Birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan biri olan Uzunhızırlı Göleti tamamen kurudu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi ve Kuş Bilimcisi İbrahim Uysal “Göçmen kuş türleri için sulak alan kayıpları çok daha geniş çaplı ölümlere neden olabilir” dedi.
#Uzunhızırlı GöletiSamsun'un Ladik ilçesindeki Ladik Gölü'nde su seviyesinin yaklaşık 2 metreye kadar düşmesi gölün meşhur yüzen adalarını da tehlikeye soktu. Su seviyesi azalınca yüzen adalar zeminle birleşti. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat, yüzen adaların artık zeminle birleşmiş durumda olduğunu belirterek, "Süreç bu şekilde devam ederse 'Ladik Gölü' bataklık olma yolunda" dedi.
#SamsunMUŞ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA TARİH VE SANAT DERNEĞİ, ANKARA MUŞ-DER VE WWF TÜRKİYE(DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI)'NIN İŞBİRLİĞİNDE ‘MUŞ’TA TOY VE TELLİ TURNA KORUMA’ PROJESİ KAPSAMINDA TELLİ TURNA VE TOY KUŞLARININ KORUNMASI İÇİN DOĞAYA UYARI LEVHALARI DİKMEYE DEVAM EDİYOR
Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaDünya üzerinde çok sayıda kuş türü bulunmaktadır. Bu kuş türleri farklı özeliklere sahiptirler. Bazı kış türlerine baktığımız zaman gece öttükleri görülmektedir. Bu gibi kuş türlerinin isimleri herkes tarafından çok merak edilmektedir. Sizler için Gece öten kuşlar nelerdir? Gece vakti öten kuşların isimleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Gece Öten Kuşlar Nelerdir'Kendi yuvasını yapamayan' nadir kuş türlerinden olan papağanlar, bulundukları bölgelerin yerli türleri ile yuva rekabetine giriyor. İstanbul'da da ağaçlı bölgeleri mesken tutan ve haklarında çok sayıda efsane bulunan papağanları işin uzmanına sorduk. Papağanlar İstanbul'a nasıl ve ne zaman geldi? İddia edildiği gibi istilacı bir tür mü? Onların varlığı iklim krizinin bir göstergesi mi? İşte papağan dosyası...
#PapağanlarSığırcık bir kuş türünün ismidir. Bu kuş türüne bayağı sığırcık da denmektedir. Sığırcık kuşu ötücü bir kuş olarak da bilinmektedir. Bazı kuş türleri evde kafeste beslenebildiği gibi bazı kuş türleri de sadece doğada varlığını sürdürebilmektedir. Sığırcık kelimesi hayvan bilimi terimleri arasında yer almaktadır. Sığırcık nedir, nasıl beslenir ve nerede yaşar, sığırcık kuşu yenir mi, sesi ve özellikleri nasıldır konularına dair tüm detayları derledik.
#Sığırcık KuşuDünyada ve ülkemizde en fazla sevilen hayvanların başında kuşlar geliyor. Kuşlar pek çok türü ile büyük bir hayranlık ve özellikleri hakkında merak uyandıran canlılardır. Son yıllarda kafes kuşu olarak beslenilmeye başlanılan İspinoz kuşu hakkında bilgi edinilmek istenen kuş türlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Boyutlarından ve görünümünden ötürü çoğu zaman serçe ile karıştırılabilen İspinoz kuşu, sesi ve renkleri ile etkileyici bir kuştur. Peki İspinoz kuşu nedir, nerede yaşar ve ne yer? İspinoz özellikleri ve türleri nelerdir detayları ile derledik.
#İspinoz KuşuÇulluk kelimesi hayvan bilimi terimlerinde geçmektedir. Bir kuş türünün ismidir. Bu kuş türüne de çulluk kuşu denmektedir. Göçebe bir kuş olan çulluk kuşu avlanarak beslenmektedir. Çulluk kuşunun kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Çulluk kuşu nedir, ne yer ve nerelerde bulunur, çulluk kuşunun eti yeni mi, sesi ve özellikleri nasıldır detayları ile derledik.
#Çulluk KuşuDünyanın en önemli ve aynı zamanda en güçlü yırtıcı kuşları arasında Atmaca kuşu gelmektedir. Özellikle açık ve keskin gözleri ile beraber oldukça yetenekli avcılar olduklarını dile getirmek mümkün. Peki, atmaca kuşu nedir, ne yer ve nerede yaşar? Atmaca özellikleri ve türleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Atmaca Kuşu NedirArdıç kuşu veya çil bakal kuşu karatavukgiller familyasından gelen, Avrasya'nın bütününe yakın bir alanda yaşamakta olan, ötücü bir kuş türünü ifade etmektedir. Üst tüyleri kahverengidir, alt tüyleriyse kara benekli krem veya ten rengi şeklindedir ve üç tane alt türü tanınmaktadır. Tekrar etmekte olan şarkıya benzeyen kendisine özgü şakımaları ile bilinmektedir. Sizin için Ardıç kuşunun ne demek olduğunu, ne yediğini, kaç türünün olduğunu ve nerede yaşadığını derledik.
#ArdıçHer yıl binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü havzasında kuraklık nedeniyle kuş türlerinin büyük bir bölümü başka bölgelere göç etti. Bölgedeki doğa fotoğrafçıları ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
#Van GölüÜlkemizde doğal güzellikleri ile bilinen pek çok yer bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Gala Gölüdür. Gala Gölü doğal güzellikleri ile bilinen ve mutlaka gezilmesi gereken yerlerden birisidir. Peki Gala gölü milli parkı nerede ve nasıl gidilir? Gala gölü milli parkı konaklama, kamp, giriş ücreti ve özellikleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Gala Gölü Milli Parkı NeredeDenizli'nin Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar sınırları içindeki özellikle flamingolar başta olmak üzere 200'e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan, kuş cenneti olarak bilinen Acıgöl, kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Daha öncesine kadar dereler, kaynaklar ve yağışlarla beslenen kuş gözlemcilerinin de uğrak yeri olan Acıgöl, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle iyice çekildi. 1970 yılına kadar 160 kilometrekare olan göl alanı, zamanla yağışların azılması ve kuraklık nedeniyle 42 kilometrekareye kadar düştü.
#AcıgölDenizli'nin Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar sınırları içindeki özellikle flamingolar başta olmak üzere 200'e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan, kuş cenneti olarak bilinen Acıgöl, kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Daha öncesine kadar dereler, kaynaklar ve yağışlarla beslenen kuş gözlemcilerinin de uğrak yeri olan Acıgöl, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle iyice çekildi. 1970 yılına kadar 160 kilometrekare olan göl alanı, zamanla yağışların azılması ve kuraklık nedeniyle 42 kilometrekareye kadar düştü.
#Denizli