Güvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) değerlendirmelerinde şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın kansere neden olmasıyla ilgili ‘sınırlı kanıt’ olduğunu belirtilip insanlar için ‘muhtemelen kanserojen’ olarak sınıflandırıldığını duyurdu. Kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğu ifade edildi.
#DSÖGeçici görme kayıpları yaşıyorsanız veya zikzak şekilli parlamalar görüyorsanız, göz migreniniz olabilir… Migren, toplumda başağrısıyla özdeşleştirilmiş bir hastalıktır. Fakat migren yalnızca başağrısı olarak görülen bir durum değildir.
#Göz MigreniAstım, akciğerlerde yer alan hava yollarının tahriş olması sonucunda nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım hastası olan bir kişi yaşadığı atak sırasında kolay kolay hareket edemez. Aynı zamanda nefes almakta zorluk çeker. Bronkospazm nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Türk milli tenisçi Çağla Büyükakçay, geçtiğimiz Ağustos ayında katıldığı Romanya'daki turnuva sırasında verdiği idrar örneğinde 'yasaklı madde' olan ractopamine tespit edilmesi üzerine; lisansını geçici olarak kaybetti. Maça çıkmadan önceki öğünde köfte yediğini belgeleri ile ispat eden başarılı sporcunun bu itirazı ise dikkate alınmadı. Piyasada satılmayan, sadece et üretimini artırmak için çiftliklerde özel izinle kullanılan bu madde gözleri sporcular başta olmak üzere hepimizi ilgilendiren gıda güvenliğine çevirdi. İşte 'doping' muamelesi gören o madde ve yaşananların hikayesi...
#Çağla BüyükakçayHalk dilinde kurdeşen olarak bilinen ürtiker, ilaçlara, yiyeceklere, enfeksiyonlara ve daha pek çok uyarana bağlı olarak gelişebilen ve sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ürtiker, hassasiyet sonucu ortaya çıkan Alerjik reaksiyonlar ile deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren duruma tıpta verilen addır. Ürtiker kısa süreli olabilmesinin yanında çok uzun süre de kronik bir şekilde devam edebilir. Peki, ürtiker (Kurdeşen) nedir, neden olur? İşte, ürtiker belirtileri ve tedavi yöntemleri…
#ÜrtikerBaş ağrısı farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Pek çok kişinin ortak problemi olan baş ağrısı günlük işleri ve sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca, çözüm olarak doğal yöntemler de merak konusu. Peki baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? İşte baş ağrısının nedenleri
#Bağ AğrısıToplumun yüzde 20'sinin hayatlarının herhangi bir döneminde halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker atağı geçirdiğine dikkati çeken Dermatolog Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, hastalığın bulaşıcı olmadığını söyledi. Demir, "Etkilenen kişinin yaşam kalitesinde, okul veya iş performansında belirgin düşmeye neden olan önemli bir hastalık. Soğuğa maruziyet sonucu kurdeşen tetiklenebilir” dedi.
#Dermatolog Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirSindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.
#Dyt. Havva KılınçGeliştirilen ürünün taşıdığı risklerin kullanımdayken değil, tasarlanırken keşfedilebilmesi için üreticilere, mühendisliğin yanı sıra önemi hızla artan "ürün geliştirme uzmanlığı" desteği gerekebiliyor. Tasarım desteği verilen dikkati çekici ürünlerden biri de sütü filtresi...
#TeknolojiSüt teknolojisi, sıklıkla kullanılan kelimeler arasındadır. Özellikle kullanım anlamı bakımından önem taşıyan kelimelerdir. Bu nedenle süt teknolojisi kelimelerinin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sizin için süt teknolojisi ne demektir? Süt teknolojisi kelimelerinin anlamı nedir, işte tüm detaylar.
#Süt Teknolojisi Bölümü Nedir?Gıda Teknolojisi (MYO) bölümü, yiyecek ve içecek üretimine odaklanmış olan bir eğitim programıdır. Sizin için Gıda teknolojisi (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları ile alakalı konuları tüm detayları ile birlikte derledik.
#Gıda Teknolojisi (Myo) Bölümü Nedir?Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Ergün, 820 milyon insanın açlık, 1.5 milyardan fazla insanın ise yoksulluk sınırının altında olduğunu belirterek mevcut hastalıkların % 72’sinin gıda kaynaklı olduğunu söyledi.
#Dünya Gıda GünüAltın baharat olarak da bilinen zerdeçal, Asya ve Orta Amerika da yetişen uzun bir bitkidir. Geleneksel Hint tıbbında binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar zerdeçalın kullanımını desteklemekte ve sağlığa fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak zerdeçalın tek başına değil de karabiberle birlikte kullanımı halinde etkisi artmaktadır. Hem zerdeçal hem de karabiber, anti-enflamatuar, antioksidan ve hastalıklarla mücadele özelliklerine katkıda bulunan önemli aktif bileşenlere sahiptir.
#ZerdeçalÜlkemizde artan psikiyatrik bozukluklar ve antidepresan kullanımı dikkat çekerken, ABD’de her 4 kişiden birinin ruhsal bozukluğu olduğu, on kişiden birinin antidepresan ilaç kullandığı ve ruhsal bozuklukların temelinde modern yaşam tarzının olduğu açıklan
#Modern YaşamGaz ve şişkinliğin günlük hayatı olumsuz etkilediğini, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, gaz ve şişkinliğin sebebinin bağırsak bakterileri olduğunu söyledi.
#Bağırsak BakterileriCNN TÜRK'te Buket Aydın'ın sunduğu 40'a konuk olan ünlü Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Sağlıklı yaşamanın bütün icaplarını yerine getirmek kaydıyla insanların kilosunun hiç önemi yok. Hatta ben evdeki terazilerinizi çöpe atın diyorum." ifadelerini kullandı.
#Ahmet Rasim Küçükusta