Ülkemizde her 100 bin kişiden ortalama 5’inde görülen gırtlak kanseri, gırtlağın iç yüzeyini döşeyen hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülse de nadiren 30 yaş altındaki de kişilerde de oluşabiliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de erken tanı büyük önem taşıyor. Zira, erken teşhis edilen hastaların gırtlak kanserinden tümüyle kurtulma şansları çok yüksek oluyor. Üstelik hastalık yayılmadığı için organın sadece küçük bir kısmının çıkartılması yeterli geliyor ve bu sayede hastanın ‘sesi’ de korunabiliyor. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazım Korkut, en sık görülen erken belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
#Gırtlak KanseriLarinkste yani gırtlakta başlayan kanserler, laringeal kanserler olarak adlandırılır. Özellikle son 10 yılda larenks kanseri insidansı önemli ölçüde artmış ve dünyada bir yılda tanısı konan tüm malignitelerin yaklaşık %2-5’ini oluşturmuştur. Sigaranın bilinen en önemli faktör olması ve sigara içiminin çok yaygın olması larenks kanserlerini önem olarak ayrı bir yere koymaktadır. Peki, gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Gırtlak kanseri tedavisi nasıl yapılır?
#Gırtlak KanseriUzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. ulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Boyun KanseriSes kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Sesteki değişimi sigaraya, yutkunma problemini soğuk algınlığına bağlayıp muayeneye gitmek için pandeminin bitmesini beklemeyin. Baş boyun kanserlerinin erken teşhiste tedavisi yüksektir. Yeter ki tehlikenin farkında olun” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanYüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan, "Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bölgede yaygın görülen mide, kolon ve gırtlak kanserini tetikliyor" dedi.
Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, akciğer kanserinin erkeklerde görülme sıklığını kadınlardan daha yüksek olduğunu belirterek, “Dünya genelinde erkeklerin yüzde 8'i, kadınların da yüzde 6'sı yaşamlarının bir döneminde akciğer kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Akciğer kanseri, Türkiye'de erkeklerde yüzde 35 oranı ile en sık görülen, kadınlarda ise yüzde 6 oranıyla 5. sırada yer alan kanserdir” dedi.
ATO’nun hazırladığı "Kanser Yükü 2006" raporuna göre, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri ilk sırda yer alıyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, TSE denetimi dışında bazı ithal ürünlerin de kanser yapıcı etkisi bulunduğunu vurgularken, anne-babaların kanser riskine karşı Çin malı oyuncaklara dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.