İngiltere'de, beyinde veya omurilikte oluşabilen kötü huylu glioblastoma adındaki tümör ile savaşta deneysel bir tedavi uygulandı. Bu "olağanüstü" tedavide kullanılan ilaç sayesinde, 62 yaşındaki mühendis Paul Read'in kanserinin yarı yarıya küçüldüğü görüldü.
#KanserYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#Diş AğrısıEkol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Haluk Özer, bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte; geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusmaların tümör olasılığını akla getirmesi gerektiğini ve en ufak şüphede beyin MR’ı çekilmesinin önemli olduğunu söyledi.
#1Son zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Seymen Özdemir, bazen hiçbirbulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte, geçmeyen baş ağrısı, devameden bulantı, sık ve sebepsiz kusmaların tümör olasılığını akla getirmesigerektiğini belirterek, en ufak şüphede beyin MR’ı çekilmesini önerdi.
#1Geçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; baş ağrısı, halsizlik ve görme alanı bozukluklarıdır." dedi.
#SağlıkCOVID-19 çok hızlı bir şekilde akciğerlere iniyor ve ağır hasar yaratıyor. Hastada daha öksürük ve ateş belirtileri başlamadan akciğerde buzlu cam görüntüsü oluşmaya başlıyor. Ama vakaların yüzde 80’inden fazlasında hastalığın hafif bir ateş, halsizlik ya da boğazda kuruma gibi çok hafif belirtilerle seyrettiği görülüyor. Bu hastalar kendilerinden şüphe etmedikleri için hastaneye de gitmiyor.
#GazetehaberleriÖksürük, nefes darlığı ve ateş. COVID-19’un en belirgin semptomları. Ancak son günlerde ‘baş ağrısı’ nedeniyle doktora koşanların sayısında da artış var. Endişeye mahal yok! Koronavirüse yakalanmadınız. Peki ama nereden çıktı bu geçmeyen baş ağrısı? Yok mu bir çaresi? Uzmanlar yanıtladı.
#YazarSinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sinüzit için ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetlerinizin nedeni sinüzit olabilir. Özellikle de kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirilen şu günlerde toplu taşımalar ve alışveriş merkezleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketerek ve bol su içerek sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili merak ettiklerimizi anlatıyor
#SinüzitBurun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetleriniz başladıysa sinüzit olma ihtimaliniz ortaya çıkmış demektir. Özellikle de mevsim geçişlerinin yaşandığı şu günlerde ıslak saçla dışarı çıkmak sinüzite davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil. Sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalara değindi.
#SinüzitBaş ağrısı basit gibi görünse de hayatı dar edebilecek sorunlardan biridir. Baş ağrısı tek başına görülmekle birlikte başka belirtiler ile de ortaya çıkabilir ve bir hastalık habercisi olabilir. Başın her tarafında görülen ağrılar başka bir sağlık sorununu işaret edebilir. En sık rastlanılan bağ ağrısı çeşitlerinden biri de başın sol tarafının ağrıması ve uyuşmasıdır. Başın sol tarafında ağrı ne anlama gelir?
#Baş AğrısıBeyin dokusundan, beyni çevreleyen zarlardan ve kafatasından kaynaklanabileceği gibi başka organların ilerlemiş kanserlerinde de beyne sıçrama (metastaz) şeklinde ortaya çıkabilirler. Ortalama görülme sıklığı senelik yüz bin kişide 5 ile 10 arasında değişen ve beyin dokusundan kaynaklanan tümörler içinde en sık görüleni, beyin destek hücrelerinden (glia hücreleri) köken alan gliomlardır.
#Beyin TümörüTükenmişlik sendromu, ilk kez 1970'li yıllarda tarif edildi. Aralıksız iş stresinin; tıpkı soğuk algınlığı gibi yavaş yavaş insanın içine işleyebileceği ve şaşırtacak güçte negatif semptomlara yol açabileceği keşfedildi. Aşağıdaki 7 belirtiden biri sizde de varsa, tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz. İşte sebepler ve çözüm yolları...
#Tükenmişlik Sendromu TestiGebelikte tansiyon yükselmesi tüm gebeliklerin %5-10’unda karşımıza çıkar, ancak nadiren tehlikeli durumlara sebep olur. Daha önce kan basıncı normal iken gebelikte kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerine çıkması gebelikte yüksek tansiyon, preeklampsi veya gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılır. Florence Nightingale Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Herman İşçi gebelikte hipertansiyon ile ilgili bilgi verdi.