Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamid tarafından başlatılan petrol haritası gerçek çıktı. II. Abdülhamid’in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, "II. Abdülhamid tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamid tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur" dedi. Bilgin, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bizim ülkemizde bu rezervler ile ilgili çalışmaları halen yapmaktadır" dedi.
#ŞırnakGelişmiş ülkelerde enerji birincil konu olur ve güvenlik politikası bunun üzerine inşa edilir. Enerji bağımsızlığı, jeopolitik enerji krizlerinden etkilenmeme ülkenin sanayi performansını da direk etkiler. Gelin bu hafta başta Gabar petrolü olmak üzere Türkiye’nin yükselen enerjisini konuşalım...
#Türkiye YüzyılıTürkiye’nin petrol ve doğal gaz sondaj ve çıkarma faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Karadeniz’de bulunan doğal gazın sisteme bağlanması ve vatandaşa bedava olarak sunulmasının ardından Gabar’da bulunan ve günlük 100 bin varillik üretim yapacak petrol keşfi gündeme oturdu. Türkiye’nin enerji alanında bağımsızlığını destekleyecek keşif ve sondajlar devam ederken bunun yansıması da vatandaşa bedava enerji oluyor. Türkiye ekonomisini güçlendiren adımların altında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın imzası bulunuyor. Bakan Albayrak’ın 'Burası Çok Önemli' adlı kitabında petrol keşiflerine ilişkin ipuçları yer almıştı.
#GabarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gabar Dağı’nda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğuna dair müjdesi Şırnak’ta sevinç ile karşılandı. Vatandaşlar rafinerinin de Şırnak’a kurulmasını talep ederken, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin “Şırnak Gabar bölgesinde Esma Çevik yapısının 4 katı büyüklüğünde yaklaşık 1 milyar varil, yerinde rezerve sahip petrole ulaşmış durumdayız. Bundan sonra hedefimiz süratle sahayı geliştirip, burada keşfedilmiş olan petrolü ekonomiye hızlıca kazandırmak” dedi.
#PetrolŞırnak'ta, terörden arındırılan Gabar Dağı'ndaki petrol rezervinde günlük 5 bin 300 varil petrol çıkarılıyor. 2 kuyunun daha faaliyete girmesi ile günlük üretimin 10 bin varile çıkarılması hedefleniyor. CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk ise petrol rezervinin bulunduğu Gabar'da petrol kuyusunda son durumu paylaştı.
#PetrolŞırnak'ta, terörden arındırılan Gabar Dağı'ndaki petrol rezervinde günlük 5 bin 300 varil petrol çıkarılıyor. Yılsonunda 2 kuyunun daha faaliyete girmesi ile günlük üretimin 10 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Vali Osman Bilgin, "Çok yüksek gravite, yani dizel araçlarda traktöre buradan çıkan petrolü koyduğumuzda direkt çalışabilen petroldür" dedi.
#ŞırnakŞırnak'ta, terörden arındırılan Gabar Dağı'ndaki petrol rezervinde günlük 5 bin 300 varil petrol çıkarılıyor. Yılsonunda 2 kuyunun daha faaliyete girmesi ile günlük üretimin 10 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Vali Osman Bilgin, "Çok yüksek gravite, yani dizel araçlarda traktöre buradan çıkan petrolü koyduğumuzda direkt çalışabilen petroldür" dedi.
#ŞırnakJeofizik, atmosferi etkileyen doğal olayları ve yer kürenin durumunu inceleyen bilim dalı olarak tanımlanır. Bu bilim dalında inceleme yapan kişilere jeofizik mühendisi denir. Jeofizik nedir, neyi inceler, jeofizik bilimi hangi alanları kapsar gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Jeofizik Nedir Ve Neyi İnceler?Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bilimsel araştırmaların, kuraklığın sadece bu yıla özgü kalmayacağı, gelecek yıllarda da artarak devam edeceğini gösterdiğini belirtti. Kutoğlu, "Haritaya göre sorun, Marmara, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde daha büyük" dedi.
#ZonguldakTürkiye, Yavuz sondaj gemisinin çalışmalarını yürüteceği alana yönelik Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 23 Kasım'a kadar sürecek yeni Navtex (denizcilere duyuru) ilan edildi. Bu gelişmenin ardından navtex ilan etmek hakkında vatandaşların araştırmaları hız kazandı. Peki, navtex ne demek, ne anlama gelir?
#NavtexErzurum'un Olur ilçesine bağlı Boğazgören köyünde tespit edilen altın rezervine işletme ruhsatı verildi. Yaklaşık 10 yıllık bir çalışma sonrası ruhsatları alan işletmeciler, bölgeye yatırım yapmak için çalışmaya başladı. Boğazgören sakinleri "Artık köyümüzden kimseler gurbete gitmeyecek, kapısının önünde işi olacak inşallah bir an önce üretime geçilir" dedi.
#ErzurumMTA Oruç Reis sismik araştırma gemisinin kaptanı Cankat Uzşen, daha önce birçok gemide görev aldığını belirterek, "Farklı ülkelere gidince onların sismik araştırma ve sondaj gemilerini görünce acaba bir gün bizim devletimizin de böyle gemileri olur mu diye düşünürdük. Bunu hayal ederdik. Sonrasında devletimizin 'Milli Enerji ve Maden Politikası' çalışmalarıyla bu gemilere kavuştuk." dedi.
#HaberOruç Reis sismik araştırma gemisi, Doğu Akdeniz'deki çalışmalarını sürdürecek. Geminin, Kıbrıs açıklarında çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos'a kadar devam edecek yeni Navtex ilan edildi. Peki Türkiye'nin bu hamlesi ne anlama geliyor? Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ CNN Türk yayınında anlattı...
#Oruç ReisDoğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacak olan tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan Oruç Reis, vatandaşların araştırma konusu oldu. Vatandaşlar özellikle Oruç Reis'in çalışma alanlarını ve teknik özelliklerini sorguluyor. Peki, Oruç Reis gemisinin çalışma alanları nelerdir? İşte, Oruç Reis'in teknik özellikleri...
#Oruç Reis Gemisinin Çalışma Alanları Nelerdir?