Türkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliMilli Savunma Bakanı Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kayseri'de yerli aşı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Erciyes Üniversitesi yerleşkesinde yapılan yeni aşı merkezi inşaatını gezdi. Varank, aşının Faz 2 sonuçlarının bu ay sonu itibarıyla Sağlık Bakanlığı'na iletileceğini duyurdu.
#Aşı MerkeziKocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, sosyal medyadan bazı kişilerin koronavirüs aşısıyla ilgili karşıt söylemler paylaştığını belirterek, “Aşı ile kızamık, çiçek hastalığı gibi birçok hastalığın üstesinden geldik. Aşı karşıtlığının bir anlamı yok” dedi.
#HaberSon günlerde halkın kafasındaki en önemli soru Çin aşısı mı olmalı Alman aşısı mı? Çin aşısı için gönüllü olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Alman aşısı yaptıran Kelebek yazarı Sahrap Soysal deneyimlerini Hürriyet için anlattı:
#GazetehaberleriÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüs vaka sayılarının ülke genelinde arttığını belirterek, hastane önlerinde oluşan test kuyruklarına karşı uyardı. Taşova, “Bir kişiyle temaslı olduktan sonra 6 gün içinde yapılan testin doğru sonuç verme olasılığı çok düşük. ‘Ben temaslıyım, hemen test yaptırayım’ düşüncesi hem sizi yanıltır hem de sağlık sisteminde yoğunluğa yol açar” dedi. Kendisinin de gönüllü aşı olduğunu belirten Taşova, şu ana kadar lokal ağrılar dışında önemli yan etkinin görülmediğini, çalışmaların olumlu ilerlemesi durumunda 2021 yılının ortasında sonuç elde edebileceğini kaydetti.
#Bilim Kurulu ÜyesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüs vaka sayılarının ülke genelinde arttığını belirterek, hastane önlerinde oluşan test kuyruklarına karşı uyardı. Taşova, “Bir kişiyle temaslı olduktan sonra 6 gün içinde yapılan testin doğru sonuç verme olasılığı çok düşük. ‘Ben temaslıyım, hemen test yaptırayım’ düşüncesi hem sizi yanıltır hem de sağlık sisteminde yoğunluğa yol açar” dedi. Kendisinin de gönüllü aşı olduğunu belirten Taşova, şu ana kadar lokal ağrılar dışında önemli yan etkinin görülmediğini, çalışmaların olumlu ilerlemesi durumunda 2021 yılının ortasında sonuç elde edebileceğini kaydetti.
#Bilim KuruluKoronavirüs aşı gönüllüsü başvurularında yoğun talep gösterildi. Sağlık Bakanlığı korona virüs aşısında gönüllü olmak isteyenlerin başvuruları için kriterleri duyurdu. Türkiye'de faz 3 çalışması kapsamında yürütülen ve antikor oluşturan Çin aşısı, 18-59 yaş arası, daha önce Covid-19 geçirmemiş vatandaşlara uygulanacak. Koronavirüs aşı gönüllüsü başvurusu internet üzerinden ya da telefon numarası ile alınacak. Peki, korona virüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? İşte, coronavirüs aşı gönüllüsü başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Aşı GönüllüsüÇin'de geliştirilen Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarının ardından gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanıyor. Kendisi de gönüllü olarak aşı olan Göğüs Hastalıkları ve Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın “Gerçekten aşı dışında şu anda bizim başka bir seçeneğimiz yok” dedi. Altın, "Virüsü öldürecek bir silahımız bir ilacımız yok. O yüzden tüm insanlığın kurtuluşu açısından aşıya çok önem veriyoruz" dedi ve aşı olan gönüllülerde ciddi bir yan etki görülmediğini duyurdu.
#KoronavirüsÇin'de geliştirilen Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarının ardından gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanıyor. Kendisi de gönüllü olarak aşı olan Göğüs Hastalıkları ve Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın “Ülkemizde özellikle faz3 çalışmaları şeklinde başlayan bir süreç içerisindeyiz. Şimdiye kadar 820 gönüllümüz aşı oldu ve bunlarda da ciddi bir yan etki gelişmediği için biz özellikle pandeminin çıkış yolu olarak aşılanmayı öneriyoruz” dedi. Altın, "Virüsü öldürecek bir silahımız bir ilacımız yok. O yüzden tüm insanlığın kurtuluşu açısından aşıya çok önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin menşeli Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmaları için 21 bin gönüllünün başvuruda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal "Beklediğimizden fazla müracaat oldu. 21 binden fazla aşı yaptırmak isteyen var. Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60'ı aşılandığında salgın duracak" dedi.
