Kastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaDoğal güzelliği ile merak edilen koylar içerisinde Gideros koyu geliyor. Özellikle farklı yerlere araştıran pek çok kişinin internet üzerinden karşına çıkan konular arasında yer almaktadır. Peki, Gideros koyu nerede? Nereye bağlı? Gideros koyuna nasıl gidilir koyda neler yapılır detayları ile derledik.
#Gideros Koyu NeredeHem sahili hem dağlarıyla büyülü bir doğası olan nadide Karadeniz kenti Kastamonu, Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından birini simgeliyor. Tarihi Amazonlara çıkan en eski yerleşim yerlerinden yemeklerine Kastamonu’nun en iyilerini jürimiz seçti.
#SeyahatKastamonu'nun Cide ilçesinde bulunan, coğrafi özelliği dolayısıyla geçmişte kaçakçıların ve korsanların saklanmak için kullandığı, Milli Mücadele döneminde ise cephanelerin saklandığı Gideros Koyu, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini cezbediyor.
#Gideros KoyuKastamonu Türkiye’nin kuzeyinde yer alan bir ildir. Küre dağları ve Ilgaz dağları ile çevrelenen bir ildir. Kastamonu ili kendi içinde farklı güzellikleri barındırır. Kastamonu ilçeleri nelerdir? Kastamonu hangi bölgede yer alıyor? Kastamonu’da gezilecek yerler ve tarihi yerler nereler? Kastamonu ile ilgili bu soruların cevaplarını derledik.
#Kastamonu İlçeleriYoğun geçen iş stresini unutacağınız, doğada güzel anlar geçireceğiniz ister denize gireceğiniz isterseniz de doğada keşfe çıkacağınız ya da piknik yapacağınız rotalara yelken açmaya ne dersiniz?
#Hafta Sonu Gidilecek YerlerHomeros yaklaşık 2800 yıl önce yazdığı İlyada’da Cide’den şöyle söz eder: “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tan Aycelos’tan”. Aycelos bugünkü Cide’dir. Kiteros’ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir. Şimdi Cide'nin tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını tanıyalım...
#Valla KanyonuBartın’ın kuzey ucunda yer alan Amasra, tarihi boyunca pek çok güzel benzetme ile anılmış. Plinius’un 'zarif ve güzel', Cenovalıların 'çiçekli kale', Zeki Müren’in 'küçük Capri' olarak adlandırdığı ilçe, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından 'Çeşm-i Cihan' (dünyanın gözü, dünyanın değerlisi) sıfatlarına layık görülmüş. 1940 yılında turizm faaliyetlerine başlayan ilçe bugün de çok sayıda turisti ağırlayan bir cazibe merkezi konumunda. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk turizm kasabası olma özelliğine sahip...
#AmasraSıcaklar bastırmadan yeni yerler keşfetmek istiyorsanız Nisan ve Mayıs ayları tatile çıkmak için en doğru zaman. Bahar tatili için karar verdiyseniz İlkbaharda gezilecek yerleri ve yapılan aktiviteleri öğrenebileceğimiz haberimize göz atabilirsiniz.
#Bahar Tatili Nerede Yapılır?Ege ve Akdeniz sahilleri 40 dereceye yaklaşan sıcaklarla kavrulurken, Batı Karadeniz daha ılık bir yaz geçiriyor. Deniz suyu sıcaklıkları 25 derece civarında. Denizle ormanı buluşturan sahilleri ferah ve ekonomik tatil yapmak isteyenler tercih ediyor. Beş yıldızlı otellerde 100 TL’ye, pansiyonlarda 15 TL’ye konaklamak mümkün. Amasra, bölgenin lezzet merkezleri arasında bu yıl da liderliğini koruyor.
Kastamonu’nun Cide sahilindeki Gideros Koyu, antik çağdan bu yana güzelliği dillere destan olan bir doğa cenneti. Tarihin ilk coğrafyacısı Strabon, koydaki yerleşimi 3500 yıl önce Amazonların kurduğunu yazıyor. Gideros’un kadınları bugün de Amazonlar gibi doğayla savaşıyor. Balıkçılık, hayvancılık yapıyor, restoran, pansiyon işletiyor.
Ekimde tatile çıkacaklara Bodrum’dan başlayıp, Gökova’nın cennet koylarında bitecek bir "Mavi Yolculuk" öneririm. Bu önerimi kuvvetlendirmek için de "Mavi Yolculuğu" başlatan Ezra Erhat’ın şu sözlerini şahit gösteririm: "Mavi gezinin yapılabileceği mevsim hazirandan ekim sonuna kadar uzanır
Batı Karadeniz plajlarının özelliği çoğunun yemyeşil ormanlarla içiçe olması. Gözalabildiğine uzanan sahillerinde altın sarısından volkanik siyaha kadar her çeşit kumsalı bulmak mümkün. Mavi bayraklı plajı olmasa da, deniz suyu Zonguldak hariç temiz. Doğu Karadeniz’deki gibi aniden derinleşen sahillerin sayısı az. Ağustosta denizsuyu sıcaklığı Bodrum, Kuşadası’ndaki gibi 25 derece. Yaylaları Doğu Karadeniz’den daha iyi korunmuş. Özellikle balık restoranları iddialı.
Akdeniz sahillerinin sıcaktan kavrulduğu şu günlerde, Karadeniz kıyısında, Küre Dağları’nın eteğindeki Kastamonu’nun Cide ilçesi püfür püfür bir yaz geçiriyor. 11 kilometrelik kesintisiz kumsalında, deniz suyu sıcaklığı 22 derece civarında. İlçede cuma günü Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali başlıyor. Edebiyat söyleşileri, sergiler, konserlerle dolu bir hafta sonu sizi bekliyor.