Marmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki deprem tam olarak hangi fayda meydana geldi? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat anlattı.
#DepremTürk Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara Denizi’nin tansiyonunun yükseldiğini belirterek, 2007 yılında Marmara’da çatırtıların artmaya başlayacağını söyledi. Depremlerde büyük can kayıpları yaşanan ülkelerin İslam ülkeleri olduğunu dile getiren Ercan, “Depremde ölmek ‘takdir-i ilahi’ değil ‘takdir-i siyasidir”’ dedi.
Bugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deprem17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#İstanbulJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#DepremMarmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürSon dakika İzmir depremi, AFAD ve Kandilli verileri ile güncellendi. Kandilli Rasathanesi, saat 06.22'de Kars'ta 3.8 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. AFAD'dan alınan bilgiye göre ise önceki gün İzmir Kuşadası'nda 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.5 olarak duyurdu. Deprem Aydın ve çevre bölgelerde de hissedildi. Öte yandan bugün Kandilli verilerine göre saat 16.43'te Bursa Gemlik'te 3.4 büyüklüğünde deprem oldu. Kandilli Rasathanesi ve AFAD son dakika depremler ekranı 25 Şubat 2024 Pazar günü yaşadığı çevrede sarsıntı hisseden kişilerce sorgulanıyor. AFAD Son dakika deprem verilerine göre saat 13.53'te Malatya Battalgazi ilçesinde saat 3.1 deprem büyüklüğü kaydedildi. Öncesinde ise Antalya Serik'te saat 11:56'da 2.7 şiddetinde bir son dakika deprem meydana geldi. 25 Şubat Pazar günü AFAD son depremler verilerine göre Van Tuşba'da 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Ayrıca İzmir Karaburun'da saat 07.09'da 2.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ayrıca sabaha karşı 05.35 sularında Muğla Datça'da da 2.9 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı. Son depremler 26 Şubat Kandilli ve AFAD tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde yaşayan vatandaşların en çok merak edip araştırdığı konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bilindiği üzere yurtta ve sınırlarımızda meydana gelen depremler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından anbean kaydediliyor. Peki, son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? İşte güncel son depremler listesi...
#DepremAFAD, Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. CNN TÜRK yayınında Bursa'daki depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremler uyarıcı depremler, yıkıcı değil. Hasar vermesi mümkün değil. Asıl 5.5 üstü depremler yıkıcı olabilir. 6-6.5'a çıkınca çok daha fazla yıkıcı olabiliyor." dedi.
#DepremBursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir fay hattı keşfedildi. 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği değerlendirilen fay ile ilgili olarak Prof. Dr. Şükrü Ersoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersoy, ‘Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay.’ dedi.
#DepremBursa'nın Orhangazi ilçesinde bir toplantı esnasında Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, kürsüde depremle ilgili konuşurken 3.6 şiddetinde deprem oldu. Salonda depremi hissedenler arasında kısa süreli panik yaşanırken, Bekir Aydın, "Depremi konuşurken deprem oldu. Allah ülkemizi felaketlerden korusun” diyerek konuşmasına devam etti.
#Bekir AydınÇanakkale’de Biga merkezli küçük depremlerin son üç gündür ardı arkası kesilmiyor. Bölgede bugün henüz bu saate kadar bile 35’ten fazla küçük deprem meydana geldi. Küçük depremler bize ne anlatmak istiyor? Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere Marmara için büyük bir depremin tetikleyicisi olabilir mi? 3 kritik soruda Biga merkezli küçük depremleri ve risklerini inceledik
#ÇanakkaleTürk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) eğitimli köpekleri, Bursa'daki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda yetiştiriliyor. Farklı branşlarda eğitilen köpekler, yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda etkin rol oynuyor. Eğitimleri tamamlanan köpekler, timleriyle birlikte başta komando birlikleri olmak üzere TSK'nın çeşitli birliklerine sevk edilmeden önce, eğiticileriyle arazide gerçeğe yakın eğitim faaliyeti de icra ediyor. Askeri köpekler sadece operasyonlarda değil, doğal afetlerde de etkin rol alıyor.
#TSKBursa Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen ve patenti alınan ‘Bor Katkılı Enjeksiyon Malzemesi’ ile depremlerde zemin sıvılaşması etkisinin önüne geçilecek. Böylece olası depremlerin ardından yapılarda oluşan hasar en aza indirilecek. Malzemenin sahadaki ilk uygulaması Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapılacak.
#Bursa Teknik ÜniversitesiGeçtiğimiz günlerde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedilmişti. Daha önce de büyük İstanbul depremiyle ilgili önemli uyarılarda bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında bu depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. Tunceli ve Elazığ'daki deprem tehlikesine dikkat çeken Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesi için "Muhakkak taşınmalı. Kurtulma şansı yok" dedi.
#DepremEvvelsi gece saat 23.50 sularında Yalova’nın Çınarcık ilçesi açıklarında, İstanbul’da da hissedilen 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ne ben ne ailem bu depremi hissettik. Bundan önce 4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremi de aynı şekilde hiç hissetmedik. Ancak hem mahalle komşum hem de gazeteci arkadaşım Emre Eser her 3 depremi de oturduğu 4 yıllık, 8 katlı yeni binasında sanki “İstanbul yıkılıyormuşcasına” hissettiğini söyleyince, dahası birçok arkadaşımdan da “Nasıl yani hiç mi hissetmedin” tepkisi alınca “Acaba” dedim, “Emre, 4 yıllık yeni binada depremi böylesine büyük hissederken ben 40 yıllık binada aynı depremi neden hissetmedim? Yoksa binamız çok mu sağlam?” Ve anladım ki bu durum çoğumuz için hayli yanıltıcı olabileceği gibi kafa da karıştırıyor. Ben de durumu uzman hocalarımıza sordum. İşte yanıtlar...
#Deprem4 Aralık'ta Bursa'nın Gemlik ilçesinde peş peşe yaşanan 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün de Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul'da da hissedilen bu depremler paniğe neden olurken depremlerin birbirleriyle bağlantılı olup olmadığı ve büyük Marmara depremi ile ilişkisi merak konusu oldu. CNN TÜRK'e konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki son depremleri yorumladı.
#Deprem4 Aralık'ta Bursa'nın Gemlik ilçesinde peş peşe yaşanan 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün de Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul'da da hissedilen bu depremler paniğe neden olurken depremlerin birbirleriyle bağlantılı olup olmadığı ve büyük Marmara depremi ile ilişkisi merak konusu oldu. CNN TÜRK'e konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki son depremleri yorumladı.
#MarmaraSon dakika haberi... Marmara Denizi'nde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem; İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Bursa'dan da hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, deprem sonrası yaptığı açıklamada " AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
#Son DakikaGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Prof. Dr. Naci GörürGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Naci GörürGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremGemlik Körfezi'nde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem sonrası gözler Marmara'da beklenen depreme çevrildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise İstanbul'da zeminin daha güvenli olduğu bölgeleri aktarırken, 'Anadolu yakası genel olarak sağlam ancak ayrışmış kötü zeminler de var. Avrupa yakasında Haliç’in kuzeyi, Şişli, Sarıyer, Beşiktaş, Başakşehir, Eyüp’ün kuzey tarafları, Başakşehir’in önemli kısmı ve Arnavutköy sağlam zeminler. Ama güneyi için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir’in güneyi, Güngören, Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu zemin olarak daha duyarlı.' dedi.
#İstanbul