş lekelerinden kurtulmak için neler yapılabilir? Güneş lekelerinden tamamen kurtulmak mümkün mü? Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar güneş lekelerinden kurtulmanın yollarını anlatıyor.
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Tanısı için tiroid hastalıklarında muayene dışında kan tetkikleri, ultrason ve gereken hastalarda tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılabilir. Değişik şekillerde bulunabilen guatr hastalığı basit, yaygın, zehirli, zehirli olmayan kişi gibi çeşitlere ayrılır. Peki, İşte guatr hastalığı nasıl anlaşılır?
#GuatrGenellikle guatr hastalarına uygulanan ve “tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi” olarak da bilinen tiroit biyopsis neden yapılıyor ve operasyon esnasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu konuda merak edilenleri sizler için anlattı.
#Tiroid BiyopsisiAdapazarı’nda geçen yıl geçirdiği guatr ameliyatı sonrası iddiaya göre boğazındaki birintiler bozuk cihazla temizlenmek (aspire) istenince nefessiz kalan 51 yaşındaki Sabahat Bıçak, ameliyat sonrası yatalak hale geldi. Yakınları, doktor ve hastane hakkında şikayetçi oldu. Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise olayın yargıya intikal ettiğini belirtti.
#SakaryaObezite artık dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Fazla kiloların neden olduğu bu hastalık yüzünden her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölüyor. Dünya üzerinde ise 700 milyon obez ve 2.3 milyar kadar da fazla kilolu kişi bulunuyor. Ülkemizdeki kadınların yüzde 41.5’i, erkeklerin de yüzde 21 obez.
#Obezite