Türkiye İstatistik Kurumu, verilerine göre, fertler için hane halkının finansal durumundan memnuniyet ortalaması yüzde 46,9 oldu. Ayrıca, son 12 ay içerisinde 15 yaş ve üzeri fertlerin yüzde 69'unun hiç kitap okumadığı, yüzde 31'inin ise en az bir kitap okuduğu görüldü.
#Finansal DurumUN Women’in araştırmalarına göre dünyada regl yoksulluğu her geçen gün artıyor. Pandemi döneminde artış gösteren menstrüel ürün ihtiyacı şu anda depremden etkilenen bölgelerde devam ediyor. Sahada çalışmalar yapan Konuşmamız Gerek Derneği’nden ihtiyaçta son durumu öğrendik.
#UN WomenYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretimin, özellikle kadınların mezuniyet oranlarında, işgücüne katılımda ve gelirlerinde büyük bir etkisi bulunuyor. Son istatistiklere göre, yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama geliri, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı kadar” dedi.
#YÖKTürkiye'de geçen yıl yoksulluk oranı en fazla doğu illerinde düşüş gösterdi.Yoksulluk oranı Ortadoğu Anadolu'da yüzde 12,1'den yüzde 9,5'e, Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 12,7'den yüzde 10,2'ye geriledi. 2017'de yoksulluk oranı en yüksek bölge yüzde 13,1 ile Batı Marmara, en düşük bölge yüzde 7,4 ile Doğu Marmara oldu.
#Yoksulluk OranıTürkiye’de kadınlar ve erkekler arasında ücret eşitsizliği yüzde 20 seviyelerinde. Yani aynı işi yapan erkek 100 lira alırken kadın 80 lira alıyor. TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları anketindeki verilerle yaptığımız hesaba göre ise lise altı eğitimli kadınlarda bu eşitsizlik oranı yüzde 40.3’e yükseliyor. Yani erkek 100 lira alırken kadın 59.7 lira alabiliyor. Bu kadınlar ise 4.3 milyon kişi ile Türkiye kadın istihdamının yarısını oluşturuyor.
#GazetehaberleriDünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkileniyor, 1.2 milyar insan susuzluk sorunuyla boğuşuyor. Geleceğe dair senaryolarda mevcut kaynakların yetersiz kalacağı, gıda ve su savaşlarının çıkacağı öngörülüyor. Önümüzde böyle karanlık senaryo varken günümüzün bir diğer önemli sorunu: İsraf. Gıdanın yaklaşık üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl çöpe gidiyor. Avrupa’da yıllık 4 milyon ton giysi israf ediliyor. Türkiye’de bir günde çöpe atılan ekmek miktarı İzmir nüfusu kadar (4.3 milyon). Prof. Dr. Aziz Akgül, “Dünyadaki gıda israfının üçte biriyle halihazırda bütün insanları doyurmak mümkün olabilir” diyor. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerjiyle aslında geleceğini tüketiyor.
#İsrafTÜİK’in gelir dağılımı adaletsizliğine ilişkin araştırması Türkiye’de en zenginlerin en yoksullardan tam 7.7 kat daha fazla pay aldığını ortaya koydu. En zenginlerin gelirindeki yükseliş faiz, temettü, kâr payı gelirlerindeki artıştan kaynaklanırken, en yoksullar ise ‘yevmiye’ gelirlerinde yaşadıkları küçük artış sayesinde ayakta kalmaya çalıştı. Ancak, en yoksulların asıl gelir kaynağını ise sosyal yardımlar oluşturdu.
#Tüik