Turizm amaçlı kiralamada devre mülkler için yeni düzenleme yapıldı. Konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre devre mülklerde malikler tarafından seçilen yönetim şirketi kısa süreli kiralama yapabilecek.
#TurizmGayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan "Arsa ve tarla yatırımları daha fazla incelemeye konu olmalı. Yatırımcılarımız almayı düşündüğü araziyi dikkatlice incelemeli; ilgili meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgileri doğrulatmalı" dedi.
#ArsaSahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanHazine ve Maliye Bakanlığı, doğru beyan edilmeyen ve vergi kaybına neden olan kira gelirlerinin peşine düşerek, konutları analize başladı. Pek çok kiracıya belirli gün ve saat verilerek gerçek kira bedelleriyle ilgili görüşme mektupları gönderildi. Çalışmalar hâlâ devam ediyor. Peki bu uygulamayla tam olarak amaçlanan nedir? Kira artışlarının kontrol altına alınmasını sağlayabilir mi? Uygulamayı ciddiye almayan ev sahipleri ve kiracılar hangi cezalarla karşılaşabilir? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#EmlakKirayı yıllık isteyen ev sahipleri peşin ve aylık ödeme için iki farklı tarife oluşturdu. Hızla artan ‘tarifeli kira modelinde’ 12 ay peşin ödeme ile aylık ödeme arasındaki fiyat farkı yüzde 20’lere ulaştı. Ev sahibi bu yolla hem kirasını garanti altına almak istiyor, hem de toplu parayı mevduat ya da farklı yatırımlarında değerlendiriyor. İndirimi cazip bulan kimi kiracılar peşin ödemeyi kabul ediyor, bütçesi sınırlı olanlar ise bitmek bilmeyen talepler nedeniyle her geçen gün daha da zorlanıyor.
#Kiralık EvTürkiye’de konut arzındaki azalış fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Konut kredisine erişim, faizler, yüksek kiralar gibi sorunlar konuta yatırım yapacakları düşündürüyor. Uzman isimler ise konuta yatırım yapılması için beklenilmemesi gerektiğini, konjonkturel olarak fiyatlarda hafif geri çekilme olsa da yükselişin devam edebileceğinin sinyalini verdi.
#KonutKahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 10 ilde konutlar yıkıldı ya da hasar aldı. Bu durumu fırsat bilen çevre illerdeki kiralık ev sahipleri kiraları 4 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseltti. Ev fiyatları da orantısız olarak yükseliş gösterdi. Emlakçılar mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesine tepki gösterirken TÜGEM Temsilcisi Ümit Mete "Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var. Kiralar 5 binden 10 bine, 15 bine çıktı. 5 milyona satılan evler 15-20 milyon oldu, abartmıyoruz. Biz söylemeye utanıyoruz" dedi.
#DepremAvcılar’da iddiaya göre 4 blokluk siteden daire satışı yapan ve yaklaşık 5 milyon lira toplayan firma 52 daire sahibine tapularını teslim etmedi. Mağdur olduklarını dile getiren çok sayıda kişi yardım istedi.
#DolandırıcılıkCOVID-19 salgını nedeniyle birçok ofis kullanıcısı, ev-ofis (home-office) ve dönüşümlü çalışma modeline geçerken pandemi sonrası dönemde ofis kullanımının nasıl değişeceği konusu, ofis pazarının ana gündem maddelerinden biri. Peki bu süreçte ofis kiralama hacmi düştü mü, pandemi sonrası ofis sektörünü neler bekliyor?
#Ofis Kiraları DüştüTürkiye’de çok az sermaye ile çok iyi para kazanılabilecek işler listesi yapılsa belki de ilk sırayı emlakçılık alır. Emlak ofisi açmadan sadece gayrimenkul danışmanı olarak çalışanlar bile, eğer bu işi ciddiye alırlarsa hayallerindeki kazancı elde edebiliyorlar. Dolayısıyla, emlakçılığa talep büyük ancak kayıt dışı çalışan çok. Resmi bir veri olmasa da Türkiye’de yaklaşık 200 bin kişinin emlakçılık yaptığı tahmin ediliyor. Bunun 100 binden fazlasının kayıt dışı olduğu düşünülüyor.
#EmlakçıMetro Properties, Metro Group’un tüm gayrimenkul yönetiminin sorumluluğunu tek bir çatı altında topladı. Metro Properties CEO’su Thomas Ziegler, “En başta Metro Cash & Carry olmak üzere, Metro Group’uh satış kanalları için tek kaynaktan eksiksiz bir gayrimenkul hizmetleri yelpazesi sunuyoruz ve ülke/bölgelerde onların yerel ortakları olarak hareket ediyoruz” dedi.
Hükümet imar planı yetkisi alarak, kamuya ait, atıl arsaları ve tarihi binaları ekonomiye kazandırmak için çalışıyor. Proje ile İstanbul’da Boğaz’a nazır birçok kamu binası kiralama ve satış yöntemi ile elden çıkarılacak. Turizmciler ve inşaat firmaları devletin özellikle İstanbul’daki paha biçilemez tarihi binaları satışa çıkarmasını bekliyor.
Malatyalı 32 işadamının bir araya gelerek kurduğu, Malatya Girişim Grubu’nun (MGG), alışveriş merkezi, otel, hastane ve 200 lüks konut yapımını içeren yatırımlarından ‘Malatya Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin alışveriş merkezi bölümü açıldı.