Singapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesProf. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
#TRABZONYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliEn değerli besinlerin başında tavuk eti gelmektedir. Özellikle haşlanmış tavuk ve tavuklu pilav oldukça sık tüketilmektedir. Birçok yemekte kullanılan tavuk eti çoğu zaman pişirildikten sonra veya çiğ olarak buzluğa atılmaktadır. Buzluktaki tavuk bozulur mu? Donmuş ve tarihi geçmiş dolapta duran tavuk bozulur mu tüm detayları ile derledik.
#TavukMide bulantısı çok sık yaşadığımız bir sağlık sorunudur. Mide bulantısını geçirmek için kullanabileceğiniz bitkisel yöntemler vardır. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak mide bulantınızın önüne geçebilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelen çaylar ve içecekler nelerdir sizler için derledik.
#Mide BulantısıMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukMide bulantısı bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen mide bulantısı günlük hayatı da olumsuz etkileyebilir. Mide bulantısının nedenleri arasında aşırı kahve tüketimi, alkol alımı sonrası ya da üşütme gösterilebilir. Mide bulantısına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Evde mide bulantısına ne iyi gelir? İşte mide bulantısının nedenleri ve mide bulantısını hemen kesen öneriler...
#Mide BulantısıSağlığımızı koruyabilmemiz için dengeli beslenmenin yanı sıra vücuda alınan besinlerin sağlık için bir tehlike oluşturmaması da gerekli. Yaz döneminde artan sıcaklıkla birlikte gıda zehirlenmeleri de sık sık görülebiliyor. Peki gıda zehirlenmesi belirtileri neler? Gıda zehirlenmesine karşı bunlara dikkat
#Gıda ZehirlenmesiKafe ve restoranlarda paket servisine geçilirken bazı dönercilerde kapanış saatine yakın kilolarca dönerin satılamadığı gözlendi. Tavuk etlerinin çabuk bozulduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, hamilelerin düşük yapmasına neden olan 'listeria' bakterisinin tavuk etinde çok miktarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Var, çoğu vatandaşın karın ağrısı çektiğini ancak soğuk havalardan dolayı üşüttüklerini zannederek hastaneye gitmediğini söyledi.
#AdanaKışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyecek hazırlıklarının en başında gelen konservelerin yüksek ısıl işlem görmeden ya da uygun olmayan koşullarda hazırlandığında beyin ve sinir hasarlarına, felce, hatta ölüme bile neden olabileceğine dikkat çekti.
#Mikrobiyolog Dr. İpek Ada AlverTaze meyve ve sebzeleriyle yaz sona erdi ve evlerde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yazın taze olarak satın alınan domates, turşu ve salamura yapımında kullanılan sebzeler ile marmelat ve reçel yapımında kullanılan meyvelerin yanı sıra besleyici değeri çok yüksek olan tarhana, kış ayları için yapılan hazırlıkların başında geliyor. Ancak kış sofralarına yazı getiren bu yiyecekler, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı durumlarda gıda zehirlenmelerinden ölüme kadar uzanabilen sonuçlara neden olabiliyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
#Salçaİzmir’de, sokak lezzetlerinin vazgeçilmezleri arasındaki midyenin ağır metal içeriği yüksek olduğu için sağlık açısından tehlikeli bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Deniz Zünbülcan, midye tüketirken çok dikkatli olunması gerektiğini, aksi halde gıda zehirlenmeleri başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
#MidyeYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Gıda zehirlenmelerine karşı 13 önemli uyarıda bulundu.
#Gıda ZehirlenmesiGıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
#Gıda ZehirlenmesiBeslenme Uzmanı Eliza Sabancı, yaz aylarında bunaltıcı sıcağın etkisini azaltmak ve sağlık sorunlarından korunmak için beslenmeye ayrı özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Sabancı, sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımının çok önemli olduğunun altını çizerken açıkta satılan gıdaların ise insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
#YazYaz mevsiminin gelmesi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte bedende ortaya çıkan su ve mineral kayıpları ile beslenme alışkanlıklarının değişmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özge Yılmaz, su kaybıyla başlayan sorunların çaresinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çekti, gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.
#Yaz Aylarında BeslenmeProf. Dr. Mustafa Tayar, doğru yıkanmayan ellerdeki gözle görülmeyen bakteri ve mikropların gıdayla teması ya da direkt vücuda alınmasının tehlikelerine vurgu yaparak, "Bu mikroorganizmalardan dolayı yaşanan gıda zehirlenmesinde basit bir ishalden ölüme kadar giden bir bedel ödeme durumu ortaya çıkar" dedi.
#Doğru El YıkamakYaz mevsimi çocuklar için enerjilerini boşaltabilecekleri bambaşka bir heyecan… Ancak bu heyecan kendine has bazı riskleri de beraberinde getirdiğinden çocuğunuzun sağlığını riske atmadan keyifli bir yaz geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı çok önemli kriterler var.
#Çocuklu TatilTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Geçtiğimiz eğitim-öğretim dönemi ve yaz tatilinde faaliyet gösteren kantinlere yönelik 46 bin 663 denetim gerçekleştirilmiş olup, mevzuata uygun olmayan 261 kantine toplam 231 bin 867 lira idari para cezası uygulandı. Yeni dönemde de bakanlık personelimiz Türkiye'nin geleceği çocukların ve gençlerin okullarda sağlıklı ve hijyenik gıda tüketimi için denetimlerine kararlılık ve dikkatle yoğun bir şekilde devam edecek" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen eğitim-öğretim dönemi ve yaz tatilinde okul kantinlerine yönelik 46 bin 663 denetim gerçekleştirildiğini, mevzuata uygun olmayanlara toplam 231 bin 867 lira idari para cezası uygulandığını belirterek, yeni dönemde de denetimlerin yoğun bir şekilde devam edileceğini bildirdi.
#Kantinİçine yabancı etmen karışmış besin tüketimi sonucu meydana gelen gıda zehirlenmesi, sıklıkla rastlanılan sağlık sorunlarından biri. Özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmesi vakaları artıyor. Peki, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, gıda zehirlenmeleri hakkında bilgiler verdi.
#Gıda Zehirlenmesi