Serdar Kılınçlar Türkiye’deki 1 milyona yakın kekemeden biriydi. 5 yaşında geçirdiği havale sonucunda kekeme oldu. Eğitim yaşamı boyunca pek çok zorluğa göğüs gerdi. Bu zorlukların başında akran zorbalığı ve hayallerine ulaşamama korkusu vardı. Ama hayatı 23 yaşında katıldığı bi eğitim ile değişti. Önce kekemeliğini kontrol altın aldı ardından başkalarının derdine çare olmak için kendini bu alanda geliştirmeye karar verdi. Şimdi 40 yaşında olan Kılınçlar, bir yandan terapiler düzenliyor, bir yandan kısa film ve kitaplarla kekemelik konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor, bir yandan da bu alanda daha donanımlı olmak için hala üniversite eğitimine devam ediyor.
#Serdar Kılınçlar2. Grup Sürücü ifadesi, Türkiye’de sürücülerin belirli sağlık standartlarına göre gruplandırılmasını ifade eder. 2. Grup sürücüler, genellikle ticari araçları (kamyon, otobüs, tır vb.) kullanma yetkisine sahip olan ve daha sıkı sağlık koşullarına tabi olan sürücülerdir. Bu gruptaki sürücüler, fiziksel sağlık açısından daha kapsamlı testlere tabi tutulurlar ve belirli sağlık kriterlerini karşılamaları gerekir.
#2. Grup SürücüSağlıklı ve genç bir görünüm için göz çevresi bakımı ve dikkatli bir yaşam tarzı gereklidir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, kadınların ve erkeklerin daha dinç bakışlara sahip olması için neler yapmasını gerektiğine dair önemli bilgiler paylaştı.
#Göz Estetiği2. grup sürücü sağlık raporlarında dikkat çekiyor. Sağlık raporu alırken genel olarak üç farklı grup öne çıkar. Bunlardan biri sürücü olamaz, diğerleri ise bir grup ve ikinci grup sürücü olabilir şeklinde değerlendirilir. Bu doğrultuda 2. grup sürücü olabilir ise gözlük alan kişiler olarak ifade edilir. Böylece bu grupta olan kişiler trafikte araç kullanırken gözlük ya da lens takmak zorundadır. Genel olarak 10 yıla kadar süren bir geçerlidir bulunur. Daha sonra yeniden düzenleme ve sağlık raporu ile beraber 1. veya 2. grup arasında tercih gerçekleşir.
#2. Grup SürücüEKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.
#1Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Afsun Şahin, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından verilen “EIC Geçiş” desteğini almaya hak kazandı. 2 milyon avroluk destek fonu, Prof. Dr. Hakan Ürey ve Prof. Dr. Afsun Şahin’in birlikte yürüttüğü “Katarakt Ameliyatları Öncesi Kullanım İçin Holografik Görme Testi Cihazı Geliştirilmesi” projesi kapsamında verildi. Holografik görme testi cihazı, katarakt hastaları ve gözü sağlam olup da gözlük kullanmak istemeyen 50 yaş üzeri kişiler için önem taşıyor. Hastalar, cihaz sayesinde ameliyat sonrası nasıl göreceklerini önceden deneyimleyerek, uygun lensi seçmenin yanı sıra ameliyat kararını da daha rahat alabilecek.
#Koç ÜniversitesiHayatın her anında en yakınımızda olan ekranların karşısında geçirdiğimiz süreler son 18 ayda katlanarak arttı. Evden çalışma, online dersler, karantina dönemlerinde yaşanan can sıkıntısının artırdığı oyun oynama, film/dizi izleme gibi aktiviteler derken olan gözlerimize oldu. Uzmanlar miyopinin (uzağı görme bozukluğu) pandemi döneminde salgın haline geldiğini belirtiyor. En büyük risk grubu ise çocuklar...
#MiyopiÖZEL Gazi Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı M. Selçuk Dayı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte katarakt cerrahisiyle aynı anda uygun hastalara uygulanabilen akıllı merceklerle uzak ve yakın görme problemlerinden aynı anda kurtulunabildiğini açıkladı. Kataraktın gözün içindeki net görmeyi sağlayan doğal merceğin matlaşması sonucu görme netliğinin bozulması olarak tanımlanabileceğini ifade eden Op. Dr. M. Selçuk Dayı, “Katarakt, başlangıçta gözün tamamını kaplamadığı için görmede belirgin düzeyde bir bozulma oluşmaz. Genellikle yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Yaşlanmayla birlikte daha fazla görülen katarakt, bazen yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, gözüne darbe almış kişilerde ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilir” dedi.
