AB'nin şubat ayından itibaren yürürlüğe koyduğu yeni kurallar, kullanıcı güvenliğini artırma hedefiyle tüm çevrim içi platformlar için ağır yükümlülükler getirdi. İhlal durumunda yıllık cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşacak X, Google, Apple ve Microsoft gibi dijital devler, işleyişlerinde birçok değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
#ABFidye yazılım saldırıları son dönemde hızla yaygınlaşan bir siber suç. Şirketleri, hastaneleri, okulları, devlet kurumlarını hatta boru hatlarını bile felç eden bu saldırılardan kurtulmanın tek yolu fidyeyi ödemek gibi görünüyor ama değil. Ödeyecek gücü olmayan ya da korsanlara para kaptırmak istemeyenlerin yardımına koşan bir tim var. Peki kim bunlar?
#Fidye YazılımıGoogle ve YouTube, Türkiye’deki ekonomik büyüklükleri konusunda TBMM Dijital Mecralar Araştırma Komisyonu’na bilgi verdi. İki devin gönderdiği bilgiye göre, Türkiye’deki reklam gelirlerinin 2023’te 67 milyar TL’ye çıkması öngörülüyor. Google, YouTube ve Android hizmetlerinin desteklediği ekosistemin de Türkiye milli geliri içindeki payının yüzde 4’ü aşarak, 150 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi verildi.
#Dijital Mecralar Araştırma KomisyonuWeb Companion, kullanıcının internet üzerindeki gezintileri sırasında karşılarına çıkabilecek zararlı yazılım ve saldırılardan korunmaya yardımcı olabilen bir programdır. Sizin için Web companion nedir ve ne işe yarar? Web companion nasıl kaldırılır şeklindeki soruların yanıtlarını ayrıntıları ile derledik.
#Web Companion Nedir Ve Ne İşe Yarar?Sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle birlikte elde edilen veriler, dijital reklamcılık sektörüne hız kazandırırken, markaların pazarlama yöntemlerine de yön vermeye devam ediyor. Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’nin ilk influencer marketing ajansını kuran Bahadır Mısır ile pandemi sürecinde popülerleşmeye devam eden sosyal ağların, iş ve özel yaşamımıza yansımalarını konuştuk. Mısır, “Çevrimiçi ya da çevrimdışı dijital dünyada artık her hareketimizde inanılmaz ayak izleri yani veriler bırakıyoruz. Ses, görüntü ve yazı olarak dinleniyor, kategorize ediliyoruz. Veri olarak yansıdığımız bu dünyadan artık çıkış zor!” dedi. Bahadır Mısır, iş dünyasının değişen ticari anlayışlarla birlikte iş yapış şekillerini hızlıca sorgulaması ve çıkarım yapması gerektiğinin de altını çizdi.
#BursaSİber güvenlik uzmanları, özellikle finansal teknoloji şirketlerini hedef alan Evilnum Grubu’nu mercek altına aldı. Bu grup, hedeflerini gizlice gözetliyor ve odaklandığı şirketlerden müşteri listeleri, müşteri kredi kartı ve kimlik bilgileri ya da ticari datalar gibi oldukça hassas verileri çalıyor. Amacına ulaşmak için de başka karanlık siber gruplarla iş birliği yapıyor.
#FintechBazı ülkeler, kendi kanunlarına aykırılık taşıyan içerik ve paylaşımların kaldırılmasından sosyal medya platformlarını sorumlu tutan ve gerekli adımların atılmaması halinde de şirketlere cezai yaptırım öngören düzenlemelere sahip. Peki hangi ülke, internette nasıl denetimler uyguluyor?
#Sosyal MedyaWeb tarayıcıların kişisel gizliliği ön plana aldıkları bir dönem başlıyor. Kullanıcının ziyaret ettiklerinin dışındaki sitelerin bilgi toplamasını ve işlemesini sağlayan üçüncü taraf çerezleri devre dışı bırakma konusunda Firefox ve Safari’ye Google da Chrome ile katılacağını açıkladı.
#TeknolojiYerli oyun şirketi Peak Games, 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahip ABD’li oyuncak devi Hasbro’ya karşı önemli bir zafer kazandı. Peak Games’in küp eşleştirme oyunu ‘Toy Blast’ı ‘My Little Pony: Puzzle Party’ adındaki oyunla kopyalayan Hasbro, oyununu yayından kaldırdı.
#GAZETEHABERLERİABD merkezli uluslararası sivil toplum örgütü Electronic Frontier Foundation (EFF), dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerini gizlilik ve şeffaflık gibi kategorilerde kıyasladı. Whatsapp sınıfta kalırken Apple ise karnesi en iyi olan şirketlerden biri oldu.
#WhatsappHükümetler ve diğer yetkililerin, geçen yılın ikinci yarısında, illegal olduğu gerekçesiyle Twitter'dan içerik kaldırma talepleri bir önceki döneme göre 5 kat arttı. Söz konusu dönemde, Twitter'dan 365 içeriğin kaldırılması talebinde bulunuldu. 305 taleple Fransa ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 14 taleple Rusya izledi. Türkiye'den giden talep sayısı ise 2 oldu. Twitter ise şeffaflık raporunu son 2 yıldır yayımlıyor. Bu iki yıl içinde Türkiye'den Twitter'a yapılan toplam içerik kaldırma başvuru sayısı 16 oldu. Bu başvuruların 6 tanesi mahkeme kararı ile yapılırken geri kalan 10 tanesi hükümet veya polis kanalıyla yapıldı.
#FransaBaşbakan Erdoğan’ın gerekirse YouTube ile Facebook’u kapatabileceğini açıklamasının ardında önemli bir direniş çıktı. YouTube’a yakın kanyaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre TİB’in ses kayıtlarını kaldırması için iki haftada 1000’den fazla ‘kapatın’ uyarısında bulunduğu belirtiliyor. YouTube’un ise mahkeme kararı olmadan içerikleri kaldırmadığı ve direndiği belirtiliyor.
#Facebook