Soru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliRaporlu olunca maaştan kesiliyor mu sorusu çalışanların belirli dönemlerde karşılaştıkları duruma açıklık getirmesi açısından öne çıkıyor. Raporlu olduğunuzda maaşınızdan kesinti olup olmayacağı, Türkiye'de iş kanunları ile koruma altına alınan bir durumdur. Bir çalışanın geçirmiş olduğu rahatsızlık dolayısıyla hastaneden ya da yetkili sağlık kuruluşundan alacağı rapor, SGK sistemi tarafından işlenir. Bu rapor sayesinde çalışanın hak kayıplarının da önüne geçilmiş olunur. Peki, Raporlu olunca maaştan kesilir mi? Rapor parası maaştan kesiliyor mu, işverene geri ödenir mi? İşte, o detaylar
#Raporlu Olunca Maaştan Kesilir MiTürkiye 2024’e yüzde 49 oranında artan yeni asgari ücretle girdi. Bu, 1 Ocak’tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde de değişiklik demek. İşsizlik maaşından isteğe bağlı sigorta primine, borçlanma oranından yaşlılık aylığına işte tüm kalemlerde yeni rakamlar...
#Asgari ÜcretAsgari ücretteki yüzde 34.04’lük artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek. Yeni asgari ücretle birlikte; doğum ve askerlik borçlanmasından işsizlik maaşına, genel sağlık sigortası priminden isteğe bağlı sigortalılık ödemelerine, Bağ-Kur primlerinden 65 yaş aylığına kadar tüm ödemeler de artacak.
#Asgari ÜcretGeçici iş göremezlik sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir. Rapor parası SGK tarafından çalışanın hesabına yatırılmaktadır. Peki, rapor parası ne zaman yatar?
#RaporRapor parası ne zaman ve nasıl alındığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Rapor parası, hamilelik, hastalık, iş kazası gibi durumlarda çalışan hakkının SGK tarafından ödenen tutarı ifade etmektedir. Rapor parasının ne zaman yatacağı E-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor. Peki rapor parası ne zaman yatar? Rapor parası nasıl alınır? SGK rapor parası sorgulama hakkında bilgiler...
#Rapor Parası Ne Zaman YatarRapor parası ne zaman yatar sorusu, 2 günden fazla iş göremezlik raporu alan ve hamilelik sürecini tamamlayan pek çok kişinin araştırdığı konular arasında yer alıyor. Rapor parası çekmek için paranın hesaplarına ne zaman yattığını E-Devlet üzerinden öğrenebilecek olan çalışanlar, buna göre PTT şubelerine uğrayabilecek. Peki, SGK'nın yatıracağı rapor parası ne zaman hesaplara geçer? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Rapor ParasıTrafik sigortasının genel şartları değişti ve yeni düzenleme uygulamaya girdi. Sigorta şirketleri, hasar gören araçların onarımında orijinal yedek parça kullanacak. Trafik kazasında sakat kalanlara artık geçici iş göremezlik tazminatı ödenecek. Sigortadan ödenecek vefat ve sakatlık tazminatlarına da standart getirildi. Tüm araçlar değer kaybı için başvurabilecek.
#Trafik SigortasıYargıtay, önemli bir karara imza attı ve trafik kazası sonucu ömür boyu sakat kalan, sigorta şirketinden bakıcı masraflarını ödemediği iddiasıyla dava açan kişiyi haklı bularak, kazada sakat kalanların bakıcı giderlerinin sigorta şirketleri tarafından karşılanmasına hükmetti.
#Trafik SigortasıArtık işyerlerinde ‘aşısız’ çalışandan haftada bir PCR testi istenebilecek. Ayrıca aşı olmayan çalışanlara, hastalığın olası sonuçları hakkında işverenlerin bilgi vermesi zorunlu olacak. İşçi ve işveren temsilcileri alınan kararları desteklediklerini açıkladı.
#GazetehaberleriSoru: 2015’te fabrikanın alt işvereninde işçi olarak çalışmaktayım. Nisan 2020’de kısa çalışma ödeneğine başlandı, 2021’in mart ayında bitti. Fabrikada hiç çalışmadım. Nisanda ücretsiz izine çıkarıldım, sözleşmem de sonlandırıldı. Kıdem tazminatını 30.04.2021’e göre mi alacağım, 1.4.2020’deki kısa çalışmaya başladığım tarihe göre mi alacağım? Sinan K.
#YAZARAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
#TBMMAsgari ücret 2021, çalışanların gündeminde yer almaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yeni yıl öncesinde tamamlanan çalışmalar ile 2021 asgari ücret ve AGİ zammı kesinleşti. Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. 2021 asgari ücret rakamları ile beraber, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de arttı. Net asgari ücret bekar çocuksuz işçi için 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. İşte, 2021 asgari ücret ve AGİ zammı.
#Asgari Ücret Ne KadarAsgari ücret 2021 oranı ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan son toplantının ardından zamlı oran belli oldu. 2021'de brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti 4 bin 203 lira 56 kuruş olacak. İşte yeni AGİ tutarları ve detaylar
#Asgari ÜcretAsgari ücret tutarı milyonlarca çalışanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 4 Aralık'ta başlayan çalışmalarının 28 Aralık'ta tamamlanmasıyla 2021 asgari ücret ve AGİ zammı belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir." dedi. 3 çocuklu ve evli bir işçi için net asgari ücret ise 3 bin 13 lira 72 kuruş olacak. Peki, asgari ücret 2021 ne kadar oldu? İşte, 2021 asgari ücret ve AGİ zammı.
#Agi Ne Kadar Oldu