#1KAŞKALOĞLU Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, halk arasında akıllı lens olarak bilinen çok odaklı lenslerin uzman hekim tarafından uygulanırsa başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, yakın, orta ve uzak mesafede aynı anda görme konforu sağlayan çok odaklı lenslerin başarısındaki en önemli etkenin doğru hastaya doğru lens uygulaması olduğunu vurguladı.
#İzmirKaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Presbiyopi veya yakın görme bozukluğunun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Asena, yaşla birlikte göz merceğinin uyum yeteneğinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve insanların çoğunun okumak veya yakın iş yapabilmek için gözlük kullanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şu bilgileri paylaştı:
#İzmirGözlük kullanmak istemeyenlerin akıllı mercek tedavisine başvurduğunu dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, tedavide yaşın önemine dikkat çekerek, "Beynin bu merceklere adaptasyon sağlaması için insanın yaşının belirli bir seviyede olması gerekiyor. 30-35 yaşındaki hastalara mercek kullanmıyoruz” dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıKadınla erkeğin göz yapısı arasında; gözyaşı bezlerinde, göz yüzeyinde, lenste ve retinada (ağ tabaka) farklılıklar izleniyor... Östrojen-progesteron-androjen gibi cinsiyet hormonlarına bağlı olarak; yaş, adet dönemi, hamilelik, menopoz ve andropoz görmeyi etkiliyor.
#KadınSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili, "Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” dedi.
#Bilim KuruluKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Konjonktivit NedirKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Göz SağlığıAylardır süren Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Uzun saatler süren dijital toplantılar ya da uzaktan eğitim nedeniyle saatlerce ekrana kilitlenmek gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda göz şikayetlerini artırdı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, halk arasında ‘göz migreni’ olarak tanımlanan; göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü belirterek, bazı kuralların ihmale gelmeyeceğini söyledi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GözGöz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Arıcı, yeni tip koronavirüs hastalığının, temel belirtilerinden ateş, kuru öksürük, halsizlik başlamadan önce, soğuk algınlığı gibi vücutta hafif bir kırıklık hissedilerek, ateş ve kuru öksürük olmadan, göz kızarıklığıyla da başlayabileceğini ifade etti.
#GözÇevremizdeki insanların ya da nesnelerin ön ya da arka kısımlarında bazı karartılar oluştuğunu fark etmişsinizdir. Özellikle öğlen ya da sabah saatlerinde bu karartılar daha belirgin bir hal almaktadır. Tam gölge konusu hakkında tüm detaylar.
#5. Sınıf Fen Bilimleri Tam Gölge Konu AnlatımıÇevremizdeki insanların ya da nesnelerin ön ya da arka kısımlarında bazı karartılar oluştuğunu fark etmişsinizdir. Özellikle öğlen ya da sabah saatlerinde bu karartılar daha belirgin bir hal almaktadır. Tam gölge konusu hakkında tüm detaylar.
#5. Sınıf Fen Bilimleri Tam Gölge Konu AnlatımıHavaların ısınmasıyla birlikte yaz aylarının vazgeçilmezi güneş gözlükleri vitrin ve tezgahlardaki yerini aldı. Uzmanlar ise fiyatı 30 liraya kadar düşen sahte güneş gözlükleri konusunda uyarıyor. Bu güneş gözlüklerinin katarakt oluşumuna ve gözün iç kısmında et yürümesine yol açabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Apa, doğru gözlük seçimi hakkında önerilerde bulundu.
#Güneş GözlüğüCep telefonları hepimizin hayatının vazgeçilmez cihazları. Evde olduğumuz günlerde ise cep telefonları ile daha çok vakit geçirir olduk. Öyle ki yatmadan önce cep telefonlarına bakıyoruz, onları baş ucumuza koyuyor, sabah uyanınca yine ilk iş telefonumuza bakıyoruz. Ancak bu oldukça riskli. En azından geceleri telefondan uzak kalmak gerekiyor.
#Cep Telefonunun Zararları