O, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenBilim dünyasının genç isimlerinden ve MIT’de çalışmalarını sürdüren Dr. Canan Dağdeviren, “Türkiye’de başarısızlığa tahammülümüz yok. Öğrenci yanlış bir şey yaptığında ‘Ay niye daha dikkatli olmadın, yine başaramadın’ diyorlar. ABD’de tam tersi, ‘Bunu yapamadın ama yeni bir şey öğrendin’ deniliyor” diye konuştu. “Nobel hedefim yok. Hiçbir gerçek bilim insanı Nobel’i hedef alarak çalışmaz çünkü” diyen Dağdeviren, hayat felsefesi olarak Atatürk’ü örnek aldığını da belirtiliyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüHarvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve "giyilebilir kalp pili"nin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, müracaat etmemesine rağmen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (Massachusetts Institute of Technology - MIT) profesörlük teklifi aldığını belirterek, gelecek yıl ocak ayında bu unvanla göreve başlayacağını söyledi.
#Dr. Canan DağdevirenCanan Dağdeviren Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi’nde ise genç akademi üyeliği var. Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı. Kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlarının esin kaynağı aile fertlerinin geçirdiği hastalıklar. Çocukluk kahramanı Pierre Curie’nin keşfi piezo elektrik tasarladığı aletlerin belkemiği. Amerikalılar ona ‘bilimin Mevlana’sı’ ismini takmış. Her gün uzun saatlerini geçirdiği Koch Laboratuvarı’nda buluştuk.
#Canan DağdevirenCanan Dağdeviren, 5 yaşında bir hayal kurdu; şimdi adı bilim tarihinde. Dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden vefat ettiğini öğrenen Dağdeviren, önce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti: “Kadın fizikçi mi olurmuş diyenlere cevabımı bu aletlerle verdim!”
#Canan DağdevirenBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenFitbit Versa, sahip olduğu egzersiz seçenekleriyle sporcular tarafından da rahatlıkla tercih edilebilecek bir akıllı saat. Şirketin en yeni ürünü olan bu saat Türkiye'de halihazırda satışta bulunuyor. Peki Fitbit Versa hangi özelliklerle geliyor? Türkiye fiyatı ne?
#Fitbit Versa