ALİAĞA’nın ekonomisinde önemli yer tutan gemi söküm tesisleri, hemen her yıl sakıncalı, aşırı asbestli olduğu ileri sürülen gemilerle gündeme geliyor. 2021’de, “Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran, ‘Nae Sao Paulo’ adlı uçak gemisi Aliağa’ya getiriliyormuş” demişim.
#1Türkiye kıyılarında iflas, haciz işlemleri nedeniyle kaderine terk edilmiş veya karaya oturmuş gemilerin bertaraf edilmesi için çalışmalar başlatıldı. İlk olarak lodos nedeniyle Zeytinburnu sahiline sürüklenerek karaya oturan ve açık arttırmayla satılan Tallas isimli geminin sökümüne başlandı.
#Gemi SökümüFRANSA'da geri dönüşüm kararı verildikten sonra, zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için Avrupa ülkelerinin kabul etmediği 81 bin 792 grostonajlı ve 18 bin tonluk gaz tankeri bulunan 'Ethan' gemisi, Malta'nın da olumsuz yanıt vermesi üzerine söküm için Aliağa'ya getirildi.
#İzmirFransa'da geri dönüşüm kararı verildikten sonra, zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için Avrupa ülkelerinin kabul etmediği 81 bin 792 grostonajlı ve 18 bin tonluk gaz tankeri bulunan ’Ethan’ gemisi, Malta’nın da olumsuz yanıt vermesi üzerine söküm için Aliağa’ya getirildi. Söküm çalışmaları başlayacak gemideki zehirli atık incelemesinin 2 saat gibi kısa sürede yapılıp ’uygunluk belgesi’ verildiğini ileri süren çevreciler, bu zaman diliminde ancak dev geminin çevresinin dolaşılabileceğini savundu, sökümün durdurulması ve geminin iadesi içini hukuk mücadelesi başlattı.
#GemiZehirli Dev Bahama gemisi Kuito, İzmir Aliağa'ya gelmeden önce Çevre Mühendisleri Odası ayağa kalktı. 'Durdurun bu gemiyi' diyerek yetkilileri uyardı. Yetmedi, dava açtı. Ancak gemi söküldü, mahkeme kararı arkadan geldi: "Bu işlem hukuka aykırı, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına..."
#Zehirli GemiİZMİR'in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Geri Dönüşüm Merkezinde sökümüne başlanan 'Kuito' adlı gemiyle ilgili radyasyon tartışmaları sürdüğü sırada, tesislere basın turu düzenlendi. Turda hem yeni kurulan radyasyon ölçüm istasyonunu tanıtan, hem de Kuito gemisinin söküm çalışmalarını gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, "Biz çevreci, yeşil derneğiz. Her şeyimiz şeffaf, çevre kuruluşlarına kapımız açık" dedi.
#Gemi SökümüİZMİR’in Aliağa İlçesi’ne Angola’dan getirilen, radyoaktif madde taşıdığı iddiasıyla gündemi uzun süre meşgul eden ve sökümüne başlanan rafineri gemisi Kuito’nun söküm işlemlerinin iptal edilmesi amacıyla İzmir Barosu ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na dilekçe verildi.
İZMİR'in Aliağa ilçesine Angola'dan getirilen, radyoaktif madde taşıdığı iddiasıyla gündemi uzun süre meşgul eden ve sökümüne başlanan rafineri gemisi Kuito'nun söküm işlemlerinin iptal edilmesi amacıyla İzmir Barosu ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dilekçe verildi.
#AliağaİZMİR’in Aliağa İlçesi’nde bulunun gemi söküm tesisleri hurda gemi bulmakta zorlanınca, Avrupa ülkelerinin savunma bakanlıklarıyla görüşüp hurda savaş gemilerini almaya başlayarak B planına geçti.Aliağa’da faaliyet gösteren 22 şirketin gemi geri dönüşüm tesislerinde, geçen yıl rekor kırılırken, sökülen gemilerden 900 bin tonun üzerinde hurda elde edildi.
Temeli 1960'larda atılan Gündoğdu Şirketler Grubu'na bağlı Gündoğdu Tersanesi'nin söküm işlemi başladı. Şirket hakkında İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesince iflasına karar vermişti. Sakarya Karasu'da bulunan tersanede "Garip Baba" ve "Baht" isimli gemiler üretilmişti.
#KarasuTürkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olma özelliğine sahip İzmir'in Aliağa ilçesindeki 21 şirketin faaliyet gösterdiği gemi söküm bölgesi, Avrupa'nın “gemi söküm merkezi” konumuna geldi. Geçen yıl çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen 127 gemi sökülürken, bu yıl 10 aylık sürede sökülen gemi sayısı 187 oldu.
Gemilerin Çevreye Duyarlı Şekilde Geri Dönüşümüne İlişkin 11-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında Çin'e bağlı Hong Kong'ta yapılan konferansta imzalanan ve Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşme çerçevesinde, Japonya'dan gelen bir heyet Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olan İzmir'in Aliağa ilçesinde incelemelerde bulundu.