Tapu harcından elde edilen gelir, ocak-eylül döneminde tüm zamanların yıllık rekorunu kırarak 13.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde ülke genelinde satılan gayrimenkul sayısı 2 milyon adede yaklaşırken, bu satışlarda beyan edilen tutar 372 milyar liraya ulaştı.
#TapuÖdenemeyen krediler nedeniyle bankaların elindeki gayrimenkul sayısı hızla artıyor.18 bini aşkın gayrimenkul bankalardan satılık... Bankaların elinde en çok konut var ancak 25 milyon liraya yalı da bulmak mümkün, Boğaz manzaralı köşk de... Hem de piyasaya göre yüzde 25 daha uygun fiyatlarla satılıyor.
#Banka14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı insanlık tarihinin 20. yüzyılda kırlardan şehirlere, az gelişmiş ülkelerin çok gelişmiş ülkelere göçüne tanık olduğunu belirterek, “Biz Hürriyet olarak reklamların yanı sıra ekonomik ve sosyal haberlerle de bu tarihi dönüşümün medyadaki ortağı olmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Vuslat Doğan Sabancı sektörde markalaşma açısından heyecanlı bir dönüşüm yaşandığına dikkat çekerken "Artık marka projeler çağı başlamış durumda" diye konuştu.
Rüşvet soruşturmasında tutuklanan Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım 50 bin TL’lik aylık gelir beyan etti. Yıldırım’ın eşi, oğlu ve kantincisine şirketler kurdurup bunlara para aktardığı iddia edildi. Oğul Emre Yıldırım ise rüşvet olduğu iddia edilen 1 milyon TL için, ‘Danışmanlık ücreti’ dedi.
Türkiye'deki 131 milyon gayrımenkulden 80 milyonuna erkeklerin, 43 milyon 468 binine ise kadınların sahip olduğu ortaya çıktı. 7 milyon 412 bin arsa ve konutun sahibinin ise cinsiyeti belirlenemedi. Erkeklerin yüzde 65'inin gayrımenkulü bulunurken, kadınlarda bu oran yüzde 35'te kaldı. Kadınların en az tapu sahibi olduğu il yüzde 14 ile Hakkari olurken, yüzde 42 ile en fazla Bayburt'ta olduğu görüldü.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderilmeye başlandığını belirterek, “Kira geliri beyan eden mükellef sayısı 2010 yılı sonu itibariyle 827 bin 829 oldu. Beyan edilen gelirlerin toplamı ise 12 milyar 855 milyon 634 bin 596 lira düzeyindeydi” dedi.
Batık krediler hızla artarken, icra yoluyla el konulan gayrimenkuller de patlama yaşandı. Öyle ki, un fabrikasından lüks villaya, fındık ve çay bahçesinden tavuk çiftliğine kadar milyonlarca lirayı bulan ve alıcısı çıkmayan bu gayrimenkuller bankaların yeni derdi oldu. Çünkü Bankacılık Kanunu'nun 57'nci maddesi gereğince bankalar defter değerleri toplamı, özkaynaklarının yüzde 50'sini aşan ve alacaklarından dolayı edinmek zorunda kaldıkları gayrimenkulleri 5 yıl içinde satmak zorunda. 2009'un ilk 9 ayında bankaların elinde satamadıkları gayrimenkullerin değeri ise 401 milyon lirayı buldu.
İSMMMO’nun araştırmasına göre, kredi verdikleri müşterilerine dönük tahsilatlarında ortaya çıkan aksamayla giriştikleri hacizler bir yılda yüzde 100 arttı. Bu dönemde 2 bin 744 gayrimenkule el koyan bankalar, 51 fabrikayı 235 milyon TL’ye satışa çıkardı.
Bankaların, geri ödenemeyen krediler yüzünden son bir yılda el koydukları malların sayısı iki kat arttı. 2008 Haziran ayında toplam 1100 olan hacizli gayrimenkul sayısı 2009 yılının Mayıs ayında 2 bin 477’ye ulaştı. Gayrimenkullerin muhammen satış bedeli ise 420 milyon TL’den 627 milyon TL’ye çıktı. Ancak burada şöyle önemli bir ayrıntı var: Bu rakamlar sadece elindeki hacizli malları açıklayan bankaların toplam rakamı. Aslında toplam sayısı 2 bin 744'ün çok daha üzerinde...