ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hazırladığı analiz raporunda, gıda zehirlenmesi gibi gıda kökenli hastalıkların yüzde 40’ının işe hasta gelen restoran veya gıda işletmesi çalışanlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
#AbdÖz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, “Gıda konusunda işçi-işveren demeden ortak hareket etmemiz gereken bir süreç içerisindeyiz. 82 milyon insanımız adına mücadele veriyoruz” dedi. Şahin, gıda çalışanlarına “teşekkür ikramiyesi” ödeyen şirketlerin de örnek olması gerektiğini söyledi.
#Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet ŞahinDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari Ücretİsrail ordusunun 5 Ekim’de abluka altına alarak yeni bir operasyon başlattığı Gazze Şeridi’nin kuzeyinde açlık ölümleri yaşanıyor. 24’üncü gününe giren operasyonlarda şimdiye dek en az bin Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Netanyahu, Kahire tarafından sunulan “2 günlük ateşkes” teklifini ise reddetti.
#İsrailSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruma anlayışımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz, küresel olarak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen büyümeyi sürdürmektedir. İstihdam sayılarında ise tarihin en yüksek seviyelerine ulaştık" dedi.
#Vedat Işıkhan‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇiloğlu Grubunun Bavyera Bölge Müdürü Ümit Akkoyun iftar yemeği verdi. Nürnberg Dokur Catering firmasının toplantı salonundaki iftar programına Bavyera’nın değişik kentlerinde gıda sektöründe faaliyet gösteren gıda toptancıları, market sahipleri ve Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmalar Enstitüsü (İKG) Başkanı Dr. Latif Çelik katıldı.
#İftarGazze’yi bombalamayı sürdüren İsrail ordusu, önceki gün de açlıkla boğuşan Filistinlilere yemek dağıtan ABD merkezli World Central Kitchen yardım kuruluşunun konvoyunu hedef aldı. Saldırıda 6 Şubat depremleri sonrası Türkiye’de görev almış gönüllülerin de bulunduğu 7 kişi öldü.
#İranSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiTOBB öncülüğünde, TEPAV ve TOBB ETÜ işbirliği ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Cirosunu 2 yılda yüzde 6628 oranında artıran Adana merkezli AFM Gıda Kimya Limited Şirketi ilk sırayı aldı. İlk 100’deki şirketler, Türkiye’den 8 kat daha hızlı büyüdü. Yaş ortalaması 13.2 yıl olan söz konusu şirketlerin 71’i ihracat yapıyor.
#Türkiye Odalar Ve Borsalar BirliğiSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkAsgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında Bakanlıkta gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu süreçte temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmek. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu koşulları dikkate alarak tespit yapmaktadır. Kimseyi mağdur etmeyecek en makul nokta belirlenecek" dedi.
#Asgari Ücret