Kentin gizli kalmış köşelerini, tarihi yapılarını ve doğal zenginliklerini keşfetmek için eylül mükemmel bir ay. En güzel deniz manzaralarından parklara, sonbahar renklerine bürünmüş ormanlardan en gözde caddelere kadar çoğu İstanbul’dan dört şehrin en iyi yürüyüş rotalarını jürimize sorduk.
#YürüyüşDiyarbakır'daki Devegeçidi Barajı'nda düzenli olarak kontroller gerçekleştiren jadarmanın HAYDİ ekibi, çok sayıda ‘Asya sazanı’nı ölü olarak buldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri numune alırken, olayla ilgili olarak inceleme başlatıldı.
#DiyarbakırDiyarbakır'daki Devegeçidi Barajı'nda düzenli olarak kontroller gerçekleştiren jadarmanın HAYDİ ekibi, çok sayıda ‘Asya sazanı’nı ölü olarak buldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri numune alırken, olayla ilgili olarak inceleme başlatıldı.
#DiyarbakırDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreŞehirden biraz uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili ise bu hafta sonuyla birlikte toplam dokuz günü buluyor. Peki Ramazan Bayramı tatilinde nereye gitmeli, neler yapmalı? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında bütçe dostu olan birbirinden güzel yeşil adresler…
#RotaDicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, geçen yıla oranla Diyarbakır’ın içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan 7 barajda 2 katın üzerindeki doluluk oranı artışının kimseyi aldatmaması gerektiğini belirterek, “Bölgemizde son zamanlarda barajlarda su seviyesinin arttığını gördük. Bu bizi sakın ola tedbir almaktan vazgeçirmesin. Maalesef dünya küresel ısınmadan dolayı kuraklığa gidiyor. Bizim de sürekli tetikte olmamız lazım. Kırsalda irili ufaklı göletler, barajlar yapmamız gerekiyor. Küresel ısınmadan dolayı artık kar yağışını göremiyoruz. İspanya’da Amerika Birleşik Devletlerinde, İtalya’da, İngiltere’de kuraklık ciddi boyutlarda. Biz tedbir alacak olursak bu sıkıntıları daha az yaşarız” dedi.
#BarajCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ekonomimiz 1 trilyon dolar seviyesini geçti tarihinde ilk defa. 1 trilyon 119 milyar dolar oldu ve kişi başına gelirimiz de 13 bin doları aşarak 13 bin 110 dolar olarak hesaplandı. Bu tarihimizin en yüksek rakamları, dolar bazında konuşacak olursak Türkiye bu rakamlarla dünyanın 17 büyük ekonomisi konumunda. Satın alma gücü dediğimiz bir hesap var ona göre ise 11 konumda" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutköy'de Darülaceze Sosyal Yaşam Şehri Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Netanyahu kalkmış yanına iki bakanını alıyor, dün bir basın açıklaması yapıyor. Ey Netanyahu, şu an senin iyi günlerin. Seni daha farklı günler bekliyor. Bunların ahı seni iflah ettirmez. Netanyahu, şunu bil, gidicisin, gidici. Gidicisinö dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne de değinen Erdoğan, "Hele hele, yerleşimcilerin terörist ilan edilmesi bu sonuç bildirgesinde en önemli maddeydi. Alınan kararların takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanÇin Halk Cumhuriyeti, 12 Mayıs 2008’de Sichuan eyaletinde yaşanan 8 büyüklüğündeki depremin en ağır hasarı verdiği, nüfusunun yarısının kaybedildiği Beichuan ilçesini, depremzedelere yas tutabilecekleri, depremle ilgili bilimsel araştırma yapılacak bir açık hava müzesi haline getirdi. Depremin merkezi Wenchuan ilçesinin adını taşıyan kapalı bir başka müzede ise kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası faaliyetler anlatılıyor.
#ÇinYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaTürk Silahlı Kuvvetleri'nin başarılı operasyonları sonucu terörden arındırılan Hakkâri'de 3 mağara doğa turizme kazandırılıyor. İçerisinde traverten, gölet ve akarsu da bulunan mağaralar ‘tabiat varlığı’ olarak tescil edilerek koruma altına alınacak.
#Oryentan MağarasıABB Başkanı Mansur Yavaş, yarın açılışı yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı BAKAP’ı gazetecilere gezdirdi. Tarımsal üretim yapılacak alanda Ankara tavşanı, Ankara keçisi ve Ankara tavşanını korumaya yönelik çalışmaların da gerçekleştirileceğini belirten Yavaş, “Burası inşallah yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” dedi.
#BAKAP1 Eylül’de görev süresi dolan T.C. Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, bundan 60 yıl sonra yeni nesil Türkiye kökenlilerin ‘Almanya Türk toplumu’ değil, ‘Almanya Türkleri’ olacağını söyledi. Almanya’daki Türk toplumunun hem Almanya’ya hem de Türkiye’ye çok önemli katkıları olduğunu belirten Başkonsolos Yücekök, Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni görevine başlamadan önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Almanya'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSICAKLAR basınca, susuz kalmamaya duacı olurum, “Suyun tasarruflu kullanımı şart” diye düşünürüm. Bu kez de, “Bir bilene sormak gerek” dedim. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Doğan Yaşar’da söz:
#1