#Prof. Dr. Serhat ÜnalGönüllü aşı başvurusu için yapılan duyuru sonrasında pek çok kişi müracaat işlemlerini gerçekleştirdi. 12 şehirde toplam 25 merkezde gerçekleştirilecek olan gönüllü aşı çalışmasına katılan vatandaşlar, kendilerine verilen randevu sonrasında Coronavac aşısı için uygun olup olmadıkları noktasında değerlendirilecek. Peki, Koronavirüs gönüllü aşı başvurusu nasıl yapılır? İşte, gönüllü aşı başvurusu hakkında detaylı bilgiler
#Gönüllü AşıKoronavirüs aşı çalışmaları devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Geçtiğimiz hafta aşı için kritik 2 haftayı işaret gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından aşı çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Gelecek haftadan sonra, bu arada seçilmiş olan kişilere ilk uygulamamızı başlatmış olacağız." dedi. Koca, mart veya nisan gibi faz-3 çalışmasında önemli noktaya gelinebileceğini belirtti. İşte, yerli koronavirüs aşısında son durum.
#KoronavirüsGalatasaray Başkanı Dursun Özbek; Erden Timur'un istifası, Okan Buruk'un başarısı, Florya ve Kemerburgaz projeleri, takımın transfer politikası, Fenerbahçe'nin Jose Mourinho transferini ilişkin açıklamalarda bulundu.
#GalatasarayMahkeme belgelerinde ürettiği Kovid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul eden ilaç devi AstraZeneca, tartışmaların odağındaki aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
#AstrazenecaAlmanya'da yaşayan 62 yaşındaki bir adam, kendi isteği ile 217 doz Covid aşısı oldu. Bilim dünyasını da şaşkına çeviren bu hiper-aşılama vakası, adamın gönüllü olarak kan ve tükürük örneklerini vermeyi kabul etmesinin ardından tüm detaylarıyla araştırıldı. İşte ilginç sonuçlar ve uzman yorumları…
#Hiper AşılamaDeprem sonrası yıkımın büyük olduğu Hatay’da kent merkezinin yeniden ihyası için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda gönüllü olan Türkiye Tasarım Vakfı, kentteki Türk ve yabancı uzmanlarla bir araya gelerek tasarım sürecini değerlendirdi. Uzman mimarların odağında şehrin ruhunu kaybetmeden yenilenmesi var. Depremzedeler ise yerinde dönüşüm ve güven ortamının sağlanmasını istiyor.
#DepremDenizli ziyaretim sırasında tanıştığım Labada Gurme ekibi, bizi tamamen yöresel Denizli ürünlerinden yapılan bir menüyle ağırladı. Üç büyük şehir ve yabancı turistin daha çok olduğu merkezler haricinde modern Türk mutfağını yorumlamak oldukça cesaret isteyen bir proje. Bunu hayata geçirdikleri için tüm Labada ekibini tebrik ederim.
#Kale BiberiAlmanya’da son günlerde koronavirüs vakaları çok hafif de olsa artarken, halk arasında sonbahar ve kış aylarında yeniden kısıtlama gelip gelmeyeceği en büyük merak konusu. Özellikle kabinede koronavirüse yakalanan bazı bakanların 3-4 günlük istirahata çekilmesinden sonra gözler yeniden bu hastalığa çevrilmeye başladı.
#AVRUPADAN HABERDepremle büyük yıkım yaşanan Hatay’da yeniden inşa sürecinin planlı ve kent kimliğini korunarak yürütülmesi için harekete geçildi. Türkiye’nin önde gelen şehir plancıları ve mimarları, yurtdışından uzmanlarla buluştu ve yeni Hatay’ın tasarım süreci başladı. 7 ay sonra Bakanlıklara yol haritası niteliğinde bir çalışma sunulması planlanıyor.
#Deprem