Aydın’daki incir üreticileri, son yıllarda üretimde yaşanan verimsizlik ve azalmaya jeotermal tesislerin yol açtığını savunuyor. Jeotermal enerjide kullanılan suların ve buharın kontrolsüz olarak doğaya salındığı ve bunun inciri tehdit ettiği iddia ediliyor. “Biz jeotermale karşı değiliz” diyen çiftçiler, kuyuların belli sayının üzerine çıkmaması ve denetlenmesi gerektiğini söylüyor.
#Germencik Tariş İncir İşletme Müdürü Caner IşlakAYDIN'ın en önemli ürünlerinden incir, hava şartlarının iyi olması nedeniyle son yılların en kaliteli sezonunu geçirdi. Geçen yıl kilosu 5 lira 40 kuruşa kadar çıkan kuru incir alım fiyatının, Tariş tarafından bu yıl kalitesine göre 3 lira 30 kuruş ile 8 lira 25 kuruş arasında olacağının açıklanması, çiftçiyi sevindirdi.
AYDIN’ın Germencik İlçesi’nde faaliyet gösteren Tariş İncir Birliği İşletmesi’nin Müdürü Caner Işlak, jeotermal kuyularının oluşturduğu nem ile poyraz rüzgarlarının geçen yıla oranla bu yıl etkili olmamasının incir rekoltesini düşürdüğünü söyledi. İncirin kalitesinin rekolte düşüklüğünde etkili olduğunu belirten Işlak, bu nedenle ihracatın yarı yarıya düşmesini beklediklerini ifade etti.