Düzenli spor yapmak, genel vücut sağlığı açısından sayısız fayda sağlarken 35 yaş üstü kişiler, genellikle kalp damar hastalıklarına bağlı olarak, daha genç yaştakiler ise doğumsal ya da genetik kalp sorunları nedeniyle ani kardiyak tehlikelerle karşılaşabiliyor. Yapılacak kontrollerin amacının, sporla oluşabilecek ani kardiyak ölüm ve diğer muhtemel kardiyovasküler riskleri azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hale Ünal Aksu, “Spor yapan veya yoğun egzersize başlamayı düşünen kişilerin, öncesinde kardiyoloji kontrolünden geçmesi, muhtemel tehlikeleri ekarte etmek için önemlidir” diye konuştu.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü elektronik sigaralar için alarma geçti ve 'acil eylem çağrısında' bulundu. DSÖ'den yapılan açıklamada gençlere agresif bir şekilde pazarlanan elektronik sigaraların kanser, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına, gençlerde öğrenme bozukluklarına neden olabileceği vurgulandı.
#Elektronik SigaraAraştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan taurinin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Taurinİnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki yararlı maddelerin azalması nedeniyle bazı hastalıklar ortaya çıkar. Bu azalan maddelerden biri de taurin. Araştırmacılar, et ve balıkta bulunan, takviye olarak satılan ve enerji içeceklerinde bulunan bu amino asitin çeşitli hayvan türlerinde ömrü uzattığını ve sağlığa iyi geldiğini söylüyor. Peki bu madde insan ömrünü de uzatır mı? Takviye olarak kullanılması sakıncalı mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSistolik kan basıncı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan sistolik kan basıncı nedir öğrenebilir ve neden yükselip düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır detaylarıyla derledik.
Dünya çapındaki önlenebilir ölümler arasında ilk sıralarda yer alan obezite ve aşırı kiloluluğun Covid-19’a yakalan gençlerde hastalığın seyrini ağırlaştırdığı ve yoğun bakım oranlarını arttırdığı görülüyor. Obezite hastalarındaki yağlanmanın akciğerleri ve üst solunum yolunu kötü etkilemesi sebebiyle hastaların solunum kapasitesinin azaldığını belirten Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ceyhun Aydoğan, Covid-19’a yakalanan hastalarda enfeksiyonun daha ağır seyredildiğini belirtti ve konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#ObeziteAlmanya'da, BioNTech-Pfizer'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının belirli hastalıkları olan 12 yaş üstü çocuklara uygulanması tavsiye edildi. Öte yandan ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, çocuklarda koronavirüs aşısının kullanımı için FDA'ya başvurdu
#AlmanyaSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs vaka sayısı 9 bin 375, hasta sayısı ise 693 oldu. Doç. Dr. Bahadır Şarlı hastalığı geçiren vatandaşlar için uyarıda bulunurken, "Koronavirüsü atlatmış kişilere özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
#HaberVücut yağ oranının erkeklerde yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 25’in üzerinde olması obezite ile ilişkilendiriliyor. Çağın hastalığının ‘ölümcül’ olarak nitelendirilen morbid obezite olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Abuoğlu, obezitenin tehlikelerine dikkat çekti.
#Vücut Yağ OranıAmerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre 45 yaşını geçmiş herkes mutlaka açlık kan şekerine baktırmalı. Herhangi bir sorun yaşamasa bile bunu en az 3 yılda bir tekrar ettirmeli. Ama eğer ailesinde şeker hastalığı, kilo fazlalığı, yağ fazlalığı, damar sertliği gibi risk faktörleri varsa kan şekeri kontrolünü erken yaşlarda her sene yaptırmalı.