Güncelleme Tarihi:
Kuru incir üretiminde dünyada ilk sırada yer alan Aydın'da, düşük kalitedeki ürünün beyazlatılması amacıyla "hidrojen peroksit" kullanıldığı yönündeki iddialar rahatsızlık oluştururken, bu olumsuzluğun devlet desteği önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Kuru incirin Aydın'da ürünün yıkanma aşamasında hidrojen peroksit kullanıldığına yönelik iddialar, Aydın Tabip Odasının açıklamaları ile gündeme taşındı. Son dönemde özellikle "merdiven altı" olarak nitelendirilen işletmelerde, halk arasında "ballı kara" olarak bilinen kalitesi düşük incirin beyazlatılması için kimyasalın kullanıldığını savunan Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, buna karşı önlem alınması çağrısında bulundu. Aydın, hidrojen peroksidin insan sağlığına büyük zararları bulunduğunu dile getirerek başta kanser olmak üzere, kısırlık, düşük, solunum sıkıntısı, mide kanaması, konjonktivit gibi rahatsızlıklara yol açtığını açıkladı.
SIKINTI MERDİVEN ALTINDA
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Tabip Odası'nın açıklamaları sonrası gündeme gelen konuyla ilgili tartışmaları endişeyle takip ettiklerini belirtti.
Bosnalı yaptığı açıklamada, Aydın'da yetişen dünyanın en kaliteli incirinin bu şekilde gündeme gelmesinin özellikle ihracata büyük zarar vereceğine dikkati çekerek, alınacak acil tedbirleri düşündüklerini belirtti.
Bu sezon ihraç edilen ve iç piyasaya sunulan kuru incirlerden alınan yaklaşık 6 bin numune üzerindeki tahlillerde hidrojen perokside rastlanmadığını bildiren Bosnalı, kaliteli ürünün ayıklanmasından sonra geriye kalan kalitesiz ürünlerin "merdiven altı" olarak nitelendirilen işletmelerde beyazlatılması sürecinde bu sıkıntının ortaya çıktığını anlattı.
Bosnalı, hidrojen peroksit kullanımının tamamıyla ortadan kaldırılması için "ballı kara" olarak tabir edilen kalitesiz ürünün devlet tarafından satın alınması ve değerlendirilmesi önerisinde bulunarak şunları kaydetti:
"Aydın'da kaliteli kuru incir seçildiğinde geriye yaklaşık yüzde 6-7 oranında 'ballı kara' tabir edilen kalitesiz ürün kalıyor. Bu kalitesiz ürün ne yazık ki merdiven altı işletmelerde hidrojen peroksit kullanılarak albenili hale getirilmeye çalışılıyor. Bu sağlık dışı uygulamanın tamamıyla ortadan kaldırılması için yoğun denetimin yanı sıra kalitesiz incirin piyasadan kaldırılması lazım. Peki bu nasıl olacak? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kanalıyla kalitesiz incir satın alınarak yine özel girişimciler tarafından pekmez, sirke hatta alkol gibi değişik ürünlerin imal edilmesinde kullanılmalı. Piyasada kalitesiz ürün kalmadığı zaman merdiven altı sağlıksız uygulamalar da ortadan kalkmış olacak. Yeni kabine kurulduğunda bakanlıkla temasa geçerek bunun hayata geçirilmesi yönünde adımlar atacağız."
"KAPATMA CEZALARINA AĞIRLIK VERİLMELİ"
Germencik Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği İşletme Müdürü Caner Işlak ise sağlığa faydaları ile bilinen kuru incirin, bu şekilde yanlış uygulamalarla gündeme gelmesinin Aydın için büyük kayıp olduğunu dile getirdi.
Özellikle merdiven altı işletmelerin tespit edilerek denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Işlak, cezaların caydırıcı olmasının da önem taşıdığını vurguladı. Işlak, "Tarım il müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinde para cezaları söz konusu olabiliyor. Ancak bu denetimlerin sıklaştırılıp kapatma cezalarına da ağırlık verilmeli" diye konuştu.
"TÜKETİCİLER DE BİLİNÇLİ OLMALI"
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan da hidrojen peroksit kullanımının ortadan kaldırılmasında tüketicilere de önemli sorumluluk düştüğünü anlattı.
Hidrojen perokside maruz kalan kuru incirin diğerlerine göre daha beyazımsı, dış yapısının albenili fakat tadının iyi olmadığını söyleyen Tarhan, "Çarşıda, pazarda, kuru yemişçilerde bu tür şüpheli ürünlerle karşılaşan kişilerin mutlaka Alo 174 Gıda Hattı'na şikayette bulunmaları, sorunun ortadan kaldırılması sürecinde büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.