Krediler geri ödenmeyince bankalar emlakçılık yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Krediler geri ödenmeyince bankalar emlakçılık yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkan Yardımcısı Barış Aydın, “Bankaların elinde çok sayıda kredisi geri ödenmediği için el konulmuş gayrimenkul bulunuyor. Bu durum, bankaları adeta emlakçı yaptı” dedi.

Gayrimenkul alacak vatandaşlara riske girmemelerini ve kredi alırken iyi bir ödeme planı yapmalarını öneren Aydın, şunları söyledi:

Bankalara geçti

“Özellikle ekonomik krizin baş gösterdiği dönemlerde, vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccar kredi borçlarını ödeyemeyince binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika, dükkan ve taşıt bankaların eline geçti. Bankaların satışa sunduğu gayrimenkullerin listesi her geçen gün artıyor. TÜGİAD Ankara Şubesi olarak çeşitli bankalardan topladığımız bilgiler ışığında yaptığımız çalışma, bu konuda çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Sadece Vakıfbank’ın elinde bin 100’ün üzerinde satışa sunulan gayrimenkul bulunuyor. İş Bankası’nın satışa koyduğu toplam gayrimenkul sayısı ise 858.

Bankaların kanun gereği ellerindeki gayrimenkulleri belli periyotlarla satışa çıkardığı düşünülürse, bu tipteki gayrimenkullerin toplamının on binleri geçtiği ortaya çıkıyor. Bankalar, gayrimenkul satışı için emlak servisi bile oluşturmuş durumda. Cazip fiyatlara konut ve arsa satın almak isteyen vatandaşlar ile fabrika ya da işyeri satın almak isteyen iş adamları, emlakçılardan önce bankalara uğruyor.
Gayrimenkulcü haline gelen bankaların elinde, müstakil ev, villa, apartman, apartman dairesi, fabrika, imalathane, atölye, benzin istasyonu, lokanta, depo, ofis gibi çok çeşitli gayrimenkuller bulunuyor.

Kredi iyi hesaplanmalı Gayrimenkul alımında kullanılan kredilerin çok iyi hesaplanması gerekiyor. Hazırlıksız ve plansız alınan krediler hüsran doğuruyor. Gayrimenkul alacakları adım atarken dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bu kadar kredi ödenemiyorsa sistemde bir sıkıntı var demektir. Bankalar suçu sadece müşterilerinde aramamalı, kendi sistemlerini de gözden geçirmeli. Bu krediler niye ödenemiyor? Yabancı ülkelerde sorun nasıl çözülmüş? Bakmalı ve müşterinin lehine davranmalı. Özellikle uzun vade konusundaki makas belki biraz daha arttırılabilir. Bankaların internet sitelerinde ve diğer mecralarda konut satma işine girmesini yanlış buluyorum. Bankacılık yapan bir kuruluşun, gayrimenkul satışına girmesi hatadır. Elindeki gayrimenkulleri bir aracı kuruluşla değerlendirebilir ama kendisi satmamalıdır. Bankalar onbinlerce kişiyi istihdam eden gayrimenkul sektörünü baltalamamalı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!